IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2014, 14:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Miş’li geçmiş zamanda ev kadını olmak




Miş’li geçmiş zamanda ev kadını olmak




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




“Ev kadını olmak zor, elimizin altında teknoloji harikaları olsa bile çoğumuz günlük hayatın koşuşturmasında bitkin düşer gibiyiz” diyen Bukacparaeder.com internet sitesinin kurucusu Muazzez Bodur, Osmanlı döneminde ev kadını olmanın zorluklarını anlattı.

Osmanlı'nın klasik ve otantik dokusu, günümüz dekorasyon ve mutfağına ilham verirken koleksiyonu yapılan objeler açısından da ayrı bir önem arz ediyor. Mutfak, her devirde olduğu gibi o zamanlarda da evin kalbiydi. Osmanlı döneminde kuşluk ve akşam yemeği olmak üzere 2 vakit yemek yenirdi ve bu yemekler tüm ailenin toplandığı bir çeşit seramoni gibiydi. Yemek, ocağın yanında kurulu yer sofrasında yenir, yemek sonrası bulaşıkların yıkanması için tulumbayla su çekilirdi.

Mutfağın yeri genelde evin dışında olmakla beraber, kiler mutfağın en önemli bölümü sayılmaktaydı. İhtiyaca karşılık verecek her türlü yiyecek, kap - kacak, küp, şişe gibi objeler kilerde saklanırdı. Bugün kullandığımız buzdolabı yerine "Tel Dolap" kullanılır, kahvaltılıklar, zeytinyağlı, etli yemekler burada saklanırdı. Zengin ailelerin evinde ise kıyma makinesi mutlaka bulundurulması gereken mutfak gereçlerinden bir tanesiydi. Unlu mamullere olan düşkünlüğümüz o dönemlerde de mevcut olduğundan hamur tahtası, hamur teknesi ve oklava mutfağın gözbebeğiydi. Evde hiçbir şey yoksa hemen hamur tutulur, börek yapılırdı. Hamur teknesinin yemek sofrası olarak kullanıldığı zamanlar da olmuştu. Mutfakta çok şık mutfağa yapılmış özel dolaplar yer alırdı.

Yemek tabakları özenle seçilirdi

Yemek esnasında kullanılan tabaklar özenle seçilir, yemeğin zenginliğine göre kap çeşitliliği artardı. Seramik / porselen tabaklar, kaseler sofraları süslerdi. Özellikle beyaz, yeşil, zeytuni, alaca, açık mavi Çin porseleni ve İznik çinisi sahan ve tabaklar çok özel misafirlere ikramda bulunulurken kullanılırdı. Sadece yemek değil, yemek sonrası yapılan keyif de Osmanlı döneminde ayrı bir yer tutardı. Çeşitli şerbetler için birbirinden farklı boyda kaseler, kahve için ibrik ve fincan takımları tüm ihtişamıyla mutfağın vazgeçilmezlerindendi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Mutfakta kullanılan aletlerden bazıları; tuz kabı, biber ve baharat kapları, kuşhane, yumurta tavası, tahta kaşıklar, elmasiye kalıpları, elek, sabunluk, kıyma tahtası, ızgara, tencereler, mücver yapmak üzere üç adet tava, tatlı tenceresi, helvahane, kebap şişleri, zeytinyağı, su, pirinç, şeker, sade yağ v.b. için ölçü kapları, yumurta çırpma teli, huni, kaşıklar daha sonraları çatallar, balık kızartırken tavanın içine girecek biçimde tahtadan veya bakırdan kayak, kapaklı kaseler ve sahanlar, yemek tabakları, kadayıf ve baklava tepsileri, defne ve tütsü balıkları ve isli pastırmalar için tütün dolapları bulunurdu. Ev hanımı olmak miş’li geçmiş zamanda da günümüzde de hem çok keyifli hem de çok meşakkatli.


Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ev, geçmiş, kadını, miş’li, olmak, zamanda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Birinin kadını olmak istiyorum.. Sue Aşk ve Sevgi Köşesi 0 02 Temmuz 2012 21:20
Geçmiş Olmak İstedin Geçti - Elçin Gelir Nava Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 03 Şubat 2012 19:04
Birinin Kadını Olmak Sue Aşk ve Sevgi Köşesi 0 07 Kasım 2011 12:50
Birinin kadını olmak* Sihir Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 01 Nisan 2011 08:22
Birinin kadını olmak... Kayahan Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 18 Eylül 2010 13:59