IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Kasım 2008, 11:58   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
13 Yılda Bilinçlendi Kadın Şiddete Karşı...





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Türkiye’de 1994-2007 arasında aile içi şiddet üzerine yapılan iki araştırma karşılaştırıldı.

Türkiye’de 1994-2007 arasında aile içi şiddet üzerine yapılan iki araştırmayı karşılaştıran Maltepe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü okutmanlarından Mehmet Akıncı, 13, yılda "Kocamdır, döver de sever de" diyerek eşlerinin kendilerine şiddet uygulamaya hakkı olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 43’ten, yüzde 10’a düştüğünü ortaya koydu.

Maltepe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü’nün, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilátı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkalığı’nın desteğiyle sürdürdüğü "Çünkü Adın Kadın, Eylem 1. Gençlik Değişimleri Projesi" üniversiteye ait Marmara Kongre Oteli’nde yapıldı.

Kongre’de Türkiye adına, Mehmet Akıncı tarafından, 1994’te Dr. Leyla Gülçür’ün, 2007’de ise Sabancı Üniversitesi’nden Ayşe Gül Altınay ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Yeşim Arat’ın yaptıkları "Türkiye’de kadına karşı şiddet olgusu" araştırmalarını karşılaştırması sunuldu. Buna göre, 13 yılda, "Kocamdır, döver de sever de" diyerek eşlerinin kendilerine şiddet uygulamaya hakkı olduğunu düşünenlerin oranının keskin bir düşüş var. 1994’te yüzde 43 olan oran, 2007’de yüzde 10’a düşmüş durumda. İki araştırma arasında değişmeyen en önemli sey, erkeklerin şiddet uygulama nedenleri: Ekonomik problemler, kadını kontrol altında tutma, acizlik, itaat ettirme, psikolojik problemler ve uyumsuzluk.

Avrupa’da da yaygın

Türkiye, Hollanda, İskoçya, Litvanya ve Malta’dan katılımın olduğu Kongre’de, şiddetin AB ülkelerinde de önemli bir sorun olduğu belirtildi. Araştırmalara göre, 400 bin nüfuslu Malta’da her yıl ortalama 400, 16 milyon nüfuslu Hollanda’da her yıl 52 bin, 5 milyon nüfuslu İskoçya’da her beş kadından biri, 3.5 milyonluk Litvanya’da ise her 10 kadından altısı aile içi şiddete uğruyor.

Kongrede, 30’u okuma-yazma bilmeyen, 30’u üniversite mezunu kadından topladığı verilerle hazırladığı yüksek lisans tezini sunan Maltepe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Okutmanı Hülya Bozdağ, okur-yazar olmayan kadınların, modern olarak kabul edilme ihtiyacında olduklarını belirtti.


ekolay...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilinçlendi, kadın, karşı, yılda, Şiddete


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadına Şiddete Karşı Bir Oyun yaSmin Bilgisayar Oyunları 0 18 Aralık 2013 21:33
Şiddete Karşı Felsefe Zen Felsefe 0 13 Haziran 2013 18:25
Ünlü kadınlar şiddete karşı kanatlandı PassioN Haber Arşivi 0 08 Mart 2012 21:33