Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Ağustos 2008, 12:46   #6
Çevrimdışı
PopSy
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sorular ile Peygamberimiz..




Soru 105: Hz. Muhammed’in öldürüldüğü haberi üzerine savaştan vazgeçen sahabilerin yanına gelerek: “ Rasulüllah şehit edildiyse hiç şüphesiz Allah bakî’dir. Allah Rasulünden sonra siz sağ kalıp da ne yapacaksınız? Kalkın, siz de Rasulüllah’ın can verdiği dava için savaşın.” diyerek düşmanın ortasına atılan ve şehit düşen sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Enes b. Nadr

Soru 106: Henüz Mekke dönemindeyken, Hz. Peygamberi öldüreceğine yemin eden, Uhud Savaşında müslümanların dağılmasını fırsat bilerek Efendimiz’e saldıran ve bizzat Peygamberimiz’in attığı mızrakla boynundan yaralanan ve daha sonra ölen müşrik liderin adı nedir?
Cevap: Ubeyy b. Halef

Soru 107: Hz. Peygamberin Uhud Savaşından döndükten sonra müşriklerin Medine’ye saldırısını engellemek ve müslümanların hâlâ güçlü olduklarını göstermek amacıyla Uhud Savaşına katılan gazilerle birlikte Mekkeli müşriklere karşı çıktığı sefere ne ad verilir?
Cevap: Hamra’ül- Esed Gazvesi

Soru 108: Hz. Peygamber, Bedir Savaşında esir düşen müşriklerden birinin fakir olması sebebiyle bedelsiz bir şekilde salıverilmesini istedi. Efendimiz, şair olan bu şahsı, bir daha müslümanlarla savaşmamak, müslümanların aleyhinde propaganda yapmamak şartıyla serbest bıraktı. Hamra’ül- Esed Gazvesinde ikinci kez esir alınan bu şahıs çoluk çocuğunu bahane ederek yeniden affını istedi. Hz. Peygamber: “ Mü’min bir yılan deliğinden iki defa ısırılmaz” diyerek bu şairin öldürülmesini emretti. Bu müşriğin adı nedir?
Cevap: Ebu Azze

Soru 109: Uhud Savaşından birkaç ay sonra Adal ve Kare Kabilelerinden bir grup Hz. Peygamber’e gelerek kendilerine İslamı öğretecek muallimler göndermesini istediler. Peygamberimiz’in gönderdiği on kişilik heyet yolda Lihyanoğullarından yüz kişilik bir birlik tarafından saldırıya uğradı. Saldırı sırasında sekiz sahabi şehit düşerken iki tanesi de esir alındı. Bu olaya ne ad verilir?
Cevap: Reci’ Hadisesi

Soru 110: Reci’ Hadisesi sırasında esir alınan Müslümanlar, Mekke’ye götürülerek Kureyş kabilesine satıldı. Bunlardan bir tanesi, öldürülmek üzere Tenim Vadisine götürülmüş ve kendisi için bir darağacı hazırlanmıştı. Şehit edilmeden önce iki rekât namaz kılan sahabi darağacında asılmış ve yüzlerce müşrik tarafından atılan taşlar ve mızraklarla şehit edilmiştir. Bu sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Hubeyb b. Adiyy

Soru 111: Reci’ Hadisesinde esir alınan sahabilerden bir tanesine Kureyş lideri Ebu Sufyan şu Soruyu sordu: “Şu an senin yerinde Muhammed’in olmasını, buna karşılık senin de ailenin yanında güven içinde olmayı istemez miydin?” Sahabi şu cevabı verdi: “Benim ailemin yanında sağ salim oturmam karşılığında, Muhammed(sav)’in ayağına bir diken dahi batmasına razı olamam.” Müşrikler tarafından birçok işkenceye maruz kaldıktan sonra şehit edilen sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Zeyd b. Desine

Soru 112: Hz. Peygamber hicretin dördüncü yılının Safer ayında çoğun luğu Ashab-ı Suffe’den olan yetmiş muallim sahabiyi, İslam’ı öğretmek amacıyla Necid tarafına gönderdi. Bu sahabiler yolda müşriklerin saldırısına uğramış ve sadece üç tanesi hayatta kalabilmiştir. Vahy aracılığıyla durumdan haberdar olan Hz. Peygamber, hiçbir zaman duymadığı kadar büyük bir acı yaşamış ve günlerce bu sahabileri katleden müşriklere beddua etmiştir. Bu hadiseye ne ad verilir?
Cevap: Bi’ri Maune Hadisesi

Soru 113: İslam’a giren ilk müslümanlardan olup şiddetli işkencelere maruz kalan ve Hz. Ebu Bekir tarafından satın alınarak hürriyetine kavuşturulan bir sahabidir. Hicret sırasında Hz. Peygamber’e ve Hz. Ebu Bekir’e hizmet etmiştir. Bi’ri Maune faciasında sırtına saplanan bir mızrakla şehit olan ve bizzat katili tarafından cesedinin göğe yükseldiği görülen, son nefesinde “ Kâbe’nin Rabb’ine andolsun ki kazandım” diyen sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Amir b. Füheyre

Soru 114: Hz. Peygamberle anlaşmalı olmalarına rağmen müşrikleri müslümanlara karşı kışkırtan, Uhud Savaşından sonra semtlerine gelen Efendimiz’e suikast girişiminde bulunan ve bu sebeple şehirden sürgün edilen Yahudi Kabilesinin adı nedir?
Cevap: Beni Nadîr

Soru 115: Medine’den sürgün edilen Nadîr ve Kaynuka Yahudileri Hayber çevresinde toplanmışlardı. Bu Yahudilerden bir grup Mekke’ye gelerek Ebu Sufyan ve arkadaşlarını müslümanlara karşı savaşmaya teşvik etti. Bu Yahudiler sadece Kureyş kabilesini değil Arap Yarım- adasındaki tüm kabileleri müslümanlara karşı kışkırttılar. Bu çalışmalar neticesinde ortaya çıkan savaş hangisidir?
Cevap: Hendek Savaşı

Soru 116: Beni Müstalik Gazvesi’nden dönüş sırasında Hz. Aişe, ihtiyaç için ordudan uzaklaşmış, döndüğünde ise gerdanlığını düşürdüğünü fark ederek aramaya koyulmuştu. Hz. Aişe ordugâha geri döndüğünde ordunun çoktan ayrılmış olduğunu gördü ve beklemeye başladı. Ordunun geride bıraktığı malları kontrol eden (artçı) Safvan b. Muattal, Hz. Aişe’yi görünce devesinden inmiş, Hz. Aişeyi devesine bindirmiş kendisi de yürüyerek kafileye yetişmişlerdi. Münafıkların lideri Abdullah b. Ubeyy ve arkadaşları bu durumu fırsat bilerek dedikodu çıkarmışlar ve maalesef müslümanlardan bazılarını da kandırmışlardı. Allah Rasulu ve hanımını derin bir üzüntüye boğan ve nihayet Nur Suresiyle Cenab-ı Hakk’ın Hz. Aişe’nin tertemiz olduğunu beyan ederek sona erdirdiği bu hadiseye ne ad verilir?
Cevap: İfk Hadisesi

Soru 117: Hendek Savaşında sadece Mekkeliler değil bir çok Arap kabilesi müslümanları yok etmek amacıyla Medine’ye saldırmıştır. Bu sebeple bu savaşa verilen diğer isim hangisidir?
Cevap: Ahzab Savaşı

Soru 118: On bin kişilik bir düşman ordusunun gelişini haber alan Peygamber Efendimiz, ashabını toplamış ve nasıl savaşacakları konusunda istişare etmiştir. Müslümanlardan birisi, çok güçlü bir düşmanın şehre saldırması halinde yapılacak en akıllı işin şehrin etrafına hendekler kazılması olduğunu belirtmiştir. Onun bu görüşü Peygamberimiz ve diğer sahabiler tarafından da kabul edilerek şehrin etrafına beş buçuk kilometre uzunluğunda hendek kazılmıştır. Bu teklifi getiren sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Selman-ı Farisi

Soru 119: Hendek savaşında kazılan hendekler her ne kadar bir atın aşamayacağı genişlikte olsa da savaş sırasında bazı müşrikler hendeği aşmayı başarmışlardır. Arapların en büyük kahramanlarından kabul edilen Amr b. Abdi Vedüd de bunlar arasındaydı. Amr’ın karşına cesaretle çıkarak onu öldüren sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Ali

Soru 120: Bir meydan savaşı yapacakları ümidiyle Medine’ye saldıran müşrikler karşılarında hendeği görünce şaşkına döndüler. Zira onların bir şehri muhasara etme tarzında yapılacak bir savaş için hazırlıkları yoktu. Karşılıklı ok atışlarıyla geçen günler müşrikleri zor durumda bıraktı. Bunun üzerine savaşın mimarı olan Huyey b. Ahtab şehrin içerisinde bulunan yahudilerle görüşerek onları müslümanlara karşı savaşmaları konusunda ikna etti. Bu şekilde müslümanlar iki tehlike arasında kaldı. Savaşın bu en kritik anında anlaşmayı bozan ve ihanet eden Yahudi kabilesi hangisidir?
Cevap: Beni Kureyza Kabilesi

Soru 121: Hendek Savaşında düşman ordusundan bir asker Hz. Peygamber’e gelerek müslüman oldu. Düşman askerleri arasında bölünme meydana getirebileceğini ifade ederek Hz. Peygamberden izin istedi. Peygamberimiz “Harp hiledir” buyurarak ona gerekli müsaadeyi verdi. Kureyş kabilesi ve Kureyzaoğulları arasındaki ittifakı bozarak müslümanlara faydalı olan bu sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Nuaym b. Mesud

Soru 122: Hendek Savaşı bir ay boyunca bütün şiddetiyle sürmüş, gerek soğuk gerek açlık sebebiyle müslümanlar büyük sıkıntıya düşmüşlerdi. Düşman ordusunun yoğun saldırıları sebebiyle müslümanlar namazlarını dahi eda edemeyecek bir duruma gelmişlerdi. Allah(c.c)’ın izniyle aniden ortaya çıkan şiddetli bir yağmur ve fırtına, aynı şekilde zor durumda bulunan müşriklerin yenilgisine sebep oldu. Müslümanlar bu savaştan sadece beş şehit vererek zaferle ayrıldılar. Kur’an-ı Kerim’in hangi sûresi bize bu savaşı anlatmaktadır?
Cevap: Ahzab Sûresi

Soru 123: Hendek Savaşından hemen sonra Allah’ın emriyle müslümanlar, savaşta kendilerine ihanet eden Kureyza Yahudilerini muhasara ettiler. Yirmi beş günlük bir muhasara sonunda yahudiler kayıtsız şartsız teslim oldular. Teslim olan bu yahudilerle ilgili kararı ensardan bir sahabi verdi. Hendek Savaşında aldığı bir yara sebebiyle kısa bir süre sonra şehit olan ve ölümüyle arşın titrediği, meleklerin cenaze namazına katıldığı sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz. Sa’d b. Muaz

Soru 125: Hz. Peygamber (sav),ashabından 1400 kişilik bir kafileyle umre yapmak maksadıyla Mekke’ye doğru yola çıktı. Kureyş müşrikleri her ne maksatla olursa olsun müslümanların şehre girmelerine müsaade etmeyeceklerini bildirdiler. Hz.Peygamber(sav) Kureyş kabilesiyle görüşmek üzere Hz. Osman’ı elçi olarak gönderdi. Bir süre sonra Hz. Osman’ın şehit edildiği haberi alındı. Bu haber üzerine Hz. Peygamber’in (sav),ashabından, Kureyşlilerle savaşmak üzere aldığı biate ne ad verilir?
Cevap: Rıdvan Biati

Soru 126: Kureyş müşrikleri, Hz. Peygamberle(sav) görüşmek üzere aralarından Süheyl b.Amr’ı elçi olarak göndermiş, yapılan görüşmelerden sonra iki taraf arasında anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşmayla müşrikler İslam Devletini resmen kabul etmişlerdir. Bu antlaşmanın adı nedir?
Cevap: Hudeybiye Antlaşması

Soru 127: Hudeybiye Antlaşmasının maddelerinden bir tanesi; Mekkelilerden bir kimse müslüman olup Medinelilere sığınırsa Mekkelilere geri verilecek, ancak Medinelilerden bir tanesi Mekke’ye sığınırsa geri verilmeyecekti. Tam anlaşma imzalandığı sırada Mekke’de işkence gören ve müslümanlara sığınan bir sahabi Hudeybiye’ye geldi. Ancak onun kurtarılması mümkün olmadı. Bir süre daha işkenceye maruz kalan bu sahabinin adı nedir?
Cevap: Hz.Ebu Cendel

Soru 128:Müslümanlar Hudeybiye Antlaşmasının maddelerini ilk önce tasvip etmemişler, aleyhlerine bir antlaşma olarak değerlendirmişlerdir. Ancak antlaşma şartlarından birisi olan; iki taraf birbiriyle on yıl savaşmayacak maddesi müslümanların İslam’ı tüm Arap Yarımadasında yaymalarına imkan hazırlamış, ayrıca güney kısmını güvence altına alan mü’minler kuzeydeki Hayber Kalesini ele geçirerek önemli bir düşmanlarından kurtulmuşlardır. Hudeybiye antlaşması Kur’an-ı Kerim’in hangi suresinde ele alınmıştır?
Cevap: Fetih Suresi

Soru 129: Hicretin 7. yılında, Hz.Peygamber bütün insanlara gönderilmiş bir peygamber olması münasebetiyle çevre ülkelerin hükümdarlarına mektuplar göndererek onları İslam’a davet etti. Bizans imparatoru Heraklius’a, İran Kisrası Perviz’e, Mısır hükümdarı Mukavkıs’a ve Habeşistan Necaşi’sine mektuplar yazıldı. Bu hükümdarlardan hangisi İslam’ı kabul etmiştir?
Cevap: Habeşistan Necaşi’si Eshâme

Soru 130: Hicretin 8. yılında Hz. Peygamberin elçisi Haris bin Umeyr, Gassani hükümdarlarından Şurahbil bin Amr tarafından şehit edildi. Peygamberimiz, elçisinin öldürüldüğü yere üçbin kişilik bir ordu göndererek ordunun başına Zeyd bin Harise’yi, o öldürülürse Cafer bin Ebi Talib’i o da öldürülürse Abdullah bin Revaha’yı komutan tayin etti. Üç bin kişilik İslam ordusunun iki yüz bin kişilik Bizans ordusuyla yaptığı bu savaşın adı nedir?
Cevap: Mute Savaşı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet