IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Aralık 2023, 18:03   #1
Çevrimiçi
~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ergenlikteki kızınıza nasıl yaklaşmalısınız?




BU DÖNEMDE ANNE-KIZ İLİŞKİSİ, ARKADAŞLIK İLİŞKİSİNE DÖNÜŞMEMELİ.



Ergenlik döneminde anne-kız çatışmalarının neden yaşandığını ve annelerin ergenlikteki kızlarına nasıl yaklaşması gerektiğini, Psikolog Sevtap Çakmakçı anlattı.

Hemen her kadın bir kız evlat sahibi olmak ister. Bu, bildiği sularda yeniden yüzme şansına kavuşmak gibidir. Bir anne kızının nelere ihtiyaç duyacağını kestirebilir, hangi durumlarda neler hissedebileceğini bilir, onu koruyabilir onu yönlendirebilir.
Aslında belki de yukarıdaki cümlenin doğrusu; ergenlik çağındaki bir kızın annesi bütün bunları yapabileceğine inanır, yapabileceğini sanır, şeklinde olmalıydı. Çünkü bu sayılanlar bir yandan doğrudur, müthiş annelik sezgisi her anneye bu gücü verir. Ancak diğer yandan “kızıma dair her şeyi kontrol edebilirim” yanılgısına da sebep olur. Her ne kadar bir zamanlar aynı süreçler geçirilmiş ise de herkesin yolu ve adımları biriciktir. Aslında ergenlik çağındaki genç kız da, annesine “senin aynın değilim, kendi benliğimi oluşturmaya çalışıyorum, beni anla” sinyalleri göndermektedir. Birçok anne bu sinyalleri soğukkanlılıkla ve doğru okuyamaz. Tersine bunu panikle karşılar. Bu da ergenlik dönemindeki anne - kız çatışmalarının başlıca nedenidir. Oysa bu sinyaller çok sağlıklı bir ayrışmanın, habercisidir.
Kızınızla arkadaş olmaya çalışmayın!

Bazı anneler, ilişkiyi bu çatışmadan kurtarmak için kızlarıyla arkadaş olmayı seçerler. Ancak arkadaş ve anne rolleri aynı anda yapılmaya kalkışıldığında birbirlerini törpülerler. Yani başka bir deyişle kızınızın yakın arkadaşı olmak, annesi olmanın çok kıymetli yanlarını göstermenize engel olabilir. Her iki rol de yapıları gereği aslında birbirlerinden çok farklıdır. Arkadaşlık bir akran ilişkisidir ve eşit olmayı getirir. Oysa anne olmak bazı sınırlar koymak, otorite kurmak demektir. İzin istenen, izin veren, bazen da hayır diyen kişi olmak demektir. Bu da arkadaşlıkla çelişen bir durumdur. Aslında ona sevginizi dolu dolu göstermek, her zaman arkasında olduğunuzu hissettirmek, beğendiğiniz yanlarını es geçmeden, doğru yerde eleştirmek ve iyi bir dinleyici olmak çok daha fazla işe yarar.
Rekabet tuzağına düşmeyin

Bunu yapmak söylendiği kadar kolay değildir. Hele de kızınızın ergenliği ile sizin menopoz döneminiz çakıştıysa durum daha da zorlaşır. Anne de kız da farklı duygusal ve bedensel ihtiyaçları, kaygılarıyla var olmaya çalışırken uyumu sağlamak ve çatışmasız bir ilişki sürdürmeyi beklemek hayal olur. Bilinçaltı süreçlerde anne, giderek kadınlığını ve çekiciliğini kaybetme endişesi yaşarken, kızının kadın kimliğiyle tanışma ve barışmasını de benzer bir kaygıyla izler. Burada önemli olan kızınızla rekabet tuzağına düşmemektir. Farklılıklarını ve yeteneklerini görmek, takdir etmek, onu ön plana çıkarmak, kendisine güvenli bir genç kız olmasında çok yardımcı olur.

Özetle, çatışmaların da yapıcı ve öğretici bir yanı vardır. Kızınız, içinde bulunduğu karmaşada denemeler yapar; bazen yanılır, hayal kırıklıkları yaşar ve sonuçlarına katlanırken onu duymak ve anlamak paha biçilmez bir değerdedir.

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aşırı Özgüvenli Çocuğunuza Nasıl Yaklaşmalısınız? Tanem Eğitim 0 09 Ekim 2022 19:12
Ergenlikteki Okul Başarısı Düşen Çocuğa Nasıl Davranılmalı? PySSyCaT Ergen Sağlığı 0 08 Temmuz 2019 12:21
Ergenlikteki Erkek Çocuğun İdeal Kiloda Olduğu Nasıl Anlaşılır? PySSyCaT Ergen Sağlığı 0 06 Temmuz 2019 21:06
Ergenlikteki Kız Çocuğun İdeal Kiloda Olduğu Nasıl Anlaşılır? PySSyCaT Ergen Sağlığı 0 06 Temmuz 2019 21:05
Ergenlikteki Kendini Beğenmeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı? PySSyCaT Ergen Sağlığı 0 06 Temmuz 2019 01:31