Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Nisan 2009, 21:10   #1
Çevrimdışı
Daemnia
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Röportaj: < Ayna.ORG > Firat




İlk söyleşimizi Ayna.ORG sunucu sahibi Firat ile gerçekleştirdik.

Daemnia: Merhaba Firat hosgeldin. IF olarak yeni bir proje ile yola ciktik ve acilisida sizinle yapmayi uygun gördük.
Daemnia: Bizleri kirmayip kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.

Firat: Merhaba Murat,
Firat: Rica ederim, böyle bir baslangici benimle yaptiginiz için ben tesekkür ederim sizlere.

Daemnia: Öncelikle size ve kullanicilarimiza, yeni projemiz hakkinda kisa bir açiklama yapmak istiyorum

Firat: Lütfen

Daemnia: Taninmiş Sunucularin Root Adminleri ile röportaj tarzinda kisa bir söyleşi, soru cevap yapacağiz
Daemnia: Bu söyleşi tamamen sizin yönetim anlayişiniz ile ilgili. Sabit 10 sorumuz var, sirasi ile size yönelticem sorulari.
Daemnia: Böylece hem Sunucunuzdaki kullanıcılar, hem de IF kullanicilari sizin yönetim tarziniz, yönetim anlayişiniz hakkinda bilgi sahibi olacaklar.
Daemnia: Bu söyleşi hakkında düşüncelerini belirtip, sizin yönetim anlayişiniz hakkinda eleştirilerde bulunacaklar.
Daemnia: Sorularima geçiyorum müsadenizle

Firat: Buyrun, dinliyorum.

Daemnia: Günümüzde sunucu açmak çok kolay bir hal aldı. Sizce sunucu açmak için neler ön planda olmalıdır, amaç ne olmalı ve nelere dikkat edilmelidir ?

Firat: Burada daha çok IRCd fiyatlarinin uygun olmasindan dolayi problem çikiyor bana göre, büyük sunucularda belirli görev almis insanlar sunucu yönetmenin shellcilere ödedikleri 10-15 TL kadar basit oldugunu saniyorlar
Firat: Herkes büyük hayallerle çikiyor bu yola, zamaninda biz de bu sekilde basladik.
Firat: Kimseyi hor görmüyorum bu konuda fakat, büyük sunuculardaki ortamlari dagitip arkadasimi çagirayim, eski sunucuma reklam atayim gibi davranislardan pek haz almiyorum.

Daemnia: Bir yönetici olabilmek için ne gibi vasiflara sahip olunmalidir ?

Firat: Öncelikle soguk kanlilik ön planda olmalidir, alinan aksiyonun karsi taraf için neler dogurabilecegini kestirmek ve temsil ettiginiz platformun düsecegi durumu düsünmek gerekir.
Firat: Kullanicilarin 1 er 1 er artdigini bildigimiz gibi, 1 er 1 er de azalacagini düsünmemiz gerek.
Firat: Insanlarin bizlerin basinda bulundugumuz platforma maddi/manevi emek verdiklerini de düsünürsek
Firat: Herkesin birbirine saygili olmasi gerek. Yöneticinin de kullanicinin da.

Daemnia: Bir sunucu "kaliteli" sifatini taşiyabilmek için ne gibi avantajlar sağlamalidir, kullanicilara ne tür bir hizmet sunmalidir ?

Firat: Ayna.org için örnek verirsek ;
Firat: Biz dünyada tek olan sirv3.1 servisleri kullanmaktayiz, ayna.org da nick çalinma, kanal çalinma gibi olaylar olmaz.
Firat: Servislerimiz çok güvenli ve kalitelidir.
Firat: Oper/Admin'ler kullanicilar üzerinde baski kurucak davranislardan kaçinirlar, kanallara müdahale edilmez.
Firat: Bize kalite sifatini getiren seylerin bunlar oldugunu düsünüyorum.

Daemnia: Bir sunucuyu kaliteli bir şekilde ayakta tutabilmek için yönetici olarak nelere dikkat edersiniz, sizin için en önemli kural nedir ?

Firat: Alinan kararlardan geri adim atmamak diyebilirim, bir karari alirken 1 den fazla düsünüyoruz.

Daemnia: Yönetim kadronuzu oluştururken nelere dikkat edersiniz, sizce ideal yönetim kadrosu kaç kişiden oluşmali ve sunucu üzerinde nasil bir dağilim yapilmalidir ?

Firat: Ayna.org bu Ocak ayina kadar 8 yil boyunca hemen hemen ayni kadro ile devam etti yoluna, büyük emekler verdiler. Ayna.org 'a sayginlik kazandirdilar bu 8 yil boyunca.
Firat: Genelde ayna.org yöneticileri belirli yasin üstünde, belirli olgunlukta is güç sahibi IRC'i yasam tarzi degil bir sanal platform olarak gören insanlar
Firat: Bu yüzden de çok fazla kisisel aksiyonla karsilasmiyoruz, sunucumuzda 2001-2002 kayitli kullanici nickleri ve kanallari mevcut.
Firat: Kisi olaraksa su kadar kisi diyemem, gerekli oldugu kadar operimiz her zaman oldu, olacaktir da.
Firat: Görev dagilimi konusunda ise help ve operhelp kanallarina ait 2 bölüm var operhelp kanali ile ilgilenen arkadasimiz thales help kanali ile ilgilenen arkadasimizsa hangman'dir.
Firat: Onlarda görevlerini laikiyla yerine getiren arkadaslarimizdir, Kanal ve nick aksiyonlari ise sadece network adminlerle sinirli tutulmustur, founderlerin muhatabi network seviyesidir.

Daemnia: Kullanicilarin memnuniyetini korumak için ne gibi etkinlikler düzenlemektesiniz, kullanicilara yönelik yeni projeleriniz var mı ?

Firat: Kullanicilarin isteklerine göre dönem dönem servislerimizde çesitli degisiklikler yapilmakta, ancak biz sadeligi ön planda tuttugumuz için pek fazla degisiklik olmuyor.
Firat: Mevcut kullanicinin istegi radyo ve oyun kanali bunlar da sunucumuzda mevcut odalar.

Daemnia: Yönetim kadronuzdaki yetkililerden ne gibi beklentileriniz var, Yetkililerin ne tür hatalari yollarinizi ayirmaniza neden olabilir ?

Firat: Yönetim kadromuzdaki arkadaslarimiz halfoper dedigimiz bir sistemi geçerek oper kadrosuna katiliyorlar, bu nedenle de birçok evreyi tamamlamis ve bazi seylerin bilincinde olan insanlardan olusuyor.
Firat: Oper/admin'lerimizin kisisel akyisonlari bizi her zaman çok üzmüstür, çok sik olmasa da bu tip durumlarda çesitli kirilmalar ve ayriliklar oluyor.
Firat: Bunlardan bagzilari ; sifre paylasimi, küfür, haksiz frozen/close kararlari (çok yasanmasa da bizi üzen bazi durumlar oldu)

Daemnia: Her Sunucunun temel kanallari vardır ( radyo, oyun vs. ) gibi. Bu kanallarda görev verdiğiniz kişiler ne tür özellikler taşimalidir ve bu göreve layık görülme sebepleri nelerdir ?

Firat: Insanlar üzerinde baski kurmayacak, geri kafali olmayan ve ayna.org çikarlarini gözeten herkes bu sunucuda founderlik derecesine gelebilir.

Daemnia: Sunucu üzerinde size yansiyan sorunlari kendiniz mi çözümlersiniz yoksa, ekibinize çözümlemesi için talimat mi verirsiniz ?

Firat: Benim çözmem gerekenleri ben çözerim, bunun disinda bana kadar gelmez zaten. Sagolsunlar ekip arkadaslarim o raddeye gelmeden çözümlemis oluyorlar.

Daemnia: Sunucu sahibi olarak, sunucunuz ile ilgili en büyük projeniz nedir ?

Firat: Bir gün ayna.org ismine ve asaletine yakisir bir son.

Daemnia: Firat, bizi kirmayip sorularimiza içtenlikle cevap verdiğiniz için IRCForumlari adina teşekkür ederim.
Daemnia: iyi çalişmalar dilerim.

Firat: Ben tesekkür ederim, çok memnun oldum.
Firat: Iyi çalismalar, iyi forumlar.


Konu AngeL tarafından (05 Şubat 2015 Saat 20:34 ) değiştirilmiştir. Sebep: Baslık duzenlendi.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet