IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Kasım 2013, 23:07   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Synology NAS




Network Attached Storage

Kısaca NAS diye tanıtmaya çalışacağımız bu sistem aslında bilişim dünyasının network, yani ağ kavramının ortaya çıkmasıyla ilgilidir. NAS ile bu ağdaki depolama ihtiyacı giderilmektedir. Hızla gelişen ağ teknolojilerinde en önemli şey bilginin en güvenli şekilde depolanması olmuştur. İşte NAS burada devreye girmektedir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tarihi


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sadece NAS’ı değil, ağ depolama kavramını değerlendirdiğimizde bilişim dünyası için uzun denebilecek bir geçmişe sahip oldukları görülüyor. Ağ depolama kavramını günümüzden çeyrek yüzyıl önce Novell ortaya atıyor. Novell’in NetWare adlı işletim sistemi ve NCP (NetWare Core Protocol) protokolü ilk örnek olarak karşımıza çıkıyor. Bu firmayı Sun Microsystems, 3Com ve yazılım tarafında Microsoft takip ediyor. 3Com ve Microsoft’un birlikte geliştirdiği LAN Manager günümüzdeki NAS kullanımının önünü açıyor.

2000′lerin başlarında bu firmalara alternatif ürünler birer birer piyasaya çıkmaya başlıyor. Günümüzde Synology şirketi ile tavan yapmış durumdadır.

Türleri


NAS cihazlarını temelde kapasitelerine ve kullanım alanlarına göre ayırabilmek mümkün. Örneğin Türkiye’de bu konuda ürünleri bulunan Zyxel, orta ve üstü büyüklükteki şirketler için Business Network Storage sınıfında 4 SATA sabit disk desteği, 3 TB’a kadar depo kapasitesi, SSL şifreleme ve 106.95Mbps’e kadar performans sunan NSA-2400 adlı bir modeli sunarken; ev ve küçük çaplı firmalar için de Home Network Storage sınıfında 2 terabyte’a kadar kapasite sunan, çok katmanlı veri korumaya sahip, tek bir dokunuşla harici depolama cihazlarından anında veri yedekleme imkanı sunan NSA-220 adlı bir ürünle de yer alıyor. Elbette daha büyük çaptaki şirketler için de terabyte cinsinden yüksek kapasiteli NAS ürünleri bulabilmek mümkün.


Nasıl Çalışır?


Tabii ki bir işletim sistemiyle. Onları bildiğimiz sabit disklerden ayıran en büyük özellikleri de bu zaten. Kullanılan sistemler eğer özel bir üretim değilse genelde benzer. Düzgün çalışması ve az sorun çıkarması için Linux türleri tercih ediliyor. En çok kullanılanları listelemek istersek FreeBSD’den türetilen açık kaynak kodlu FreeNAS’ın ilk sırada olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında NASLite, NexentaOS veya OpenSolaris de tercih ediliyor.

İşletim sistemleri dışında önemli gereksinimlerden biri de kullandıkları ağ protokolleri. SMB (Server Message Block), NFS (Network File System), FTP, HTTP, UPnP (Universal Plug and Play), AFP (Apple Filing Protocol), rsync, SSH, Unison, AFS ve iSCSI ilk akla gelenler olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılan işletim sistemleri, sisteme bağlı olan diskleri formatlayabilme ve RAID oluşturma gibi teknik işleri halledebilmenizi sağlıyor. Kendi arabirimleriyle gelen bu işletim sistemlerini kullanarak bilgilerinizi NAS aracılığıyla çok daha rahat bir şekilde yönetebilme olanağı bulabiliyorsunuz.

Synology


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


NAS ürün üretiminde Dünyada şuan ilk sıralarda gelen Synology hakkında biraz bilgi verecek olursak.

Synology Inc. (Taiwan), 2000 yılı Nisan ayında Taiwan’da kurulmuştur. NAS(Network Attached Storage=Ağa Bağlanabilen Yedekleme Üniteleri) ürünleri üretimi gerçekleştirmekte olan firma, kısa sürede kendi teknolojisini geliştiren Dünya ölçeğinde tanınan, bilinen bir şirket haline gelmiştir. Ev, Küçük Ölçekli ve Orta/Büyük İş Kullanıcıları için profesyonel ürünler üretimi firmanın ana iş portföyünü oluşturmaktadır. 7 gün 24 saat erişilebilir destek ve ücretsiz yazılımları ile tüm rakiplerini geride bırakan firma genel müdürlüğü ve üretim tesisleri Taiwan’dadır.

Firmanın geliştirmiş olduğu bir çok yeni teknoloji ve ürün patenti mevcuttur. Synology NAS ürünleri, Disk Station (Disk Ünitesi), Surveillance Station (IP Kamera Görüntüleme ve Kayıt Ünitesi), File Station (Dosya İstasyonu), Audio Station (Müzik ve Ses Ünitesi), Photo Station (Resim ve Blog Ünitesi), Radio Station (Radyo Ünitesi), Download Station (Dosya İndirme Ünitesi), Mail Station (Mail Sunucu), Desktop, Server, Time Backup, iSCSI LUN, iSCSI Target, USB Copy, ADS (Active Directory Server), ACL (Access Client List) gibi modül ve özellikleri barındırır.

Bazı Synology ürünlerine bakacak olursak:


Synology DS112J

-1Ghz CPU 128 mb ram
-1 adet Internal 3,5 SATAII HDD yuvası
-2 adet USB 2.0 ve maksimum 5 adet IP kamera destegi
-1 adet gigabit ethernet FTP
-Kriptolanmış Ağ yedekleme EXT4 desteği


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Synology RackStation RS10613xs


- 10 adet dahili 3,5 SATAII ya da 2,5 SATA/SSD HotSwappable HDD yuvası
- 4 adet USB ve 2 adet SAS expension portu
- FTP, Kriptolanmış ağ Yedekleme
- EXT3 Desteği, Harici disk için FAT,NTFS desteği
- Türkçe arayüzü
- Windows ADS ve Data Replicator desteği


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Synology eXpansion Üniteleri


- 12 adet ilave Disk Kapasitesi
- İnfiniband 12GB/s SATA bağlantı
- HDD Deep Sleep modu ile %90 a varan Güç Tasarrufu


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Synology DS213J NAS

- 1.2 Ghz CPU ve 512 MB RAM
- 2 adetInternal 3,5 SATAII HDD Yuvası ve 2 adet USB
- Maksimum 5 adet IP Kamera Desteği
- 1 Adet Gigabit Ethernet
- Kriptolanmış Ağ Yedekleme
- Maksimum 2 Adet Yazıcı Paylaşım Desteği


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
nas, synology


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık