IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2023, 11:32   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuk Hobilerinin Psikolojik Faydaları




Çocuk Hobilerinin Psikolojik Faydaları




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Bilimsel bir araştırmaya göre hobilerin çocuk gelişiminde sağladığı psikolojik faydaları analiz ediyoruz.

Hobilerin psikolojik faydaları – biraz zihinsel zorluk içeren eğlence veya boş zaman etkinliği – bilimsel farklı çalışmalarla da desteklenmektedir. Hobilerin yetişkinlerin hayatı önemli bir yeri olduğu gibi çocukların hayatında da aynı ölçüde önemlidir.

Çocukların dikkatini yönetme becerisinin çok sınırlı olduğunu unutmayalım. Yıllar geçtikçe “merkezi yönetim/işletim sistemimiz” olgunlaşır ve bu kontrol artar. Diğer taraftan, bu ilerlemeleri farklı stratejilerle pekiştirme veya geliştirme yeteneğine sahibizdir.

Ayrıca yaşımız ilerledikçe eğlence kapasitemizin bir kısmını da kaybedebiliriz. Bu nedenle, üretken olmayan zamanı bir tür zaman kaybı olduğu için içselleştiririz. Böylece, şimdiki benliğin zevk ve arzularını feda ederek, gelecekteki benliğin iyiliği için her zaman faaliyetler yürütmek zorunda olduğumuz bir tür saplantıya düşeriz.

Ancak bilim, sadece “ciddi” olanı daha önemli kabul etmemizin yanlış olduğunu, “eğlenceyi” ikincil olarak bırakıp yalnızca boş zamana odaklandığımızı gösterir.


Hobilerin çocuklarda ve yetişkinlerde gösterdiği psikolojik faydalar
Keyifli aktiviteler sağlıkla ilişkilidir. Bu hipotez, Teksas, Pittsburgh ve Kansas Üniversitelerinden uzmanlar tarafından yürütülen ve yayınlanan bir çalışma tarafından savunulmaktadır. Hobilerin hem çocukların hem de yetişkinlerin psikolojik ve fiziksel durumunu iyileştirmek için mükemmel bir araç olduğu fikrini destekleyen veriler buldular.


Bu sonuca varmak için bu testlere tabi tutulan gençlerde kan basınçlarını, vücut kitle indekslerini ve psikolojik işleyişlerini bilmek için belirli göstergeler belirlediler.. Aynı zamanda bir test vasıtasıyla hobi aktivitelerine katılan katılımcıların seviyesini ölçmek için not alıyorlardı.

Boş vakitlerinde bu tür aktivitelere katılan insanların daha çok eğlendiğini, diğer faydalarının yanında hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendilerini sağlıklı hissetme eğiliminde olduklarına dair veriler elde ettiler.


Psikolojik rahatsızlık geliştirme riski daha azdır
Doğru bir şekilde değerlendirilen boş zaman aktiviteleri, sorunların azalmasına ve psikolojik dengeyi sağlamaya büyük katkıda bulunur. Bu faktörler mutluluk olarak kabul edilen şeye götürür. Bu yüzden hobiler çok önemlidir.

Daha çok ve daha iyi uyurlar
Çocuklar hobileri sayesinde daha iyi uyuyabilirler. Aslında, yukarıda bahsedilen araştırmaya göre, sadece çok fazla boş vakti olmayan küçükler, uykuya dalma ve iyi dinlenmenin tadını çıkarma konusunda sorunlar yaşadılar.

Stres seviyesinde azalma
Ayrıca, fazla sorumluluk ve görev yükünün çocukta neden olabileceği stres, hobiler ve boş zamanlarda yapılan aktivitelerle azalır. Yetişkinlerde de hobi sahibi olma ve boş vakitleri değerlendirme de şekilde stres seviyelerin azalma göstermektedir. Bunun yanında depresyonun etkileri de azalır.

Sosyal çevreyi güçlendirir
Çocukların sosyalleşmesi, her şeyden önce, akranları birey olarak gelişimlerinde temel figürler haline geldiklerinde, 6 veya 7 yaşlarından itibaren önemlidir.

Hobiler özellikle diğer insanların katılımını gerektiren etkinliklerden oluştuğunda sosyal çevreyi güçlendirme açısından mükemmeldir. Bu nedenle, küçükler sosyal çevrelerini genişletir ve arkadaşlıklarını geliştirir, çünkü eğlenirken aynı zamanda duygusal düzeyde daha alıcı olurlar.

Mutluluğa katkıda bulunur
Genel olarak, yukarıda bahsedilen çalışma ve birçok uzman, hobilerin daha fazla mutluluk yaratmak için mükemmel araçlar olduğu sonucuna varmıştır.


Boş zamanlardaki bu eğlenceler sayesinde çocukların hayatları daha anlamlı hale gelir, daha tatmin edici bir gelişim ve çok daha dolu bir varoluş elde ederler.

“Mutlu bir çocukluk elde etmek için asla geç değildir.”
– Tom Robbins

Okul performansında daha yüksek verimlilik elde etmek
Elbette, boş zaman aktivitelerini hobilerle değerlendirme sayesinde, çocuklar eğlenmekte, daha büyük bir konsantrasyon kapasitesi göstermekte, aynı zamanda verimliliklerini akademik düzeyde de artırmaktadır.



Çocuklar, hobileri sayesinde okuldan istenen aktiviteleri daha başarılı bir şekilde yerine getirir. Bunun yanında yeni beceriler öğrenir, daha olumlu bir yaratıcı kapasitesi geliştirir ve sınıfın geri kalanıyla ve arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle ve bakıcılarıyla daha fazla işbirliği yapmak için motivasyon kazanırlar.

Tüm bunlar düşünüldüğünde hobilerin çocuklarda psikolojik fayda sağladığı açık ve etkili olduğu kanıtlanmış görünmektedir. Bu nedenle çocuklar arasında bu aktivitelerin tanıtılması son derece faydalıdır.



Bu nedenle, çocukların en sevdiği hobileri belirlemek ve bu aktiviteleri gerçekleştirmelerine yardımcı olmak gelişimlerine pozitif katkı sağlayacaktır. Boş zamanlarda yaptıkları aktiviteleri asla bir zaman kaybı olarak görmemeliyiz. Aslında boş zamanda yapılan bu hobiler, gördüğümüz gibi çocukların becerilerini artıran ve çok net ödülleri olan harika aktivitelerdir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
3-6 Yaş Çocuk Gelişiminde Aikido Eğitiminin Faydaları Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Aralık 2022 20:15
Çocuk Psikolojik Gelişiminde Masalın Önemi Ecrin Öykü Masal ve Hikayeleri 0 09 Şubat 2016 00:25
Psikolojik Danışma Nedir - Psikolojik Danışma Hakkında Bilgi PySSyCaT Ruh Sağlığı 0 26 Ekim 2014 10:43
Yeni Çocuk Odası Modelleri, 2014 Çocuk Odası Dekorasyonu, 2014 Modern Çocuk Odaları Violent Ev Dekorasyonu 0 05 Mart 2014 19:38
Dua'nın Psikolojik ve Sosyolojik Faydaları Burce Kuran-ı Kerim 0 04 Nisan 2012 23:07