Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Nisan 2008, 00:01   #1
Çevrimdışı
inFerno
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Klasikler - Starcraft





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Nostalji yazılarımıza bir kralı eklemek istiyorum; Starcraft! Şu anda içlerinizde halen oynayanlar var (ben dahil) ve Blizzard'a isyan ettiklerini biliyorum. Özellikle de Starcraft: Ghost gibi bir projeye imza attıktan sonra. Ne gereği vardı tüm Starcraft (bundan sonra SC diyeceğim) halkı SC 2'yi beklerken böyle bir şeye kalkışmanın? Açıklaması aslında çok kolay. Çoğu oyun sever FPS tarzı oyunlara yönelmeye başladı, adeta bir akın var. Bu da Blizzard'ın gözünü büyüledi ve böyle bir şeye kalkıştılar. Ama biz hiç hoşlanmadık.

1998 yılında çıkan oyunu kuzenlerime ziyarete gittiğimde görmüştüm. Evlerinde network ağı vardı ve geldiğimde deliler gibi strateji (geldiğimde ne oynadıklarını bilmiyordum ki) oynuyorlardı. Biri bağırıyordu "Ben arkalarından dolaşacağım sen tank bas!", "zaten zor dayanıyorum nasıl aynı anda tank basayım!", "şimdi de bana geldiler!"... Böyle uzayıp giden bir diyaloğun içinde buldum kendimi. Tabi çok merak etmiştim, bu oyun çok heyecanlı, süper bir oyun olmalı diye düşünüyordum. Çünkü kuzenlerim kolay kolay bir oyunu beğenmezler, beğendikleri zamanda yıllarca oynarlar. Direk oyuna bir el attım. O zamanlar da büyük bir eksiğim vardı, Warcraft oynamamak. Büyük kuzen oynuyordu sanırım fakat ben eksikliğini SC ile karşılaştığımda direk gördüm. Menülere alışmak biraz zaman aldı tabi. Bir bina yaptığımda havalara uçuyordum.

Oyunda bildiğimiz gibi 3 ırk var. Zerg; tamamen organik takılan bir ırk. Çok hızlı üreyebilen, ucuz ama teknoloji bakımından geri. Terran; insan ırkı. Uçaklar, tanklar, görünmezlik gibi bilimum teknolojiye sahip bir ırk. Üreme hızı ile pahalılığı orantılı. Tüm ırkların ortasında bir ırk. Ve son olarak Protoss (favorim); görünmez kalkandan tutun, hayal gücünüzü zorlayacak bir sürü teknolojiye sahip bir ırk. Dolayısıyla da epey pahalı. Ama emin olun, değiyor.

Oyun senaryosu garip entrikalarla dolu. Bir ara dostunuz olan Protoss size saldırıyor, siz Protoss iken Terran dostunuzken onlar size saldırıyor, böyle acayip entrikalar vardı. Tam bir savaş ve stres havası var oyunda. Ne zaman ne olacağını kestirebilmek zor oluyor. Siz yine de arkalarda bir yerde yedek bir ordu her zaman bulundurun. Fakat şunu bilin, Zerg'ler her zaman düşmanınız.

Oyunun grafikleri 2 boyutlu çizimlerden oluşuyor (Red Alert 2 gibi). Tabi zamanında 3d stratejiler yoktu. Fakat 2d olmasına rağmen ben halen çok seviyorum. Geçenlerde bir arkadaşı heveslendirdim SC'ye başlaması için. Bayağı da bir istekliydi. Oyunu verdikten 3 gün sonra getirdi ve bana aynen "Abi grafikler iğrenç ya, oynamam ben bunu" dedi. Tabi ben neredeyse dövüyordum. Şaka bir yana, gerçekten sinir oldum. Bu resmen böyle bir oyuna hakaretti. Bu adamdan gamer olmaz diyerekten CD'mi çekiştirircesine aldım elinden. Grafikler 3d olmasına rağmen Red Alert gibi bir oyundan çok daha ayrıntılı ve güzel. Fakat SC 2, aynı grafiklerle çıksa o zaman Blizzard'la külahları değişirim.

Oyunla birlikte bir de bölüm editörü geliyor. Bununla epey zevkli bölümler yaratmak mümkün. Ayrıca campaign de yapabiliyorsunuz. Bayadır görev paketi çıkmıyor bildiğiniz gibi. Fakat ortalıkta oyuncuların kendi çaplarında yaptığı bir sürü campaign dolaşıyor. İşte bunlar oyuncuların yaptığı campaign'ler. Aslında internetten indirip bakmak lazım.

Gelelim en sevdiğim kısma; Multiplayer. Evde arkadaşlarımı çağırıp bir çok kez SC'de multiplayer yaptım ve yapmaya da devam ediyorum (hatta bu hafta sonu da arkadaşlara gideceğim). Buraya yazıyorum, hayatımda oynadığım en iyi strateji ve multiplayer oyun diyebilirim. Bir arkadaşım 3 ay öncesine kadar hiç SC oynamamıştı. Onu bir alıştırdım, artık her hafta sonu bize gelmekten kendini alıkoyamıyor. Gerçekten çok zevkli geçiyor. Evde network yapamaz mısınız? O zaman buyurun Battle.net'e. Şu an 15-20 milyon civarı olan orijinal bir SC alıp Battle.net'e üye olmanız mümkün. Arkadaşınız da bir tane alsın, internette kapışın, ya da sırt sırta başkalarıyla savaşın. Seçim sizin.

Strateji hastasıyım diyorsanız ve SC oynamamışsanız bu yazıyı lütfen dikkate alın ve kendinize bir SC edinin. SC'yi zaten her gün oynayanlardansanız size tek sözüm devam etmeniz. Blizzard bu oyunun ikincisini yapmasa da her zaman oynayacağımız bir oyun olarak yaşantımızda kalacaktır. TrGamer yazarı olarak bu oyunu gelmiş geçmiş en zevkli strateji oyunu seçiyorum. Editörün seçimi de cabası. Nostalji yazımızın sonuna geldik. Veda etmeden önce; hepinize bol Starcraft'lı günler!.

İnceleme : Doğcan Bıçakçı

__________________
Üşeniyorum öyleyse yarın
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet