IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ekim 2010, 11:25   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türklere kötü haber




Türklere kötü haber


Facebook Türkiye’de kapanabilir

TİB Başkanı Fethi Şimşek: Facebook bugüne kadar 4 bin 100 kez kapatılma tehlikesi geçirdi ve halen kapatılma riski var.



İnternet abonesi sayısının 8 milyona ulaştığı, yaklaşık 30 milyon kişinin internete ulaşabildiği Türkiye’de siber suçlarda da ciddi artış var. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, kamuoyunda telefon dinleme konusundaki olumsuz imaja internet denetimi konusunda da sahip. Aralarında Youtube ve Playboy gibi ünlü sitelerin olduğu 1600 sitenin kapalı olduğu Türkiye’de Facebook’un da kapanma riski hala var.
Sekiz kusurlu hareket
Radikal gazetesinden Deniz Zeyrek'in özel haberine göre; Katalog suçlar olarak adlandırılan listede "İntihara Yönlendirme", "Çocukların Cinsel İstismarı", "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma", "Sağlık için Tehlikeli Madde Temini", "Müstehcenlik", "Fuhuş", "Kumar Oynanması için Yer ve İmkân Sağlama", "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar" var. Bu suçlar işlendiğinde yer sağlayıcı yurtdışında ise TİB resen siteye erişimi engelleyebilir. Yer sağlayıcı Türkiye’de ise TİB sadece müstehcenlik ile çocukların cinsel istismarı gerekçesiyle resen kapama yoluna gidebiliyor. Bunun dışındaki bütün kapamalar mahkeme kararıyla gerçekleşiyor. Video paylaşım sitesi Youtube, yaklaşık iki yıldır kapalı. Bunun nedeni, yayınlanan Atatürk aleyhtarı bir video nedeniyle engelleme kararı.
YouTube açılır mı?
TİB Başkanı Fethi Şimşek’e göre, sorunun çözümü için iki yol var. İlki youtube’un hakaret videosunu çıkarması. İkincisi ise erişim engellemesine dair mahkeme kararının kaldırılması. Youtube yöneticileri Türkiye’de siteye erişim engellendikten sonra içeriği çıkarmaya yanaşmıyor. Daha önce youtube’dan sıkça içerik çıkarma isteyen ve hep olumlu yanıt alan TİB, erişim engellemesi yüzünden artık youtube’a ‘şunu çıkarın’ diyemiyor.
Türkiye, çözüm için ilgili yasadaki "katalog suçlar" yeniden düzenleyebilir ve kapatma gerekçeleri azaltabilir. Zaten başlı başına bir yasa ile suç sayılan Atatürk’e hakaret de bu listeden çıkarılabilir. Ya da kesinleşmiş mahkeme kararının kalkması için Adalet Bakanlığın ‘kanun yararına bozma’ yoluna gidebilir. Bakanlık mahkeme kararının yazılı emir yoluyla bozulmasını Yargıtay’dan isteyebilir. TİB’in girişimleri sonucunda facebook’tan 4100 içerik çıkarılmış. Yani, içerik çıkarma süreci doğru işlemese Facebook 4100 kez kapanabilirdi.
CHP sansürcü oluyordu
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkını ararken sansürcü oluyordu. Facebook içinde ‘Kılıçdaroğlu PKK’lıdır’ başlıklı bir grup açılmıştı. Kılıçdaroğlu buna karşı dava açtı ve kazandı. TİB, Facebook içindeki grubu kapatma talebini “.com” uzantısıyla bitmediğini için ‘yasal olarak mümkün değil” diyerek geri çevirdi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun avukatları mahkeme kararını uygulatmadığı gerekçesiyle TİB yöneticilerine dava açtı. Oysa, TİB yöneticileri kararı uygulasalardı sadece grubu kapatmak teknik olarak mümkün olmadığı için facebook.com’un tamamanın kapatılması gerekecekti. Ama TİB fiili olarak sorunu çözdü. Facebook Türkiye temsilciliğine başvurarak içeriği çıkardı. Bu olmasaydı, Kılıçdaroğlu’nun avukatları hemen en yakın sulh hukuk mahkemesine başvurmalıydı.
Ya Şimşek mahkûm olursa
Mahkeme’nin ‘içerik çıkarma’ kararı doğrultusunda yer sağlayıcı olan Facebook’a başvurup içeriğin çıkarılmasını istemeliydi. Eğer bu talep reddedilseydi o zaman mahkemeden yeni bir karar çıkarttırarak siteye erişimin tamamen engellenmesini isteyebilirdi. Kılıçdaroğlu ya da avukatları mahkemeden grubu hazırlayan ve yayınlayan kişi ya da kişilerin tespiti için girişimde bulunabilirdi. TİB Başkanı Şimşek hakkında kararı uygulamadığı gerekçesiyle yargılama devam ediyor. Şimşek mahkûm olursa bundan sonra bütün kararların uygulanacağı ve sorunun fiiliyatta çözülemeyeceği aşikâr.
You Tube’u yasaklayan oda
‘Dijital Kale’ye giren Radikal YouTube’u kapatma kararını uygulayan o odayı da görüntüledi. 205 bin site hakkındaki şikâyetler de burada değerlendiriliyor.


TİB binasındaki gezimiz sırasında girdiğimiz sıradan açık bir ofiş gibi görünen bir odanın ayrı bir önemi var. Önlerinde üç bilgisayar ekranı olan görevliler burada kapatma kararlarını uyguluyor. Youtube’nin kapatılması yönündeki mahkeme kararı da burada uygulandı.
Türkiye internet yasakları nedeniyle dünyanın tepkisini çekip en sansürcü ülkeler listesine girerken vatandaşlardan ‘siteleri kapatılması talepleri yağıyor. Bu başvuruları değerlendiren TİB, şikâyeti katalog suçlar çerçevesinde uygun bulursa ilgili site hakkında resen işlem yapabiliyor. Ancak TİB bazı başvuruları katalog suçlar kapsamında olsa bile geri çeviriyor. Örneğin bir vatandaşın ‘… adresli siteye bakınca intihar etmek istiyorum’ şikayeti, intihara teşvik katalog suçu olmasına karşın sitenin başka kimsede bu tür bir izlenim uyandırmaması nedeniyle kapatılmadı.
Playboyu kapatma gerekçesi
TİB, erkek dergisi Playboy’un sitesini de katalog suçu olan ‘müstehcenlik’ gerekçesiyle resen kapatmış. TİB’e vatandaşlar
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
tib.gov.tr sitesinden şikayet başvurusu yapabiliyor. Bugüne dek 205 bin şikayet gelmiş. TİB’in ilgili sitelerle temasının ardından şikâyet konusu içeriğin tamamı çıkarıldı. Bu kapsamda 1600 civarında erişimi engellenmiş site var.
URL filtresi sansürdür
Facebook’ta sadece suç unsuru görülen grubun çıkarılması yada Youtube’de sadece şikayet konusu alanın kapatılması URL Filtreleme ile mümkün, ama o da Türkiye’de yapılamıyor. Çünkü bunun için bütün internet trafiğini tek bir filtreden geçiren bir sistem kurulmalı. Bu da “merkezi sansür”den farksızdır. AB ülkeleri, ABD, Kanada, Avustralya bu önlemi kullanmıyor. Kim kullanıyor: İran, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Çin gibi ‘sansürcü’ ülkeler. Bu sistemde giden her işlemin teker teker kontrol edilmesi gerekiyor. Çin’de bu iş için 12 bin kişi çalışıyor. Fethi Şimşek, bu detaylar konuşulurken araya girip, “Milletvekili ‘iki kere okunuyor mesajım’ diyor ya. Filtreleme olsa bu sayı 3’e çıkar” dedi. İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, “Türkiye’de sansür var diyenlerle URL filtreleme isteyenler aynı” sözleriyle çelişkiye dikkat çekiyor.
Neden tamamı kapatılıyor
“.com” ile biten adres altındaki gruplar, profiller tek başına kapatılamıyor. Kapatılması için “alt alan” olması gerekiyor. (Bir internet sitesinde alt alan adı tek başına kapatılabiliyor ama “.com” dan sonra yazılan içerik tek başına kapatılamıyor. Örneğin [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresindeki deniz zeyrek sayfası tek başına kapatılamıyor. Ancak “deniz_zeyrek.twitter.com” şeklinde düzenlendiğinde deniz zeyrek sayfası alt alan olduğu için tek başına kapatılabiliyor)
Okur soruyor: Telefonda yankı var, dinliyorlar mı?
Okurlarımızdan en çok gelen soru ve görüş, TİB’in ‘dinleniyor muyum’ sorusuna yanıt verip vermediği yönündeydi.TİB Başkanı Fethi Şimşek, bu soruya yanıt vermek yerine ilgili mevzuatı içeren bir yanıt gönderdiklerini belirtti. Şimşek, bunun gerekçesini şöyle anlattı:
“Biz dinlenen birine soruşturmanın gizliliği nedeniyle ‘dinleniyorsun’ diyemeyiz.” Okurlarımızdan gelen diğer sorular ve yanıtları şöyle:

Kamunun kritik kurumlarında çalışma hakkı kazananlar için yapılan güvenlik soruşturmalarında dinleme yapılıyor mu?
CMK’nın ilgili maddelerinde dinleme ve teknik takip tedbiri sadece yasada belirtildiği şekilde adli soruşturmalarda ve terörle ve örgütlü suçlarla mücadele amaçlı olarak uygulanıyor. Yasal olarak bu konuda dinleme yapılması mümkün değil. Ancak MİT’in ve Genelkurmay’ın geçmişte güvenlik soruşturmalarında bu tür yollara başvurduğu, mülakatlar sırasında adaylara sorulan sorulardan ortaya çıkmıştı.
Ses yankılanıyorsa telefon dinleniliyor mu?
İstanbul’dan yazan Ercan Arslan, cep telefonuyla görüşürken kendi sesini duyduğunu, bunun dinleme alameti olup olmağını soruyor. TİB’in verdiği bilgiye göre dinlemeler canlı canlı yapılmadığı için bunun dinleme emaresi olması mümkün değil. Ancak, bazı uzmanlar casus yazılımların benzer emarelerin olabileceği görüşünde.
Sözcüklere duyarlı dinleme yapılabiliyor mu?
Dinleyen görevlilerin bütün kayıtları dinlemediği, yapılan konuşmalar içinde tanımlanmış sözcükler kullanıldığında dinlemenin başladığına dair bilgi bir çeşit şehir efsanesi.
BlackBerry mesajları dinlenemiyor mu?
BlackBerry konusundaki haberimize yönelik en çok ‘bütün mesajlar mı dinlenemiyor’ sorusu geldi. Yanıt ‘hayır’. Çünkü dinlenemeyen sadece BlackBerry’lerin kendi aralarındaki yazışmalar dinlenemiyor

ensonhaber

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
haber, kötü, türklere


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türklere iyi haber İngiltere kaybetti Desmont Haber Arşivi 0 21 Aralık 2014 16:54
YSK'dan MHP'ye kötü haber yaSmin Haber Arşivi 0 26 Nisan 2014 11:44
PS4'ten bir iyi bir kötü haber yaSmin Oyun Dünyasından Son Haberler 0 01 Aralık 2013 11:39