IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Haziran 2013, 09:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ağız kokusu kanser sinyali mi?




Her dört kişiden birinin yaşadığı ağız kokusu, genelde diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklanıyor. Ancak mide, bağırsak, akciğer ve gırtlak kanserinde de ağız kokusuna sık rastlanıyor



Günümüzde pek çok kişi ağız kokusundan dertli... Bu sorun, özellikle sosyal ortamlarda kabus yaratıyor. Doktorlar Merkezi'nden Diş Hekimi Sibel Karaman Örsal; ağız kokusunun nedenleri hakkında bilgi verdi ve bu sorundan kurtulmanın reçetesini yazdı:

DÖRT KİŞİDEN BİRİ DERTLİ
Ağız kokusu, dünya nüfusunun çoğunun yaşadığı bir problemdir. Her dört kişiden biri; ağız kokusundan yana dertli... Özellikle 20-60 yaş arası popülasyonu etkileyen bu soruna karşı sakız, gargara gibi ürünler satılıyor. Yani ağız kokusunun çözümüne yönelik bir pazar da oluşmuş durumda.

NEFES KOKUSU İLE KARIŞMAMALI
Ağız kokusunun oluşma sebebine göre, tedavisi de vardır. Nefes kokusu ise ağız kokusu ile karıştırılmamalıdır. Nefes kokusu; kişinin sistemik bir hastalığı olduğunu gösteriyor. Bu soruna akciğer, mide ya da kronik kabızlık gibi bağırsak problemleri neden olabilir. Günümüzde son yıllarda yapılan birtakım çalışmalarda; kanser vakalarının erken döneminde, hastanın nefesinin koktuğu ve bu yolla erken teşhisin olabileceği tartışılıyor.

İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BİLE VAR
İstanbul'da ilkokul yaşındaki çocukların ağzında yapılan muayenelerde; yüzde 80 oranında çürük dişe rastlanıyor. Bu bize çocukların dişlerini fırçalamadığını gösteriyor. Bu durum; onların ileride çürüklerle beraber çok ciddi diş eti sorunları ve kaçınılmaz ağız kokusu problemi yaşayacaklarının sinyalini veriyor. Aynı zamanda ailelerin de, diş bakımı konusundaki bilinç eksikliğini gösteriyor.

YÜZDE 90 DİŞ ETİ HASTALIĞI
Ağız kokusu, diş eti hastalığının en önemli bulgularından biridir. Kokunun nedeni yüzde 90 oranında diş ve diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalığı ve çürükler; iyi ağız bakımı ile önlenebilir.

KAÇ ÇEŞİT AĞIZ KOKUSU VAR?
****olojik ağız kokusu: Buna sabah kokusu da denilebilir. Yenilen ve içilen gıdaların sebep olduğu, çoğunlukla artıkların dil yüzeyine yapışmasından kaynaklanan bir kokudur. Kalıcı değildir, kozmetik sıkıntı olarak görülür. Patolojik koku: Ağız içi kaynaklı olanların nedeni diş ve diş eti hastalıklarıdır. Ağız dışı kaynaklı kokuların altında ise burun, geniz veya üst solunum yolunda yaşanan sorunlar yatar. Sanal ağız kokusu: Hasta, ağız kokusunun olduğunu düşünür. Ancak belirgin bir koku yoktur. Muayene ve ağız hijyeni kontrolü ile durum düzeltilir. Halitofobi: Ağız kokusu olan hasta, tedavi sonrası hâlâ koku hisseder. Bu psikolojik bir durumdur. Ağız kokusu olduğunu gösteren hiçbir bulgu yoktur. Psikolojik destekle sorun çözülür.

DİLİ FIRÇALAMAK YÜZDE 42 ORANINDA ÖNLÜYOR
1
Dişleri fırçalamak ağız kokusuna engel olur. Dişleri beyaz olsun diye değil; diş yüzeyine yapışan artıklarını temizlemek için fırçalarız. Böylece ağız florasındaki bakterilerle yiyecek artıkları birleşmez. Bunun sonucunda diş plağı, diş taşı ve ağız kokusu oluşmaz.
2 Dişler akşam fırçalandıktan sonra; diş ipi, arayüz fırçası veya ağız duşu ile ara yüz temizliği yapılmalıdır. Böylece fırçanın ulaşamadığı yerler de temizlenir.
3 Dil yüzeyinin üstüne yemek artıkları yapışır. Dolayısıyla dil fırçalamak; diş fırçalamak kadar önemlidir. Özellikle dilin arka kısımlarında çok daha fazla bakteri vardır. Ağız kokusu, dilin fırçalanmasıyla yüzde 42 oranında giderilir. Bu oran sadece diş fırçalamada yüzde 35'tir.
4 Ağızda bulunan köprülerin altı, diş ipi ya da ağız duşu ile temizlenmelidir.
5 Yarı-gömülü yirmi yaş dişleri de ağız kokusuna neden olur. Bu dişlerin çekilerek tedavisi yapılmalıdır.
6 Az su içen, yapışkan, şekerli gıdaları çok tüketenlerde; tükürük az olduğu için çürük ve diş eti sorunu olur.

SOĞAN VE SARIMSAK YİYEN 72 SAAT KOKUYOR
Soğan, sarımsak gibi bazı gıdalar; ağızda 72 saat kalan kokuya sebep oluyor.
Alkol, bazı sistemik hastalıklar için kullanılan ilaçlar ve vitaminler, ağız kokusuna yol açabilir.

AMONYAK KOKUSU

Gastrit ve ülsere sebep olan Helicobacter plori mikrobu da ağız kokusu sebebidir. Bu mikroptan kaynaklanan mide problemlerinde sıklıkla amonyak kokusu hissediliyor.
Diş eti hastalığı olan kişilerde; dil yüzeyinde de çok daha fazla bakteri olduğu görülmüştür. Bu kokuya sülfür bileşikleri neden oluyor.
Mide, böbrek ve akciğer hastalıklarında, özellikle larenks yani gırtlak kanserinde, ağız kokusuna çok sık rastlanıy

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ağız, kanser, kokusu, mi, sinyali


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sabahları Oluşan Ağız Kokusu Violent Sağlık Köşesi 0 19 Mayıs 2013 00:52
Ağız Kokusu İçin Bitkisel Çözümler - Ağız Kokusu Bitkisel Çözüm - Ağız Kokusu Hakkın Zen Ağız ve Diş Sağlığı 0 05 Şubat 2013 16:18
Ağız kokusu nasıl giderilir? N999 Ağız ve Diş Sağlığı 0 05 Şubat 2012 15:16
Ağız Kokusu. Sametold Merak Ettikleriniz 0 06 Ekim 2010 17:16
Ağız Kokusu VaLerKa Ağız ve Diş Sağlığı 0 05 Aralık 2007 23:32