IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ekim 2013, 17:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
SWİTCH - HUB, ÇALIŞMA PRENSİPLERİ VE SNIFFING




Ağ üzerinde yanlızca bilgisayarların değil aynı zamanda printer, ip kamera gibi cihazların birbiri ile haberleşmesini bilgi alış verişini sağlayan bu cihazlar (HUP ve SWITCH) temel olarak birbirine benzedeği için karıştırılsada aslında birbirinden farklı şekilde çalışırlar. Bu farkı anlayabilmek için öncelikle bu iki cihazın nasıl çalıştığına bakalım;

HUB
Hublar cihazlar arasında bağlantı kurup veri alış verişi yapabilmek için var olan cihazlardır.

Çalışma prensibi ise aktıralacak olan bilgiyi paylaşıma açarak bütün cihazların görmesi ve isteyenin bu bilgiyi alması şeklindedir. switchler ile aralarındaki en önemli fark da budur aslında bilgi aktarımı yaparken direk olarak yanlızca bir pc ye gönderemezler.

Anlaşılacağı üzere herhangi bir veri alış verişi olacağı anda hub, bu bilgiyi bütün fiziki portlarından yeniler, hubda bağlı bütün cihazlara paketleri gönderir ve alınması için bekler. O anda bu bilgileri görebilen cihazlardan, kendisine gelen cihaz paketleri alır. Diğer bilgisayarlar bu yüzden yok yere beklemede kalır. Buda fazladan performans ve kayıp demektir. Hublar küçük cihazlar olduklarından veri işleme kapasiteleri de düşüktür. İçinde soğutma ünetileri de olmadığından yüklenmelerde hissedilir derecede trafiği yavaş iletmeye başlarlar ve sonrada üzerinden geçen trafiği geçirmez hale gelirler.

Bir diğer zaafı ise half-duplex iletişim yapısını kullanmasıdır. Half-dublex iletişim yapısı aynı anda sadece tek taraflı iletişim kurabilen yapılardır. Aynı zamanda bilgi alış verişi yapamazlar yanlızca ya bilgi alır yada bilgi verir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


HUB Kullanılan Ağlarda Sniffing ( Ağ dinleme )

Hubların en önemli zaafı aslında aktarılacak olan bilginin HUB’a direk bağlı herkes tarafından görülmesidir. Bu durum kötü niyetli kişilerin dikkatini çeker ve ağ dinleme olayı devreye girer.
Şimdi birazda hub kullanılan ağlarda sniffing ( ağ dinleme ) nasıl oluyor bunlardan bahsedelim;

Sniffing ( ağ dinleme ) ağa bağlanarak verinin yolunu kesmek bir nevi çalmak demektir. Bunun da pasif ve aktif sniffing olmak üzere iki çeşidi vardır. HUB’lar için kullanılan çeşidi ise pasif sniffingtir. Ağa bağlı bir bilgisayarda kurulacak olan snifer ile bunu yapmak çok kolaydır.
Konunun dağılmaması açısından bu konunun ayrıntılarına girmiyorum forumda fazlasıyla bulabilirsiniz.

Buraya kadar HUB’ların çalışma prensibinden ve birazda zaaflarından bahsettik ama şunu da belirtelim ki en önemli özelliği switchlere göre çok daha UCUZ olması, ve yaygın olmasıdır.

SWİTCH

Switchler kullanım amacı hublar ile aynı olsada aslında onlardan çok daha akıllı çok daha hızlıdırlar. switchler kullanıcı tarafından herhangi bir veri transferi yapılacağı zaman ağ üzerinde yanlızca hedefe giden bir ağ oluşturur ve bu sayede diğer bilgisayarları meşgul etmeden direk olarak hedefe giderler. Bu durum switchlerin en önemli yanıdır bu sayede performans ve hız bakımından önemli bir avantaj sağlarlar. port sayısınca bilgisayarı birbirine bağlayarak çok daha hızlı bir şekilde iletişim sağlarlar.

Switchler full-dublex iletişim yapısını kullanırlar. hublardan bahsederken hubların half dublex yapısını kullandığını, aynı anda ya veri aldığını yada veri verebildiğini söylemiştik. Full- dublex kullanılan switchlerde ise durum çok daha avantajlıdır. Bir switch bu yapı sayesinde aynı anda hem bilgi alır hemde bilgi verebilir. Aynı zamanda bu durumda performans sebebi ile önemli bir tercih sebebidir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Gelelim switchlerin en önemli özelliğine;

Switchleri hublardan ayıran yukarıda bahsettiğimiz gibi en önemli özelliği gelen paketin başlığındaki hedef MAC adresine bakarak bu cihaz hangi fiziksel portunda takılı ise o porttan çıkarmasıdır. Yani bilgiyi direk hedefe göndermesidir. Bu durum kötü niyetli kişilerin hublarda yaptığı sniffing olayını biraz daha zora sokarak güvenlik seviyesini biraz daha artırır.

Sniffingden korunma yolları

--sniffingten korunmanın en önemli kuralı ağı ve verileri şifrelemektir.
--statik ip adresleri kullanılması
--Bir diğer önemli yol ise ağda dinleme olup olmadığını öğrenmek için var olan yazılımlardır.Bu yazılımlar sayesinde ağda dinleme olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çalişma, hub, prensİplerİ, sniffing, swİtch, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Script projesi çalışması ve çalişma arkadaşları TrayN Projeler 10 21 Ocak 2013 12:50
özürlülerin çalişma hayati haklari Ecrin Engelli Hakları 0 24 Ocak 2012 22:33
ÇALIŞMA EKONOMİSİ 1.2.3.4. Sınıflar 2003-2010 Çıkmış Sorular yoSun AÖF 0 25 Nisan 2011 13:39