Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Aralık 2009, 06:07   #1
Çevrimdışı
YapraK
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte nefes ve uyku bozuklukları




Hamileliğiniz sırasında solunum sisteminizde mekanik ve biokimyasal değişimler oluşur. Özellikle hamileliğinizin son dönemlerinde hava yolları mukozası (Hava yollarını örten deri benzeri tabaka.) hiperemik, hipersekretuvar ve ödemlidir (şiştir). Bu durum horlamaya ve üst hava yollarınızda tıkanmaya neden olur. Bu da horlamanızı tetikler. Solunum kapasiteniz azalır ve oksijen depolarınızın azalmasına neden olur. Hamileliğinizde 6 kat artan progesteron düzeyiniz solunumunuzun sayısının artmasına neden olur.

Hamileliğinizde meydana gelen fizyolojik değişimler, uyku anınızda solunumunuzda düzensizliğe neden olur. Doğumunuza yakın dönemlerde sırtüstü yatarken, anne kanındaki oksijen doygunluğu 90mm Hg altına düşer, bunun üzerine bir de düzensiz solunumunuz eklenirse, bebeğinizin oksijenlenmesinde ciddi problemler oluşabilir.

Uyku apnesi

Horlama problemi olan 502 kadın üzerinde yapılan çalışmada, bebeklerde gelişme geriliği, hamilelikte ve preeklampsi 2 kat daha sık bulunmuştur. Obstrüktif (tıkayıcı) uyku apne hastalığı olan kadınlarda durum, hamilelikte daha da kötüleşir. 30–49 yaş arasındaki kadınlarda saatte 5 veya daha fazla apne periodu geçiren kadınların oranı %7.6 tespit edilmiştir. Bu durumda bebeğin hipoksiye girme (oksijensiz kalma ihtimalini) arttıracağını unutmamak gerekir. Apne, ancak bir kişinin bu duruma tanık olması ile tespit edilebilir bir problemdir. Bu durumu yaşayan hamilelerde gündüz uykuya eğilim daha fazla yaşanır.

Doğru uyku pozisyonu

Özellikle hamileliğinizin son aylarında sırtüstü yatmanız, oksijenizasyonunuzu azaltır. Vücudunuzun alt kısmından kirli kanınızı kalbe taşıyan vena, kava inferior denen damara baskı yapacağı için kalbinize dönen kan azalır, tansiyonunuz düşer, nefes darlığınız oluşur. Hamileliğinizde de sizi rahatsız eder uykusuzluğunuzu arttırır. Sol yanınıza yatmanız en ideal pozisyondur. Bu sırada bacaklarınızın arasına yastık koymanız, rahat dönmenizi sağlar. Yatağınızın dar temas alanında, vücudunuza destek vermesi gerekir. Ortopedik yatak bu konudaki en önemli yardımcınız olabilir. Vereceğiniz paranın, hamileliğinizde ve sonrasında vücudunuzun yenilenmesi sürecini gerçekleştiğiniz sağlıklı uykuyu size sağlayacağını unutmayın.

Yiyecekler ve uyku

Mide yanması, hamilelikteki progesteron artışına bağlı oluşur. Artan hormonunuz, mide-yemek borunuz arasındaki kaslarınızı gevşetir ve mide içeriğiniz kolayca yemek borunuza kaçar. Bu da sizi oldukça rahatsız eder. Gece yatmadan önce gıda almamanız ve bir miktar yüksek yastıkta yatmanız bu sorununuzu çözecektir. Bu da işe yaramazsa, doktorunuza danışarak alabileceğiniz, reflünüzü engelleyen ve bebeğinize zarar vermeyen çok sayıda ilaç alternatifinin var olduğunu bilmelisiniz.

Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet