IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Eylül 2009, 04:04   #1
Çevrimdışı
She
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
150 bin kişi e-imza atıyor!




E-imza sahibi bir kişi internet bankacılığı ve e-devlet alanındaki bir çok uygulamaya tek bir şifre kullanarak ulaşabiliyor.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, E-imza sahibi bir kişinin internet bankacılığı ve e-devlet alanındaki bir çok uygulamaya tek bir şifre kullanarak ulaşabildiğini belirterek, ''Şu anda da Türkiye genelinde 150 binin üzerinde elektronik imza kullanıcısı bulunuyor'' dedi.

Orhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kurumların ve bireylerin internet ve ilgili uygulamalardan daha etkin ve güvenilir bir şekilde yararlanmalarını sağlayacak sertifika otoritesi hizmetleri verdiklerini belirtti.

Türkiye'nin ilk elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı olduklarını dile getiren Orhun, kuruluşlara, elektronik imza ve mobil elektronik imza konularında anahtar teslimi projeler üreterek çözümler sunduklarını, e-imza alanında proje danışmanlığı ve sistem entegratörlüğü hizmetleri verdiklerini söyledi.

Orhun, E-imza sahibi bir kişinin, internet bankacılığı ve e-devlet alanındaki birçok uygulamaya tek bir şifre kullanarak ulaşabildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

E-imza, birden fazla bankaya ait internet bankacılığı uygulaması kullananlar için, her bir bankaya özel ayrı şifre zorunluluğunu tamamen ortadan kaldırıyor ve tüm bankalara tek bir imza ile giriş yapma imkanı sunuyor. Genel anlamda ise gerek mobil gerekse elektronik imza uygulamaları, iş süreçlerini hızlandırarak zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlıyor. Bunun yanı sıra, bir defaya mahsus alınan e-imza, kurum içi yazışmalarda kağıt kullanımını da azaltarak doğaya katkıda bulunuyor. Bu veri güvenliği uygulamaları, yüksek seviyede güvenlik gerektiren bankacılık ve finans işlemleri için büyük önem taşıyor.


E-Güven'in ilk elektronik sertifikasını verdiği 2005 yılından bu yana çok önemli projeler hayata geçirildi. 2006 yılını e-imza konusunu öğrenme, 2007'yi de geliştirilen projelerin ilk hayata geçme yılı olarak düşünecek olursak, 2008-2009 yıllarında e-imza sektörünün ivme kazandığını söyleyebiliriz. Şu anda da Türkiye genelinde 150 binin üzerinde elektronik imza kullanıcısı bulunuyor.''



-FİNANS KURULUŞLARININ YARDIMCISI-



Finans sektörü açısından en önemli unsurun bilgi güvenliği olduğunu belirten Orhun, bilgilerin uygun bir şekilde saklanmasının, ilgili kişilerle paylaşılmasının ve bilgiye erişen kişinin kimliğinin doğruluğunun tespit edilmesinin, başta bankacılık ve finans olmak üzere tüm sektörlerdeki şirketlerin varlığını sürdürebilmesi için hayati önem taşıdığını anlattı.

Can Orhun, bununla birlikte, aşırı kontrolün bilgiye ulaşmayı zorlaştırdığının da açıkça görüldüğüne değinerek, bu noktada, kontrol ve kullanım dengesinin doğru bir şekilde kurulmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Bilgilerin gizlilik derecesiyle erişim kontrollerinin doğru orantılı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Orhun, bu nedenle, erişimi gereğinden fazla zorlaştırmayan güvenlik çözümlerinin ön plana çıktığını kaydetti.

Orhun, bugün bireysel anlamda bilinen en yüksek güvenlikli uygulama niteliği taşıyan e-imza'nın, bu noktada finans kuruluşlarının ve bankaların yardımına koştuğunu ve hem müşteriler nezdinde gerekli olan, hem de şirket içinde ihtiyaç duyulan bilgi güvenliğini eksiksiz bir şekilde sağladığını anlattı.

Elektronik ortamın daha fazla kullanılmasıyla iş yükünü azaltarak bürokratik süreci hızlandırmaya yönelik bir veri güvenliği uygulaması olan e-imza'nın, kurumların hizmet verdiği tüm vatandaşların internette doğru olarak tanımlanmasını sağladığına değinen Orhun, gerçek hayatta kimlik bilgilerine bakılarak yapılan denetimin, e-imza sayesinde yine aynı derecede güvenli bir şekilde internete aktarılabildiğini belirtti.

Orhun, mobil imza uygulaması sayesinde, finans kurumlarının ve bankaların, karşılaştıkları çok ciddi güvenlik ve uygulama sorunlarını kolayca aşabildiklerini vurgula*****, bunun da yasal bağlayıcılığı olan hukuksal bir zeminde ve bu konuda yetkili kurumlarla işbirliği içinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Konuya banka açısından bakıldığında ise mobil imza uygulamasının bankayı güvenlik ile ilgili bir çok süreci yönetmekten kurtardığının görüldüğünü ifade eden Orhun, mobil imza sahibi bir kişinin, sertifikasını bağlı olduğu mobil operatörden aldığını ve sertifika ile ilgili süreçlerden mobil operatör ve E-Güven'in sorumlu olduğu için bankanın tüm bu süreç ve sorumlulukları paylaşmış olduğunu dile getirdi.

Orhun, kurumsal bankacılık alanında pek çok e-imza projesi gerçekleştirdiklerini, firmaların bankalarla olan yazışmalarında ve para talimatlarında elektronik imzayı devreye alarak güvenlik anlamında sorun yaratabilecek faks gibi uygulamaları tamamen devre dışı bıraktıklarını anlatarak, bunların sıra, Turkcell ile birlikte hayata geçirdikleri Mobil İmza Projesi ile de bireysel bankacılıkta e-imza kullanımının yaygınlaşmasını sağladıklarını ifade etti.

Her zaman yeni projelerinin ve çalışmalarının olduğuna değinen Orhun, ''E-Güven, elektronik imza alanında Türkiye'de her zaman öncü firma olmuştur. Ülkemizde hayata geçirilen birçok projede firmamızın imzası var. Dolayısıyla E-Güven, elektronik ve mobil imza uygulamaları alanında diğer kurumlara da yeni kapılar açma görevini üstleniyor. Örneğin Turkcell ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz mobil imza projesi Türkiye'de bir ilk olma niteliği taşıyor. Bunun yanı sıra, fikri hakların korunmasına ilişkin ilk uygulama olan Tasdix'i de Eczacıbaşı Bilişim (EBI) işbirliğiyle hayata geçirilmiş bulunuyor. Kısacası bu alandaki yenilikçi çalışmalarımızı ve atılımlarımızı ara vermeksizin sürdürüyoruz'' diye konuştu.



-BİLGİ GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ-



Can Orhun, bilgi güvenliği konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesinin, ticaret hacminin artması ve dolayısıyla Türk ekonomisinin büyümesi için bir zorunluluk teşkil etiğini vurgula*****, Başta KOBİ'ler olmak üzere her ölçekten firmanın, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında daha güvenli bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için, bilgi güvenliği çözümlerine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Söz konusu çözümlerin kullanılmadığı takdirde, bunun gerek bireylere gerekse firmalara maliyetinin son derece yüksek olduğunu belirten Orhun, sözlerini şöyle tamamladı:

''Günümüzde internet ortamındaki uygulamalar, çoğunlukla elde edilmesi kolay ve gerçek anlamda bir güvenlik sağlamayan müşteri numarası, müşteri adı veya şifre doğrulaması yöntemleriyle korunmaya çalışılıyor. Bu uygulamalar, daha etkin bir veri güvenliği sunan elektronik imza gibi yöntemlerle de destekleniyor. E-imza, kurumların hizmet verdiği tüm vatandaşların internette doğru olarak tanımlanmasını mümkün kılıyor. Ayrıca, iş süreçlerini hızlandırarak zamandan da büyük ölçüde tasarruf sağlıyor.

Bugün alanında lider birçok resmi ve özel kuruluş, e-devlet dönüşüm süreci kapsamında E-Güven ile birlikte çalışıyor. Bunların arasında, Sanayi Bakanlığı (Garanti, Muafiyet ve Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Başvuruları), Adalet Bakanlığı (Ulusal Yargı Ağı Projesi – UYAP), Türk Patent Enstitüsü (Marka Başvuruları), Merkezi Kayıt Kuruluşu (Bilgi Güvenliği ve Sertifika Uygulama Hizmetleri Projesi), KOSGEB (KOBİ;lere E-İmza Desteği Projesi), Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü, Mali Suçları Araştırma Kurulu – MASAK (Şüpheli İşlem Bildirimleri) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı gibi kurumlar bulunuyor.'


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
150, atiyor, atıyor, bin, eimza, kisi, kişi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Davutoğlu sakat açıklamalara imza atıyor Seth Haber Arşivi 0 07 Ekim 2014 09:18
Erzurum Şifa Hastanesi, sağlık göçünü engelleyecek projelere imza atıyor Deinonychus Sağlık Köşesi 0 18 Ekim 2011 16:02