Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Haziran 2008, 08:56   #1
Çevrimdışı
Collettivo
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşadamları 'elektrik zammı' şokunda




Sanayi elektriğine yüzde 22 zam yapılması, iş dünyasında tepkilere yol açtı



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

.



Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden ve rekabet güçlerinin azalmasından yakınan iş adamları, fiyat artışının yüzde 1-1,5 oranlarında ve kademeli olarak yapılmasını tercih ediyor.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Kurucu Genel Başkanı Erhan Özmen, yaptığı açıklamada, bugün üretimde bir çok zorluklar yaşadıklarını, dünya ile rekabet etme özelliğini kaybetme noktasına geldiklerini, döviz kurunun ve yüksek faizin baskısı altında olduklarını işaret etti.
Özmen, şunları söyledi:
''İş adamının travma yaşadığı, sadece gemisini yüzdürmeye çalıştığı bir ortamda yüzde 22 elektriğe zam yapılması çok ağır bir karar. Reel ekonomiyi çok etkileyecek. Keşke zam kademeli yapılsaydı. Böyle bir oran, Türkiye'nin 3 yıllık enflasyon hedefinin bir defada bir zamla uygulanması çok ağır ve çok zor. İnşallah sayın Başbakanımız bu uygulamayı biraz daha mesafeli ve hazmedilerek yapılacak bir karara çevirir.''
''ALIŞTIRA ALIŞTIRA ZAM YAPSALARDI''
Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İstikbal Mobilya Başkanı Memduh Boydak da elektriğe zammın maliyetleri artıracağını ifade ederek, ''İş dünyası yüzde 22 zamla birlikte biraz şokta'' dedi.
Konutlara ve sanayiye yapılan yüksek zammın hem vatandaşı hem sanayiciyi rahatsız edecek bir yapıda olduğunu belirten Boydak, ''Gönül isterdi ki yüzde 22'yi bir anda yapmasalardı, her ay yüzde 1-1,5 oranında alıştıra alıştıra yapsalardı. Bir anda yüksek oranda bu zam hem tüketiciyi hem sanayiciyi rahatsız edecek. Biraz zamana ve tabana yayılsa daha iyi olur'' diye konuştu.
-''ENERJİ YATIRIMLARININ ÖNÜ AÇILMALI''-
TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli de yüksek enerji maliyetlerinden dolayı zam gerektiğine, ancak zamla sanayicinin dünyada rekabet edemez bir noktaya geldiğine işaret ederek, ''Zam, enflasyon hedeflerinde de şaşma meydana getirecek'' dedi.
Sesli, şunları kaydetti:
''Devletin serbest piyasada aldığı elektrik fiyatı ile sattığına baktığımız zaman zararına satıyor. Devlet yönüyle baktığımız zaman zam yapması gerekiyor, ama sanayici yönüyle baktığımız zaman biz üreticilerin yüzde 22'yi kaldırabilmesi mümkün değil. Çünkü, Türkiye'de gözükmeyen bir enflasyon var, gözükmeyen bir gider artışımız var. Hem kurların düşmesi hem de maliyetlerin yükselmesinden dolayı ihracattaki rekabet gücümüz kırılıyor. Halkı da enflasyon olarak etkiliyor.''
Alternatif enerji yatırımlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Sesli, ''Enerji yatırımlarının önü açılmalı, bunun için gerekli düzenlemeler yapılmalı. Ancak o zaman kalıcı tedbirler alınmış olur. Böylece hem enerji artacak hem enerji maliyeti düşecek'' dedi.
-''ENFLASYON DA ARTACAK''
Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan da özel sektörün yatırımlarının ve ülke nüfusunun artmasıyla birlikte enerji sorunun büyüdüğüne dikkati çekerek, yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.
Erturhan, ''Elektrik fiyatları stratejik öneme sahip. Elektrik fiyatlarının yüzde 22 artırılması ve otomatiğe bağlanması sanayinin rekabet gücünü çok önemli ölçüde düşürecek. Zaten döviz kurundan dolayı ihracat çok zor durumda. Bir de bunun üzerine elektrik maliyetleri eklendiğinde çok ciddi sorunlar çıkacak. Enflasyon da artacak'' diye konuştu.
Ekonomik kararların sonuçlarının kısa dönemde ortaya çıkmadığına, önümüzdeki bir yıl içinde olumsuzlar görüleceğini kaydeden Erturhan, Türkiye'nin elektrik arzını artırması, çok ciddi yatırımları hızla yapması gerektiğini söyledi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat