Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Ağustos 2008, 12:44   #5
Çevrimdışı
PopSy
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sorular ile Peygamberimiz..




Soru 84: Peygamberimiz, Bedir Savaşına giderken orduyu kontrol etmiş, yaşı küçük olanları geri çevirmiştir. Henüz on altı yaşında olduğu halde kendini büyük göstermeye çalışan bir sahabiyi de geri gönderdi. Savaşa katılamadığı için ağlayan sahabinin, savaşmasına Hz.Peygamber(a.s) izin verdi. Savaşta şehit düşen bu sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Umeyr b. Ebi Vakkas

Soru 85: Bedir Savaşının başında müşrik liderlerden Utbe b. Rebia, Şeybe b. Rebia ve Velid b. Utbe savaş meydanına çıkarak müslümanları mübareze( düello) ‘ye davet etmiş, Peygamberimiz de onlara rakip olarak amcası Hz. Hamza’yı ve amcasının oğlu Hz. Ali’yi başka bir amcaoğlunu seçti. Hz. Hamza ve Hz. Ali rakiplerini öldürürken, diğer amcaoğlu ise rakibini yaralamıştır. Ancak kendisi de yaralanmış ve savaştan sonra şehit olmuştur. Bu şehidimizin adı nedir?
Cevap: Hz. Ubeyde b. Haris

Soru 86: Hz. Osman, hanımının hastalığı sebebiyle Bedir Savaşına katılamamıştır. Gerek Habeşistan’a gerekse Medine’ye hicret ederek iki hicret sevabı almış ve Hz. Peygamberin kızı olan hanımı, Bedir galibiyetinin müjdesi geldiği gün vefat etmiştir. Hz. Peygamberin bu kızının adı nedir?
Cevap: Hz. Rukiyye

Soru 87: Medine’de bulunan müşrikler, Hz. Peygamberin Bedir Savaşını kazanması ve müşrik liderlerin öldürülmesi üzerine müslümanların güçlendiklerini kabul etmiş, müslüman olmalarının menfaatleri için daha uygun olacağına kanaat getirmişlerdir. Müslüman görünmelerine rağmen İslam’a kin kusan, müşrikler ve yahudilerle işbirliği içinde olan bu münafıkların lideri kimdir?
Cevap: Abdullah b. Ubeyy

Soru 88: Bedir Savaşında esir düşen müşriklerden maddi durumu iyi olanlar fidye alınarak serbest bırakılmıştır. Maddi durumu müsait olmayıp okuma-yazma bilenler ise; on Müslüman’a okuma-yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakılmıştır. Bedir Savaşından, alınan ganimetlerden ve esirlerin durumundan bahseden sûre hangisidir?
Cevap: Enfal Sûresi

Soru 89: Medine’de müslümanlarla beraber yaşayan üç Yahudi kabilesi vardı. Bunlardan bir tanesi Bedir Savaşından sonra müslüman bir kadını taciz etmiş, tacize uğrayan kadının yardım istemesi üzerine müslümanlardan birisi bu tacizi yapan yahudiyi öldürmüştür. Kabile mensuplarının bu müslümanı şehit etmesi üzerine Hz. Peygamber, bu kabileyi önce İslam’a davet etmiş, reddetmeleri üzerine kendilerine savaş açmıştır. Hz. Peygamberle savaşmayı göze alamayıp şehri terk eden ve tamamı kuyumculukla geçinen bu Yahudi kabilesinin adı nedir?
Cevap: Beni Kaynuka

Soru 90: Yürüyüşü ve konuşmasıyla Rasulullah’a en çok benzeyen kişi o idi. Hz. Peygamber otuz beş yaşında iken doğdu. Efendimizin en sevdiği insan ve cennet kadınlarının en üstünlerinden birisidir. O eve girdiğinde Efendimiz ayağa kalkarak onu karşılardı. Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer onunla evlenmek istemiş ancak Hz. Peygamberimiz onu Hz. Ali ile evlendirmiştir. Hz. Peygamberden altı ay sonra vefat eden en küçük kızının adı nedir?
Cevap: Hz. Fatıma

Soru 91: Peygamberimizin Medine’ye hicretinden on sekiz ay sonra inen ayetle müslümanlar Kâbe’ye yönelerek namaz kılmaya başlamışlardır. Bu tarihten önce müslümanların ilk kıblesi olan
Mescid-i Aksa hangi şehirdedir?
Cevap: Kudüs

Soru 92: İslam’a ve müslümanlara diş bileyen, okuduğu şiirlerle insanları Hz. Peygambere düşman etmeye çalışan yahudilerdendi. Bedir Savaşında müşrik liderlerin öldürüldüğünü duyunca “bugün yerin altı üstünden daha iyidir” demiş ve Mekke’ye giderek Kureyşlileri Bedir Savaşının intikamını almaya çağırmıştır. Hz. Peygamberin öldürülmesini emrettiği ve öldüren sahabileri tebrik ettiği bu Yahudi liderin adı nedir?
Cevap: Kâb b. Eşref

Soru 93: Hz. Ubeyde b. Haris, Bedir Savaşında şehit olunca Peygamber Efendimiz onun hanımıyla evlenmiş ve Mü’minlerin annesi olmakla şereflendirmiştir. Yoksul ve muhtaçlara merhameti sebebiyle “Ümmü’l-Mesakin” “Düşkünlerin annesi” diye anılan ve Efendimizle evlendiğinden üç ay sonra vefat eden hanım sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Zeyneb binti Huzeyme

Soru 94: Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın ilk çocuğu olup, hicretin üçüncü yılında Ramazan ayının ortasında doğmuştur. Hz. Fatıma ile birlikte Hz. Peygambere en çok benzeyen bu torununun adı nedir?
Cevap: Hz. Hasan b. Ali

Soru 95: Bedir Savaşında ağır bir mağlubiyete uğrayan Mekkeliler, gerek intikam almak gerekse müslümanların Suriye ticaret yolu üzerindeki etkilerini yok etmek maksadıyla üç bin kişilik bir ordu hazırladılar. Bu orduyu kumanda eden müşrik liderin adı nedir?
Cevap: Ebu Sufyan b. Harb

Soru 96: Hz. Peygamber, müşrik ordusunun Medine’ye doğru yola çıktığını haber alınca durumu müslümanlarla görüşmüştür. Her ne kadar kendisi, şehir içinde kalıp savunma savaşı yapılması taraftarıysa da müslümanların çoğunluğunun görüşüne uyarak meydan savaşı yapılmasını kabul etmiştir. Münafıkların ayrılmasından sonra Uhud Dağında savaşmayı göze alan müslüman askerler kaç kişidir?
Cevap: 700 Kişi

Soru 97: Uhud Savaşı hangi tarihte meydana gelmiştir?
Cevap: 7 Şevval 3 (23 Mart 625)

Soru 98: Peygamberimiz, Uhud günü, Müşriklerin arkadan saldırmasını engellemek ve Halid b. Velid kumandasındaki Mekkeli süvarileri etkisiz hale getirmek için Ayneyn Tepesine elli okçu yerleştirdi. Bu okçuların lideri olup, okçular tepeyi terk ettiğinde bile 7 sahabiyle birlikte yerinde kalıp savaşarak şehit düşen sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Abdullah b. Cübeyr

Soru 99: Evlendiği gecenin sabahında aceleyle Uhud Savaşına yetişen ve şehit düştüğünde melekler tarafından yıkanan sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Hanzala b. Ebu Amir

Soru 100: Uhud Savaşında şehit olan ilk sahabidir. Siyer kitapları onun; şehit olduğunda Cenab-ı Hakk’ın katına çıkarıldığını ve Cenab-ı Hakk’tan diriltilip yeniden savaşmayı ve şehit olmayı istediğini belirtirler. Savaşa katılan bu en yaşlı sahabinin mezarı kırk yıl sonra açılmış ve vücudunun hiçbir çürümeye uğramadığı görülmüştür. Bu sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Abdullah b. Amr b. Haram

Soru 101: İslam’ın ilk öğretmeni, Bedir ve Uhud Savaşlarında İslam ordusunun sancaktarıdır. Uhud Savaşında okçuların yerlerini terk etmesi üzerine Peygamberimizin yanından ayrılmayan, müşriklerin Hz. Peygambere benzeterek şehit ettikleri sahabidir. Ahzab Suresi 23. ayet o ve arkadaşları hakkında nazil olmuştur. Mekke’nin en yakışıklı ve en güzel giyineni olarak bilinen sahabiyi, vefat ettiği zaman saracak bir kefen bulunamamış ayakları otlarla örtülmüştür. Onun bu durumuna Hz. Peygamber gözyaşlarıyla şahitlik etmiştir. Bu sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Mus’ab b. Umeyr

Soru 102: Mü’minler, Uhud savaşında müşrikleri ağır bir yenilgiye uğratmış, ancak okçuların yerlerini terk etmesi üzerine kaçan müşriklerin geri dönmesi ve suvarilerin saldırılarıyla iki düşman arasına sıkışmışlardır. Hz. Hamza bu sırada bir kayanın arkasından atılan bir mızrakla şehit olmuştur. Hz. Hamza’yı şehit eden kişinin adı nedir?
Cevap: Vahşi b. Harb

Soru 103: Uhud harbinde Peygamberimizin öldürüldüğü haberi yayılınca müslümanlar dağıldılar. Müşrikler Hz. Peygamberi dört bir taraftan kuşattığında Efendimizi koruyabilecek sadece bir kişi vardı. Hz. Peygamber nereye baksa onu görüyordu. Peygamberimize atılan bir oku eliyle engelleyerek sakat kaldı. Hz Peygamber, müşrikler tarafından savaş öncesi kazılan bir çukura düştüğünde atılan okların üzerine gelmemesi için yine bu sahabi üzerine atılarak buna mani oldu. Uhud günü cenneti hak ettiği söylenen bu sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Talha b. Ubeydullah

Soru 104: Uhud Savaşında kocası ve iki çocuğuyla birlikte Resulullah’ın önünde savaşan hanım sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Ümmü Umare Nesibe binti Ka’b

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet