Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Haziran 2008, 01:21   #2
Çevrimdışı
Ocean
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Active Directory




Domain Controllers
Domain Controller, üzerinde Active Directory veritabanının bir kopyasını (replica) bulunduran bilgisayardır.Domain’de gerşekleştirilen herhangi bir değişiklik bir Domain Controller üzerinde gerçekleştirilir ve daha sonra domain’deki tüm Domain Controller’lar bu değişiklikleri replikasyon yoluyla birbirlerine kopyalarlar. Domain Controller’lar dizin bilgisini bulundururlar ve kullanıcıların logon işlemlerini, kimlik doğrulama işlemlerini ve dizin arama işlemlerini yürütürler.
Bir Domain’de bir veya daha çok Domain Controller olabilir. Ufak çapta bir organizasyona (LAN) bir Domain ve iki Domain Controller yetecekken farklı fiziksel lokasyonlara yayılmış büyük bir işletme için (WAN), her bir bölge başına bir veya iki Domain Controller daha uygun olacaktır. Bir Domain’e birden fazla Domain Controller yerleştirmenin amacı hem hata toleransı sağlamak hem de Domain Controller’lar arasında yük dağılımı yapmaktır.



Sites
Bir Site, birbirlerine yüksek bant genişliğine sahip dış hatlarlar bağlanmış bir veya birden fazla IP (Internet Protocol) alt ağlarını ifade etmektedir. Site’ları doğru bir şekilde yapılandırarak kullanıcıların logon işlemlerinde oluşan ağ trafiğini ve replikasyon işlemleri sırasında oluşan yoğunluğu en aza indirgemek için Active Directory’nin alt ağlar arasındaki fiziksel bağlantıları en efektif şekilde kullanmasını sağlayabiliriz.
Site oluşturmaktaki başlıca sebepler şunlardır:
• Replikasyon trafiğinin optimize edilmesi
• Kullanıcıların logon olması esnasında en hızlı ve en güvenilir bağlantıyı kullanarak doğru Domain Controller’ı bulabilmeleri

4. Active Directory ve DNS
Active Directory ve DNS entegrasyonu Windows Server 2003 Sisteminin en önemli özelliklerinden biridir. Active Directory ve DNS, objelerin hem Active Directory objeleri hem de DNS domainleri ve kaynak kayıtları (Resource Records) olarak sunulabilecek şekilde benzer bir hiyerarşik isimlendirme yapısına sahiptirler. Bu entegrasyonun sonucu olarak Windows Server 2003 Ağındaki bilgisayarlar, Active Directory’ye özgü birtakım servisleri çalıştıran bilgisayarların yerini öğrenmek için DNS Sunucuları kullanmaktadırlar. Örneğin, bir client Active Directory’ye logon olmak veya herhangi bir kaynağı (yazıcı veya paylaşılmış bir klasör) dizin içerisinde aratmak için bilmesi gereken Domain Controller’ IP adresini DNS Sunucu üzerinde SRV kayıtlarından öğrenmektedir. Active Directory’nin sorunsuz bir şekilde çalışması için DNS sunucuların SRV kayıtlarını eksiksiz bir şekilde barındırması gerekmektedir. SRV kayıtlarının amacı, client’lara logon esnasında veya herhangi bir kaynağa ulaşıyorken Domain Controller’ların yerlerini belirtmektir ve bu kayıtlar DNS sunucularda tutulur. SRV kayıtlarının olmadığı bir ortamda, client’lar Domain’e logon olamayacaklardır.
Ayrıca Windows Server 2003, DNS bilgilerinin Active Directory veritabanı ile tümleşik olarak saklanmasına olanak vermektedir. Bu sayede DNS bilgilerinin replikasyonu daha efektif ve güvenli bir hale gelmektedir.

Windows Server 2003, Active Directory organizasyonunu kurmadan, önce oluşturulacak olan Domain’in DNS altyapısını önceden oluşturmayı gerektirmektedir. Eğer oluşturulacak olan Domain’in DNS altyapısı kurulum öncesinden hazırlanmamışsa, kurulum esnasında da DNS altyapısı kurulabilir.

Active Directory Kurulum
Active Directory kurulumunu şu aşamalarda inceleyebiliriz:
5. Domain Controller for a new Domain:
1. Start menüsündeki Run kutusuna dcpromo yazın ve Enter’a basın. Karşınıza Active Directory Kurulum Sihirbazı gelecektir. (Şekil 1)


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




2. Operating System Compatibility: İlk ekranda Next butonuna tıklatıp bir sonraki ekrana geçiniz. Karşınıza sistem uyumluluklarını açıklayan Operating System Compatibility ekranı gelecektir. Burda yazılanları okuduktan sonra sıradaki ekrana geçmek için Next butonuna tıklatınız. (Şekil 2)


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


3. Domain Controller Type: Bu ekranda Domain Controller tipi belirlenmelidir. Üstteki seçenek “Domain controller for a new domain” yeni bir Domain oluştururken seçilmelidir. Eğer varolan bir Domain’e ek bir Domain Controller eklenecekse “Additional domain controller for an existing domain” seçeneği işaretlenmelidir. Gerekli seçeneği işaretleyip Next butonuna tıklatınız. (Şekil 3)


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


4. Create New Domain: Bu ekranda Domain’in tipi belirlenmelidir. Üç adet seçenek bulunmaktadır (Şekil 4):
• Domain in a new forest: Yeni bir Forest için yeni bir Domain Controller oluşturmak için işaretlenir.
• Child domain in an existing domain tree: Önceden oluşturulmuş bir Domain Tree yapısına bağımlı yeni bir Child Domain oluşturmak için işaretlenir.
• Domain tree in an existing forest: Önceden oluşturulmuş bir Forest yapısına yeni bir Domain Tree eklemek için işaretlenir.
Gerekli seçeneği işaretledikten sonra Next butonuna tıklatınız.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet