IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Eylül 2009, 18:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dinamik ( Stateful ) Paket İzleme




Dinamik paket izleme paket filtrelemenin yaptığı bazı temel paket gözleme yöntemlerini kullanır. Buna ek olarak, ağ katmanından uygulama katmanına kadar paket başlık bilgisini inceleyerek paketin yasal bir bağlantıdan gelip gelmediğini ve protokollerin beklendiği gibi davranıp davranmadığını gözlemler.



Dinamik paket inceleme süreci şu şekilde gerçekleşir. Paket ateş duvarından geçerken paket başlık bilgisi incelenir ve dinaik durum tablosuna konur. Paketler önceden tanımlı olan kurallar ve filtreler doğrultusunda incelenip paketlerin geçip geçemeyeceği kararını verir. Daha sonra durum tablosundaki veri gelen paketlerin aynı bağlantının bir parçası olup olmadığını anlamak amacı ile kullanılır. Özet olarak dinamik paket inceleme paketlerin geçirilip geçirilmeyeceği kararını iki adımda verir. Bu metod kararlarını aşağıdaki değişkenler doğrultusunda verir:
• Kaynak IP adresi
• Hedef IP adresi
• Protokol tipi (TCP/UDP)
• Kaynak port
• Hedef port
• Bağlantı durumu
Bağlantı durumu önceki paketlerden elde edilen bilgilerden çıkartılır. Bu yeni bağlantı denemelerindeki kararlarda zorunlu bir faktördür. Dinamik paket inceleme paketleri kurallar veya filtreler doğrultusunda inceleyerek ve dinamik durum tablosundan paketlerin kurulu bağlantıdan gelip gelmediğini kontrol ederek karar verir. Bağlantının durumunu hatırlayabilme yeteneği sayesinde bu metod paket izleme standart paket izlemeye göre saldırılara karşı daha korumalıdır.




Dinamik paket inceleme çözümleri karmaşık karar verme yeteneklerine sahiptir ve az işlem yükü talep ettiklerinden diğer paket izleme metodlarından daha hızlı çalışırlar. İzin verip reddetme kararları OSI modelin daha alt katmanlarında yapılmaktadır.
Bazı yeni dinamik paket izleyen ateş duvarları daha gelişmiş bağlantı durum bilgisini tutabilir. Bazıları paketler ateş duvarı üzerinden geçerek ek içerik filtreleme işlemleri gerçekleştirebilir.


Güçlü Yanları
Dinamik paket inceleyen ateş duvarları, paket filtreleyen ateş duvarları gibi ağ performansı üzerinde çok az olumsuz etki gösterirler ve uygulama bağımsız davranabilirler. Dinamik paket inceleyen ateş duvarları basit paket filtreleyen ateş duvarlarına göre daha fazla güvenlik sağlarlar. Dinamik paket inceleyen ateş duvarları paket başlık bilgisini daha derinden incelediğinden istenmeyen veya hakkı olmayısısan erişimlere göre daha iyi bir koruma sağlarlar. Dinamik paket inceleme uygulama katmanı protokolünde olanlardan haberdardır. Paket başlık bilgisini daha derinden inceleme sayesinde bu metod paket izleme uygulama katmanı protokollerinin beklendiği gibi davranıp davranmadığının invelenmesine olanak sağlar. Durumsal paket inceleyen ateş duvarlarının bazı loglama yetenekleri vardır. Buradaki bilgiler ateş duvarından geçen değişik tipteki trafiği tanımlama ve inceleme olanağı sağlar.

Zayıf Yanları
Dinamik paket incelemede paket filtreleme gibi istemci/sunucu modelinin kırılmasına izin vermez ve bu sebepten ötürü iki uç nokta arasında doğrudan bir bağlantı kurar. Paket izleme metodundakli kurallar ve filtreler giderek karmaşıklaşabilir, yönetimi zorlaşabilir, hatalara eğilimlidir ve test edilmesi zordur.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dinamik, izleme, paket, stateful, İzleme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dinamik ve Nesnel Gerçek Kalemzede Felsefe 0 23 Ekim 2011 10:23
Twist İle Dinamik Bir Kış Kralice Ah Kadınlar 1 28 Ekim 2008 17:51