| Cevap: Avustralya'da okumak isteyenlere
Başvuru Şartları
Avustralya'da belirli bir akademik başvuru şartı yoktur, her okul veya üniversite aradığı standartı kendisi açıklar.
Avustralya'daki okullar sizin almış olduğunuz eğitimin seviye ve içeriğini incelerler. Bunun için tamamlamış olduğunuz eğitim süresince aldığınız ders ve notları (transkriptleri) tasdikli olarak ibraz etmeniz gerekir. Bazı üniversiteler ise belirli derslerin başarı ile tamamlanmış olmalarını bekler.
Avustralya'daki 12 yıla karşın Türkiye'de eğitim sürecinin 11 yıl olması nedeniyle, üniversiteye başlamadan önce bir hazırlık yılı tamamlamanız gerekecektir.
Birçok MBA (işletme yüksek lisans) programı ise, programa katılım şartı olarak en az birkaç yıllık profesyonel deneyim öngörmektedir.
Gerekli en az İngilizce seviyesi:
IELTS 6.0
TOEFL 550
TWE 4.5
Hazırlık Yılı
Hazırlık yılı yabancı öğrencilere kendi ülkelerinde gördükleri öğrenimden Avustralya'daki üniversite öğrenimine pürüzsüz geçişleri için gerekli bilgi ve becerileri sağlamaya yöneliktir. Hazırlık yılının içerikleri dallara ayrılmıştır, örneğin işletme veya fen gibi. Size hazırlık yılı öneren üniversiteler daha sonra gireceğiniz bölümde geçici bir yer ayırırlar.
Avustralya'da aldığınız diplomalar ve YÖK
Tüm Avustralya üniversiteleri YÖK'de kayıtlıdır.
Avustralya' nın önde gelen bazı üniversitelerini burada kısaca tanıtıyoruz. Lütfen daha detaylı bilgi için üniversitelerin kendi web sayfalarını ziyaret ediniz. Ayrıca konsolosluğumuza da başvurabilirsiniz.
Öğrenci Transferleri
Bir Türk Üniversitesinden bir Avustralya Üniversitesine geçiş (transfer) mümkündür. Nitekim, iki tarafın dersleri %100 birbirine uymadığından, derslerden tam kredi notu almanız mümkün olmayacaktır. Coğu zaman, Avustralya'da bir üniversiteye transfer olduğunuzda, eğitim süreniz uzayacaktır. Bir Avustralya üniversitesine transfer olarak oradan lisans diploması alabilmeniz için, en az iki sene o üniversitede okumanız gerekmektedir. Transfer olmadan önce YÖK'ten bu konuda bilgi almanızı öneririz. Üniversiteler çoğunlukla öğrencilere lisans programlarını tamamladıktan sonra başka bir üniversiteye transfer olup, yüksek lisans programını da orada tamamlamalarını önermektedirler. |