Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Mayıs 2008, 21:35   #2
Çevrimdışı
Syst3m
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Overclock Temel Prensipleri.




Riva Tuner Kullanarak Ekran Kartı Overclock'u.

Herşeyden önce ekran kartınızın işlemcisi üzerindeki soğutucu ve fanın temiz olduğundan, yerine iyi oturduğundan, fanın düzgün çalıştığından ve de belleklerde soğutucu olduğundan, belleklerde soğutucu yoksa bile ilave fanla ekran kartı üzerine temiz serin hava üflendiğinden emin olun.

öncelikle [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden programı indirin ve kurun. Riva Tuner, Low Level ve Soft o/c olarak iki çeşit overclock destekler. Soft o/c daha güvenli olduğu ve deneyiminizin olmadığını varsaydığım için bunu anlatmak istiyorum. Programı çalıştırın ve "Main" penceresinde "Driver Settings" kısmındaki "Customize/System Settings" ayar penceresini açın. "Enable Driver Level Hardware Overclocking" kutucuğunu işaretleyin. Grafik kartı bellek ve çekirdek hızlarını tespit etmesi için "Detect Now" buttonuna basın. öncelikle "Restore Clock Frequencies After Suspend Mode" ve eğer yaptığınız overclockun her açılışta uygulanmasını istiyorsanız "Apply Overclocking At Windows Start-Up" kutucuklarını işaretleyin. Sonra "Core Clock" ve "Memory Clock" değerlerini arttırın. Her arttırım sonunda test buttonunu kullanın. Bazı durumlarda test özelliğinde normal gösterirken, özellikle uzun süren 3D uygulamalarda genelde kartın ısınmasından dolayı görüntüde artifact (bozulma) meydana gelebilir. Hemen aktif uygulamanızı sonlandırıp yaptığınız overclockun bir kısmını geri alın. Zaten benim tavsiyem çekirdek ve bellek hızlarını, stabilitenin sağlandığı yerin 1-2 basamak altında değerlerde bırakmaktır. Her ihtimale karşı merakınızı gidermek için kendi yaptığım Low-Level overclocking’i de resimlerle anlatalım:

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yazılımı çalıştırdığınızda karşınıza çıkan “Main” penceresinden Low-Level Overclock kısmına girelim.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Low-Level system tweaks menüsünde yukarıda bulunan "Enable Low-Level Overclock" kutucuğunu işaretleyerek overclock ayarlarını aktif hale getirmemiz gerekiyor. Kutucuğun işaretlenmesinin hemen ardından resimde görünen bir uyarı ile karşılaşıyoruz. Bu menüde sistemin ayarlarının algılanması gerektiğini ve bu işlemin Reboot yada Detect now seçenekleri ile gerçekleştirileceği belirtiliyor. Sistemin reboot olmasına gerek yok. Saat hızlarının tespiti için “Detect Now” tuşuna basın.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şu anda kontrol tamamen bizim elimizde . RivaTuner grafik kartınız için resimde görüldüğü gibi belirli frekans ayarlarını sabitledi ve bu sınırlar içerisinde frekans artırımını size bıraktı. Ayrıca bu menü aracılığı ile grafik kartınızın default olarak hangi frekanslarda çalıştığını da öğrenebilirsiniz. Bendeki Radeon 9800Pro Default 378MHz çekirdek ve 675MHz bellek hızlarına sahip.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Overclock işlemine başlıyor ve az önceki değerleri 470MHz çekirdek ve 770MHz bellek frekansı olarak arttırıyorum. Ardından "Test" butonuna basarak kısa süreli bir analiz işlemi gerçekleştireceğiz. Evet. Her şey hazır. Kemerlerinizi bağlayın ve “Uygula” butonuna basarak motorları ateşleyin…

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şu anda Default hızlar olan 378/675MHz değerlerinden 470/770MHz değerlerine ulaşmış durumdayız. Bu işlemden sonra bir kaç benchmark alarak sistem stabilizesini ölçmeniz gerekmekte. Eğer herhangi bir grafik hatası yada reset atma sorunları yaşanıyor ise frekansları biraz daha geriye alarak tekrar denemelisiniz.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Eğer hiçbir sorun olmaz ve artık grafik kartınızı bu değerler ile kullanmak istiyorsanız Yukarıdaki resimde yer alan kırmızı kutucuğu işaretleyin ve "save" butonuna basın. Bu işlemin ardından RivaTuner sisteminizin her açılışında belirlediğiniz frekansları otomatik olarak uygulayacaktır.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Değinmemiz gereken bir nokta daha var. üstteki "Ati low-level overclocking properties" ekranına, Low-Level system tweaks menüsünde bulunan "More" butonu aracılığı ile ulaşıyoruz. Bu kısım da bellek hızlarının efektif olarak mı yoksa normal değerler olarak mı gösterileceğini ve grafik kartlar için belleklerin gerçek anlamda hangi hızlarda çalıştığını görmemize yarayan seçenekleri ayarlayabiliyoruz. Kullandığımız Radeon 9800Pro baz alındığında örneğin bu menüdeki "Show effective memory clock frequency" seçeneği pasif hale getirilir ise "Low-level system tweaks" menüsünde belleklerin gerçek hızı olan 337MHz görüntülenecektir. "Show effective memory clock frequency" aktif halde iken ise efektif hız 675MHz (337x2=674MHz) görüntülenecektir.

Alıntı:
Değerli bilgileri bize sunduğu için THY Kaptanı aynı zamanda sevdiğim bir abim olan BARIŞ Kuleli 'ye Teşekkür ederiz , Sağol Kaptan.


__________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


ÇALIŞAN; Hata Yapar
ÇALIŞMAYAN; Dedikodu Yapar
ASİL İNSAN; İdare Eder
ACİZ İNSAN; Şikâyet Eder
BASİT İNSAN; İftira eder
DÜRÜST İNSAN; Sabreder...

Konu Syst3m tarafından (15 Mayıs 2008 Saat 13:22 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet