Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Mayıs 2009, 23:14   #1
Çevrimdışı
»Dєηiz«
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Misafir ağırlama ve sofra kurma adabı..




Resmi ve gayri resmi sofra nasıl kurulur ?



Resmi masa nasıl kurulur ?

Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın. Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz.


Gayri resmi sofra kurma şekli

Resmi sofra kurma şekline göre daha sadedir. Tabağın yanında bulunan çatal ve bıçak ana yemek içindir. Çorba kaşığı bıçağın sağ tarafına koyulur. Tabağın üst kısmına tatlı çatal ve bıçak koyulur. Servis edilecek diğer yemekler için ayrıca çatal-bıçak getirilir.

Masanızı menü ve yer kartlarıyla süsleyebilirsiniz.

Misafirlerinizi davet hakkında ne kadar bilgi verirseniz kendilerini o kadar rahat hissederler.

Menü kartları

Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için masada herkesin görebileceği bir yere koymanız yeterli.

Yer kartları

Ortak sohbet noktaları olan kişileri biraraya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır.

Menü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı yazılmasına özen gösterin.

İyi bir evsahibi ve misafir olmak için


İyi ev sahibi nasıl olunur?

Masaya oturulduğu zaman hiç kimse bardağının doldurulmasını istememelidir. Boşalan bardakları evsahibi takip etmelidir.

Mumlarla karanlık ortam yaratmaktan ya da masaya koyacağınız büyük süs çiçekleriyle misafirlerin görüşlerini engellemekten kaçının. Ayrıca masaya kokulu mumlar koymaktan da kaçının; çünkü mumlar iştah kaçırıcı etki yaratabilir.

Servis edilen yemekleri her tabağın farklı yerlerine koymaya özen gösterin. Eğer tüm yemekler bir tabağa sığmıyorsa herkese ek küçük bir tabak koymayı ihmal etmeyin.

Tatlı servisi yapılmadan önce masada önceki yemeğe ait hiçbirşey kalmamalı; şarap bardakları, biberlik ve tuzlukla birlikte çeşni tabaklarının da kaldırılması gerekir.

İyi bir misafir nasıl olur?


Eğer özel bir diyet yapıyorsanız bunu evsahibine önceden bildirmelisiniz. Böylece tabağınızda yenmemiş yemek bırakmazsınız.

Oturur oturmaz peçetenizi kucağınıza serin. Masadan kalkmanız gerekirse peçeteyi yemek tabağının sol tarafına bırakın. Asla sandalye üzerine koymayın.

Eğer yemek servisini kendiniz yapacaksanız asla tabağınızı çok doldurmayın. Yemek ile ilgili yapacağınız iltifatlarda aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

Şarap bardağını sapından tutun, kenarından değil. Ayrıca bardak üzerinde parmak ya da dudak izi bırakmamaya özen gösterin. Eğer bardak üzerinde leke görürseniz kibarca peçetenizle temizleyin.

Yemek bittikten sonra tabağınızı kenara itmeyin; evsahibinin tabağınızı almasını bekleyin.

Masada otururken dikkatiniz evsahibi ve diğer misafirler üzerinde olsun. İki ayağınız da yere bassın; asla ayaklarınızı çapraz yapmayın. Ve asla çatal-bıçakla oynamayın.

Ek bilgi

Tek sayıda misafir davet edin. Böylece misafirlerin çift çift gruplaşmasını önleyerek herkesin sohbete katılmasını sağlarsınız.

PORSELEN TABAK TAKIMI
Porselen yemek takımınızı özel günler için saklamanıza gerek yok. Günlük bir bakım sayesinde bir ömür boyu yemek takımınızın keyfini çıkarabilirsiniz. Size yardımcı olabilecek bazı öneriler:

Güçlü deterjanlar, sert tozlar ve çelik süngerler asla porselen yemek takımının temizliğinde kullanılmamalı. Elde bulaşık yıkayacağınız zaman lavabonun içine havlu ya da kauçuk bir bez serin.

Porselen takımınızı bulaşık makinesinde yıkamak istiyorsanız yumuşak sıvı ya da toz deterjan kullanmanızı öneririz. Tabakları makineye yerleştirirken birbirlerine değmemesine dikkat edilmeli. Hafif bir yıkama programı sonrası tabakları çıkarmak için soğumasını bekleyin.

Porselen tabakları üstüste dizeceğiniz zaman aralarına koruyucu peçete koymalısınız. Böylece tabakların birbirini çizmesini engellemiş olursunuz.

Porselen fincanları ayrı ayrı asın ya da iki iki koyun.


KRİSTAL BARDAK TAKIMI

Kristallerinizi daima elinizde yumuşak sıvı bulaşık deterjanıyla yıkayın. Yıkama sırasında kristallerin çizilmemesi için yüzüklerinizi çıkarın.

Kristal bardaklarınızı asla ters koymayın. Çünkü bardakların ağız kısımları en ince ve hassas kısımlarıdır; kolayca çatlayabilir.

Kristallerinizi dolaba yerleştirirken parçaların arasında mesafe bırakın. Çünkü kristal yüksek sıcaklıkta genleşir ve diğer parçaya değmesi sonucunda kırılma riski artabilir.

GÜMÜŞ TAKIMLAR

Eğer gerektiği gibi kullanılarak eskitilirse zaman içinde güzelleşir. Yüzeyinde oluşan küçük çizikler gümüş parçalarınıza parlaklık katacaktır. Sık sık kullanacağınız gümüşleriniz değerlenecektir. Gümüş yemek ve servis takımlarınız için birkaç öneri:

Gümüşleri kullandıktan hemen sonra yıkayın. Yumurta, mayonez ve sirke bir saat içinde yıkanmazsa leke bırakabilir.

Gümüşlerinize elde, yumuşak sıvı deterjanla sıcak suda yıkamalısınız. Su lekesi olmaması için yıkama sonrası hemen kurulayın.

Gerçek gümüşleri ve gümüş tepsinizi her ne kadar önerilmese de bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Gümüşlerinizi yemek takımlarının uzağına yerleştirin ve kurutma programı başlamadan hemen önce çıkarın.

Sürekli kullanılmayan gümüşler kararmalarını önleyecek yün kılıf içinde dolapta saklanmalı.

PASLANMAZ ÇELİK TAKIMLAR

Yüksek kalitesi ve kolay bakımı sayesinde paslanmaz çelik takımlarınızı yıllarca kullanabilirsiniz. Yine da birkaç püf nokta:

Her kullanım sonrası çelik takımlarınızı hemen yıkayın. Leke olmaması için uzun süre su içinde bekletmeyin.

Bulaşık makinesinde yıkama yapabilirsiniz. Leke olmaması için yumuşak deterjan kullanmalısınız. Elinizde yıkayacaksanız sıcak ve köpüklü su kullanın. Durulama yaptıktan hemen sonra yumuşak bir bezle kurulayın.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat