Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Ocak 2008, 21:43   #1
Çevrimdışı
Julw
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Linux Altında Programlama




Linux Altında C Programlama

Dağıtımınız ile birlikte gelen yazılım geliştirme araçları gerçekten çok zengindir. Özellikle gcc (GNU C Compiler) çok güçlü bir derleyicidir. Linux altında küçük bir c kaynak kodu derleyerek yazılım geliştirmeye adım atalım. Grafik arayüzde Gnome kullanıcıları gedit, KDE kullanıcıları kate uygulamasını açarak aşağıdaki resimdeki gibi kodları yazabilirler. Unutmayalım ki gedit ve kate basit yazım uygulamalarıdır. Anjuta gibi sadece program yazmak için geliştirilmiş büyük yazım uygulamalarına şu anda değinmeyeceğiz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Daha sonra menüden Dosya->Farklı kaydet (File->Save As) seçenekleri ile merhaba.c ismiyle kaydediyoruz. Derlemek için bir komut satırı açıyoruz ve aşağıdaki gibi gcc derleyicisi ile derliyoruz. cc merhaba.c -o merhaba şeklindeki derleme işlemimizde bir hata mesajı ile karşılaşmıyorsak problemsiz olarak işlem bitmiş demektir. merhaba.c derlendikten sonra -o parametresinden sonra yazılan isimde çalıştırılabilir dosya kaydedilir. Daha sonra başına ./ ekleyerek çalıştırabilirsiniz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Böylece ilk programımızı yazmış ve derlemiş olduk. Gelelim ne yaptığımıza. #include ile kullanacağımız fonksiyonların bildirimlerinin bulunduğu başlık dosyasını ekliyoruz. Printf fonksiyonu hakkındaki bildirim stdio.h başlık dosyasında bulunmakta. İnt yani tamsayı türünde main isimli bir fonksiyon tanımlıyoruz. C programlama dilinde fonksiyonlarla işlerimizi yapıyoruz. Programımız ise işleri yapmaya main isimli bu fonksiyondan başlar. Bu nedenle main fonksiyonu olmazsa olmazdır. Daha sonta printf fonksiyonu içinde belirtilenler ekrana basılıyor. Daha sonra da sıfır değerini geri döndürerek uygulama sonlanıyor. Herhalde burada en önemli işlem printf satırında gerçekleşiyor.

Gcc ile ilgili paketler yüklü olduğunda Linux altında yazılım geliştirmek gördüğünüz gibi çok hızlı ve çok kolay.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet