IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ağustos 2023, 18:55   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
3 Aylık İğne Sonrası Hamilelik!




3 Aylık İğne Sonrası Hamilelik!




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


3 Aylık Korunma İğnesi Nedir?

İçerisinde bir tür saf progesteron hormonu olan “150 mg medroksiprogesteron asetat (MPA)” içeren doğum kontrol iğnesine üç aylık korunma iğnesi veya bilinen adı ile depo provera adı verilir. Halk arasında korunma aşısı olarak da bilinir.

Depo provera, omuz veya kalça bölgesinden kas içerisine enjeksiyon yolu ile üç ayda bir kadınlara uygulanan bir iğne türüdür. Yoğun hormon içeriği sayesinde yumurtlama üzerinde etkili olarak gebelikten korunmayı sağlar.

Aylık Korunma İğneleri Hamilelikten Nasıl Korur?

Aylık iğneler, doğum kontrol haplarına benzer bir mekanizma ile çalışırlar. Doğum kontrol hapı her gün tek tablet şeklinde içilir ve o günlük dozun unutulması durumunda ek bir korunma yöntemine ihtiyaç duyulur. Fakat aylık iğneler üç ayda bir aynı tarihte vurulur.

Tek seferde uygulanan bir iğne olması, unutma ihtimalini ortadan kaldırırken kullanım rahatlığı verir. Bu farklılıkların dışında haplar da iğneler de yumurtlamayı engelleyen hormon takviyeleri içerirler. Doğum kontrol hapı ile bu takviye günlük olarak sağlanırken korunma iğnesi ile vücuda tek seferde enjekte edilerek bir aylık veya üç aylık bir koruma sağlanır.

Depo proveranın kadın üreme sistemi üzerindeki etkileri şu şekildedir;

Vücuda gönderilen yüksek dozdaki progesteron hormonu, vücudun progesteron üretimini durdurarak ovulasyonu etkiler.
Yumurtalıklarda yumurta hücresi üretimini ve salınımını durdurur.
Tüplerin hareket kabiliyetini azaltarak hamilelik oluşma ihtimalini ortadan kaldırır.
Rahim ağzı salgısının yapısını değiştirip bozar ve bu salgı, spermlerin yapısını değiştirerek gebelik oluşmasını önler.
3 Aylık İğne Sonrası Hamilelik!

3 Aylık İğne Yapıldıktan Sonra Hamile Kalma Olasılığı Nedir?

Korunma iğnesi kullanmayı düşünen veya halihazırda kullanan kadınların en çok merak ettiği konular hamilelik üzerinedir.

Üç aylık iğneler, dünyada 30 yıldan fazla bir süredir uygulanmaktadır. Bu ürünler en güvenilir aile planlama yöntemlerinin başında gelir. Çünkü başarı oranı %99’dan fazladır. Yani depo provera kullanan her 100 kadından sadece 1’inde hamilelik meydana gelir. %100 başarı sağlayabilen hiçbir doğum kontrol şekli bulunmadığı göz önüne alındığında bu yüzde oldukça güvenilir kabul edilir.

Üç aylık iğne ile korunan kadınlarda düzenli uygulanan enjeksiyonlar sayesinde hamilelik oluşma ihtimali %0,3’e kadar düşüş sağlar. Kullanımlarda önemli olan enjeksiyon zamanının takibi ve geç kalmadan iğnenin yapılmasıdır. Her üç ayda bir aynı tarihte iğne olunmalıdır, fakat aynı tarihte uygulama mümkün olmuyorsa yaklaşık bir hafta öncesinden enjeksiyon yapılabilir. Bir haftayı geçen bir gecikme söz konusu ise doktor önerisi ile destekleyici bir doğum kontrol yöntemi gerekir veya hamilelik testi uygulamasının ardından enjeksiyon yapılabilir.
Hamile kalma olasılığı üzerinde etkili olan bir diğer nokta da uygulamanın zamanıdır. İğneler, âdet kanamasının ilk 5 günü içerisinde yapılmalıdır. İlk 5 günde yapılan enjeksiyonlar hemen koruma sağlarken, 5. günden sonraki enjeksiyonlarda tam koruma sağlayamama ihtimali düşünülerek yine ek bir yönteme ihtiyaç duyulu
3 Aylık İğneler Bırakıldıktan Ne Kadar Süre Sonra Gebelik Gerçekleşebilir?

Merak edilen sorulardan bir diğeri de depo provera kullanımı bırakıldıktan ne kadar süre sonra gebeliğin mümkün olduğudur.

Depo proveranın yoğun bir progesteron hormon içeriği mevcuttur. Vücuda böyle yüklü bir dozda hormon takviyesi yapıldığında hormonun etkileri de uzun süreli olacaktır. Bu nedenle çeşitli sebeplerden dolayı veya bebek sahibi olmaya karar verildiği durumlarda iğne kullanımı bırakıldıktan sonra hemen hamile kalınmayabilir.

İğneler bırakıldıktan sonra yaklaşık olarak 6-12 ay kadar süre ile hormonun etkileri vücutta devam edebilir. Yani depo provera kullanımı durdurulsa bile en son yapılan enjeksiyonun etkisinin tamamen yok olması için belli bir süre geçmesi gerekir. Yaklaşık 1 sene içerisinde tekrar gebe kalınabilir.
Âdet düzensizlikleri en sık karşılaşılan yan etkilerin başında gelir. Kullanıcı kadının âdet düzeninin eski hâline dönmesi en geç 18 ayı bulabilmektedir. Eski düzene ulaşıldıktan sonra hamilelik ihtimali de artış gösterir.
Kısacası “Üç aylık iğneden sonra ne zaman hamile kalınır?” diye endişe duyan, iğneleri bıraktıktan hemen sonra gebelik planlayan veya bir yıl içerisinde hamilelik düşünen kadınların hamile kalma olasılıkları, diğer korunma yöntemlerini kullanan kadınlar ile hemen hemen aynıdır.

Depo Provera İğneleri Kısırlık Yapar mı?

Düzenli cinsel birliktelik yaşayan kişilerde herhangi bir sağlık sorunu veya üreme sistemine yönelik bir rahatsızlık bulunmuyorsa yaklaşık bir sene içerisinde hamilelik gerçekleşebilir. Bu süre uzmanların herkes için belirttiği genel bir süredir. Bir yıla kadar gebelik gerçekleşmemesi, ortada başka bir sorun yoksa normal kabul edilir.

Depo provera iğnesi kullanan kadınlar bu bilgiye rağmen iğnelerin kısırlığa yol açıp açmadığı ile ilgili endişe duyabilir. İğnelerin yüksek dozda oluşu ve vücuttan hemen atılmaması gebe kalma süresini uzatsa da üç aylık iğne sonrası hamilelik olasılığı diğer doğum kontrol yöntemlerinden farklı değildir. Ayrıca iğnelerin doğurganlık üzerinde herhangi bir olumsuz etki bırakmadığı da unutulmamalıdır.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamilelik sonrası oluşan lekeler için Sarya Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 10 Mart 2021 08:26
Hazal Kaya: Hamilelik sonrası karnımda kas açılmıştı NurSima Magazin Haberleri 0 03 Şubat 2021 19:17
Hamilelik Öncesi ve Hamilelik Sonrası Kaygılar Letisya Aile Evlilik ve Çocuklar 0 22 Kasım 2013 13:21
Tüp Bebek Sonrası Normal Hamilelik Zen Kadın Sağlığı 0 19 Şubat 2013 20:45
Anneler hamilelik sonrası dikkat. System Kadın Sağlığı 0 23 Eylül 2011 20:40