IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Mayıs 2008, 13:09   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Moda Göklerde / Hosteslerle Gelen Şıklık...





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

1940’lı yılların sonunda ilk kez uçaklarda yerlerini almaya başlayan hosteslerden günümüze, askeri etkili üniformalardan çingene pembesi minilere, turkuaz tonlarından lale motiflerine; THY uçak kabinlerinden öyle keyifli anılarla yüklü moda esintileri geldi geçti ki…

Yolcu taşıyan ilk sivil havayolları 1920’lerde kurulduğunda en önemli misyonu, güvenlikti. Dolayısıyla havayollarında çalışan personelin üniformaları da her şeyden önce pratik, dayanıklı olmalı ve yolculara güven vermeliydi. United Airlines’ın hostesleri asker yeşili bereleri ve pelerinlerinin altına hemşirelerin düz topuklu ayakkabılarını giyiyor, bazı havayolları günümüzde şıklıkla özdeşleştirdiğimiz uçak personelini hemşire kıyafetlerine büründürüyordu. Belki havacılık tarihinin önce askeri olmasının da etkisiyle, özellikle pilot üniformalarında olmak üzere, yolcu taşıyan havayollarında ilk yıllardan itibaren yalın düz çizgiler, apolet ve pirinç düğmeler gibi askeri detaylar da görülüyordu.
Önce Devlet Hava Yolları İşletmesi adıyla hizmete koyulan THY, beş uçak ve 23 koltuk kapasitesi ile 1933’de operasyona başladığında, askeri çizgiler taşıyan ciddi üniforma geleneğini sürdürüyordu.

HOSTESLERLE GELEN ŞIKLIK

Ama Türk konukseverliğini uçaklara taşıyan hostesler THY’de ilk kez göreve başladığında, hava yolculuklarında prezantabl kabin personelinin önemi anlaşılmaya başlamış, üstelik uluslararası modada, İkinci Dünya Savaşı’nın mahrumiyet yıllarının ardından yeniden doğan zarif kadın silueti gündeme gelmişti. Dolayısıyla semalara ilk kez 1947’de çıkan hosteslerimiz günümüzde hâlâ hayranlıkla karşılanan bir şıklıkla selamladılar THY yolcularını.
Türkiye’de hostesliğin tarihi, Türk Hava Yolları’nın kuruluşundan 13 yıl sonra satın alınan DC-3 uçaklarında ‘kadın havacı kamarot’ adıyla çalıştırılan üç kadın memurla başlamıştı. Yolculara hizmetin yanı sıra, telsizcilik görevi de yapan hostesler, uçuşlarda yolcuya kolonya servisi yaparken, havacı mavi etek ceket ve keple beyaz koton bluz giyiyorlardı.
1950’de hosteslik kaldırıldı ve 1952’de yeniden başladı. Hostesler 1960’lı yıllara dek görevlerini gök mavisi etek-ceket, beyaz koton bluz ve başlarındaki gök mavisi keple sürdürdüler.
Bu üniformalar 1947’den 1962’ye kadar giyildi. Üste oturarak beden hatlarını belirginleştiren gri mavi üniformalarda aksesuar olarak fular kullanılıyor, yolcu karşılanırken giyilen lacivert eldiven, lacivert çanta ve ayakkabı ile şık görünüm tamamlanıyordu. Kep ve göğüs yakasında yer alan bröve de aynı zarif çizgiyi destekliyordu. Hosteslerimiz bu, hem zarif hem de güvenilir imajlarını yıllarca sürdürdüler.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


ZARAFETTEN ÖZGÜRLÜK RÜZGÂRLARINA

Zarif kadın siluetiyle belirlenen 50’li yılların ardından 60’lı yılların modasında yavaş yavaş özgürlük rüzgârları esmeye başlıyordu. 1968’lerde öğrenci hareketleriyle doruğa ulaşan özgürlük heyecanı modaya ilk kez gençleri de dahil ediyor, etekler kısalıyor, çiçek çocukların pembe mor renkleri işyerlerinden havayollarına, ağırbaşlı bir şıklığın egemenliğindeki ‘ciddi’ kurumları bile etkisi altına alıyordu. THY de bu genç rüzgârların etkisinde kalmakta gecikmeyecekti.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


UNUTULMAZ ÇİNGENE PEMBESİ ÜNİFORMALAR

1968’de THY hosteslerinin etekleri, Mary Quant’ın başlattığı dünya trendine uygun olarak birden kısalıverdi ve renkler, olağanüstü bir gözüpeklikle, gök mavisinden çingene pembesine dönüştü. Orta yaşlı yolcuların hâlâ unutamadıkları bu üniformalar pek pratik değildi, ama rengârenk bir gençliği yolcularına yansıtarak, dönemin ruh haline hoş bir uygunluk sergiliyorlardı.
Çiçek çocuklarının modası 1970’lerin başında petrol krizinin karamsarlığıyla duruldu. Ama özgürlük ruhu bir kez modaya sızmıştı. Artık mini, maksi, midi olsun her boy etek giyiliyor, isteyen ihtişamı yansıtan giysilere bürünürken, dileyen de genç ve spor giysisini geçiriveriyordu üstüne. THY üniformaları da 1973’te değişti. Kiremit ve bej renkli iki takım halinde kullanılan üniformaların bluzları, modadaki Optik Sanat etkisini yansıtarak, puantiyelerle canlanıyordu. O dönemin hosteslerinin başlarını da kahverengi kasketler süslüyordu. Toprak renklerine bu dönüşte dönemin bir önceki on yıla göre daha temkinli bakış açısının bir yansıması vardı.

80’LERİN LÜKSÜNDEN 90’LARIN MİNİMALİZMİNE

1980’li yıllar ise, modada şıklığın ve lüksün geri dönüşünü simgeliyordu. Gençlik esintileri durulmuş, gençler dünyayı değil, parlak iş yaşamlarıyla kendi hayatlarını kurtarma peşine düşmüşlerdi. Bu yıllarda tasarımcı imzalı giysiler önem kazanmaya başladı, ünlü modacılar havayolları için de giysiler tasarlamaya başladılar.
1989’da THY’de kırmızı ve lacivert takımlar, kırmızı ceket-lacivert etek ve lacivert ceket-kırmızı etek olarak giyildi. Kırmızının gösterişiyle lacivertin ağırbaşlılığını birleştiren bu üniformaların ardından, 1990’lı yılların yalın hatları THY’ye de damgasını vurmaya başladı. 1993’ten bu yana lacivert ve turkuaz renklerde daha ağırbaşlı modeller üzerine çalışıldı.
1999’da Altınyıldız imzasıyla, etek-pantolon, yakasız mono ve kruvaze olmak üzere iki ayrı modelde hazırlanan kreasyon da minimalist şıklığı yansıtıyordu. Lacivert ve yakasız hazırlanan kruvaze ceket sekiz düğmeli, mono ceket ise üç düğmeli olarak tasarlanmıştı. Ceketler kırmızı ve lacivert yeleklerle isteğe göre etek veya pantolonla giyilebiliyordu. Üniformaları tamamlayan keten gömlekler, kısa ve uzun kollu olarak düşünülmüş, aksesuar olarak kullanılan eşarplarsa yüzde yüz ipekten yapılmıştı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

2000’LERDE KIYAFETLER SIK SIK DEĞİŞTİ

2000’li yıllarda ise, çağın gereklerine uygun olarak THY üniformaları daha sık değiştirilmeye başlandı. 2001’de hosteslerin Vakko, steward’ların Mithat tarafından dikilen üniformaları iki yıl kullanıldı. Tümü lacivert olarak hazırlanan hostes üniformaları yeleklerle hareketleniyor, gece mavisi astarlar, biyeler ve işlemelerle orjinallik kazanıyordu. Arka-orta yırtmaç yerine yan taraftaki kupa yerleştirilen yırtmaç, dünya modasını yansıtıyor, tek düğmeli kuplu ceketler ve gece mavisi yelekler klasik bir tarz oluşturuyordu. Turkuaz tonlarından laciverte geçen THY renkleriyle ve modern desenlerde hazırlanan eşarp ve kravatlar da üniformaları tamamlıyordu. Aynı yıl hijyen kaygısıyla, personelden gelen itirazlara rağmen steward’larda kısa kollu gömlekler yasaklandı.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

THY, DÜNYA TRENDLERİNE UYUYOR

2005’te Cemil İpekçi’nin tasarladığı yeni üniformalar çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. THY böylece ilk kez, dünya trendlerine uyarak, bir firmayla değil, bir tasarımcıyla çalışıyordu. Üniformalarda mavi, turkuaz ve lacivert ana renk olarak kullanılıyordu. Giysilerdeki ana motif olan lale, uçakların gövdelerinde, düğmelerde ve steward’ların kravatlarına dek her yerdeydi. Yazlık-kışlık ayrımı olmayan üniformalar, Yünsa tarafından geliştirilen Coolmax kumaşlar sayesinde, personeli yazın serin, kışın sıcak tutuyordu. Eteklerin boyu eskiye göre daha uzundu ve pantolon uygulaması da eskiden olduğu gibi devam ediyordu. Ama, uçuş personeli açık renklerdeki giysilerinin hep bakımsız ve kirli görünmesinden yakınıyordu. 75. yılını kutlamaya hazırlanan THY bu kez eski bir geleneğe dönerek, üniformalarının tasarım ve imalat sorumluluğunu üçüncü kez Vakko’ya teslim etti.




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

75. YILA YENİ BİR İMAJ

THY üniformalarını ilk tasarladığında ‘Moda Göklerde!' sloganını kullanan Vakko bu kez de aynı sloganla yola çıkıyor. Uçuş personeli için lacivert takım, beyaz gömlek, turkuaz ve mavi renkli fular ve kravatlardan oluşan bir koleksiyon hazırladığını belirten Vakko yetkilileri, kullanılacak düğmelerde THY ambleminin yer alacağını söylüyorlar. Bu kez uçuş personeliyle çok yakın bir istişare içinde hazırlanan giysilerin özellikle kırışmaz, kir tutmaz kumaşlardan yapılmasına, dolayısıyla tüm koşullarda şıklığın korunmasına büyük özen gösterildiği belirtiliyor. Fular ve kravatlarda ise Vakko’nun geleneksel şıklığının hissedileceği vurgulanıyor.
Renkler, desenler veya kuplar nasıl olursa olsun, 75 yıllık tarihinde hep olduğu gibi, Türk Hava Yolları’nın Türk konukseverliğini dünya modasıyla bir kez daha buluşturacağına kuşkumuz yok.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Alıntı...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
gelen, göklerde, hosteslerle, moda, moda goklerde, Şıklık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kışlık Şortlarla Gelen Rahat Şıklık! Desmont Moda Trendleri 0 03 Şubat 2015 20:27
Azerbaycan'ın ilk uydusu göklerde Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 08 Şubat 2013 17:52
İstanbul Moda Akademisi, Dünyanın Önde Gelen Moda Okullarına Ev Sahipliği Yapıyor Zen Ah Kadınlar 0 28 Aralık 2012 18:39
Göklerde Kartal Gibiyim Stan Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 26 Aralık 2009 21:41