Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ağustos 2008, 22:26   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nargile içmenin de kuralları var




Nargile içmenin de kuralları var


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Nargiledeki közden sigara yakılması, nargilenin içilirken yüksek yerlere konulması ve 15-20 dakika gibi kısa sürede içilmesi “saygısızlık” olarak nitelendiriliyor.

Sohbet amaçlı olduğu için sakin ortamlarda içilmesi önerilen nargilenin yanında içecek olarak Türk kahvesi tercih ediliyor.

Konya’da Nargile salonu işletmecisi Hikmet Şahin, ilk nargilenin Hindistan cevizinin içi boşaltılıp, içine tütün konularak kabuğuna bir kamış takıldıktan sonra içildiğini söyledi. Daha sonra ilgi çekmesinin ardından günümüzdeki “ser (uzun gövde), rüle (tütünün konulduğu bölüm), marpuç (hortumun ağza alınan kısmı) ve şişe (suyun konulduğu yer)” gibi 4 bölümden oluşan nargilenin kullanılmaya başlandığını vurgulayan ŞahinTürkler, nargile ile Osmanlı döneminde tanıştı. Nargilenin muzlu, kapuçinolu, limonlu, elmalı, kavunlu ve çilekli gibi 90 çeşidi bulunuyor” dedi.

Nargile içmenin bazı kurallarının bulunduğunu belirten Şahin, şunları kaydetti:
Örneğin, nargiledeki közden sigara yakılması saygısızlık olarak nitelendirilir. Nargilenin içilirken yüksek yerlere konulması, kişiye verirken elden ele uzatılması görgüsüzlüktür. Nargile bir kişiye verilecekse önce masaya bırakılmalı, kişi oradan nargileyi almalıdır. Nargile ortalama 1,5 saatte içilir. 15-20 dakika gibi kısa sürede içilip, ortamdan kalkıp gitmek de nargile ustalarınca saygısızlık olarak değerlendirilir. Nargile içerken marpuçun alt kısmından tutmak ve dumanı yavaş yavaş çekmek gerekiyor.”

Sohbet amaçlı olduğu için nargilenin gürültülü yerler yerine, daha sakin yerlerde içilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, nargilenin yanında içecek olarak genellikle Türk kahvesinin tercih edildiğini bunun adeta gelenek haline geldiğini bildirdi.

Nargilenin Konya’da yerli ve yabancı turistlerden de ilgi gördüğünü ifade eden Şahin, “Konya’ya gelen Fransızlar ve Almanlar başta olmak üzere çok sayıda turist nargileye talep gösteriyor. Konya’nın yıllardır nargile içen yerlisi ‘tömbeki’ denilen saf tütün yaprağını tercih ediyor. Turistler ise genellikle, elmalı, muzlu, çilekli ve kavunlu gibi aromalı hafif türlerini istiyor. Bazı kişiler bağımlılıktan öte, hoş meyve tadı verdiği için zevk ve sohbet amacıylanargile içiyor” diye konuştu.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet bizimmekan