IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Ağız ve Diş Sağlığı (https://www.ircforumlari.net/agiz-ve-dis-sagligi/)
-   -   Dişleri korumanın 8 altın kuralı (https://www.ircforumlari.net/agiz-ve-dis-sagligi/51932-disleri-korumanin-8-altin-kurali.html)

TImezOne 26 Şubat 2008 09:57

Dişleri korumanın 8 altın kuralı
 
Ağız kokusu ve diş çürükleri gündelik yaşamı zorlaştıran en önemli sağlık problemleri arasında. Peki ne yapmalıyız? Diş Hekimi Mehmet Kazandı, 8 adımda ağız ve diş sağlığını anlattı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
1 Sürekli kahve molası: Çoğunlukla ofis çalışanlarının sahip olduğu bütün gün kahve, çay, vs. içme ve atıştırma alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bakterileri aktive ederek bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine neden oluyor. Çay ve kahvenin şekersiz tüketilmesi ya da bu içeceklerin yerine süt ve süt ürünlerini tercih edilmesi yanında atıştırılan yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor.

2 Sigara kullanımı: Sigara içmek ağız kuruluğundan ağız kokusuna, dişlerin sararmasına ve hatta ağız kanserine kadar birçok hastalığa sebep olabiliyor. Sadece sağlıklı dişler için değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakmak gerekiyor.

3 Diş ipinin önemi: Sadece diş fırçalamak dişlerin birbirine bakan diş ara yüzleri, kuron köprü ve implant restorasyonlarının altları ve ortodontik tedavisi gören kişilerin ağız temizliğinde tek başına yeterli değil. Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları diş ipi kullanılarak temizlenebiliyor. Diş ipi diş eti hastalıklarından korunmak için de ideal bir temizlik yöntemi. Ağız sağlığının en önemli bakımı dişleri fırçalamak. Dişler her yaşta, günde en az iki kez fırçalanmalı. Hekim tavsiyesiyle alınan diş fırçası 3 aylık periyotlarla yenilenmeli. Yaygın olarak bilinenin aksine dişler fırçalanırken diş fırçası kuru olmalı, fırça ıslatılarak yapılan işlemde, fırça kılları yumuşadığı için temizlik tam olarak gerçekleştiremiyor. Ayrıca macunun içinde bulunan flor suyla temas ettiği zaman etkinliğini kaybediyor.

4 Tatlı tüketimi: Birçok insan yemekten bir kaç saat sonra tatlı yemeği tercih ediyor. Ancak ana yemekten hemen sonra yenilen tatlı ana yemeğin bir parçasıdır ve çürümeye yol açan bakteriler hálá çalışırken yenildiği için onları tekrar aktif hale getirmiyor, onun yerine aktivitelerini yemek saatleriyle sınırlandırmış oluyor. Bu nedenle tatlıların yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı için önemli.

5 Su ihtiyacı: Yemek yedikten sonra diş için yapılacak en iyi şey su veya süt içmek. Yemekten sonra içilen bir bardak su, yemek parçalarını ağızdan uzaklaştırıyor ve ağızdaki asidik ortamı nötrlüyor.

6 Çiğnenemeyen yiyecekler: Sakız, yapışkanlı tatlılar ve kuruyemiş ağzın içinde temizlenmesi zor alanlarda bakterilere ve hatta diş kırıklarına neden olabiliyor. Mümkün olduğunca bu tür gıdalardan uzak durmak gerekiyor.

7 Meyve ve sebzelerden kaçmayın: Meyve ve sebze yememenin ağız içerisinde kötü sonuçları var. Bilindiği gibi meyve ve sebzeler vitamin içeriyor. Bunlar dişetleri için çok önemli. Ayrıca sert meyve ve sebzelerin tüketimi dişlerde mekanik temizliğe de neden oluyor. Örneğin, elmanın ısırılarak tüketilmesi ön dişlerde mekanik temizliğe neden oluyor.

8 Şekersiz sakızı tercih edin: Eğer sakız çiğnemek gibi bir alışkanlığınız varsa şekersiz sakızları tercih etmelisiniz

alintidir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:03.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net