IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2009, 03:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Eş Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli




Hayatın önemli dönemeçlerinden biri olan evlilik kararını vermeden önce dikkat edilmesi gerekli bir takım süreçlerden söz etmek gerekir. Kişiler arası ilişkilerde hissedilen sevgi, aşk ve çekicilik gibi duygular evlilik kararı almada bazen yeterli olmamaktadır. Eş seçimine dair kararın üç aşamalı bir süreçten geçmesi gerekir.

1. Koşul: EŞ SEÇİMİNDE ASLOLAN KİŞİNİN KENDİSİNİ TANIMASIDIR.

Kişinin kiminle evlilik kararı alacağının öncelikli koşulu kişinin kendisini tanımasından geçer. Kişi kendini ne denli iyi ve doğru tanımlarsa aynı oranda kararında isabetli davranabilecektir.

- Kişi ne aradığını

- Kendisi için nelerin önemli olduğunu bilmeden alacağı evlilik kararı tamamen şans ve tesadüf içeren karar olacaktır
Bazen karşınıza çıkan insanın ekonomik durumunun iyiliği, kariyer sahibi oluşu ya da sizin evlilik arzunuz ötekini doğru değerlendirmenizde bir takım perdeler oluşturabilmektedir. Onun içindir ki “evleneceğim insan benim için uygun biri midir?” sorusuna doğru cevap verebilmesi için kişinin kendini yeterince tanıması ve nelere tahammül edip edemeyeceğini bilmesi gereklidir.
Kişi kendine dair farkındalığı arttırmak için kendine ilişkin önemli sorular üzerine düşünmüş ve bu sorulara az çok tatminkar cevaplar bulmuş olması gerekir.

Örneğin;

- Kişiliğim nasıl

- Güçlü ve zayıf yanlarım neler

- Nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmıyorum

- Hayattan ne bekliyorum

- İdealim ne

- Hangi tür insanlarla ilişki beni mutlu ediyor gibi sorulara verilecek cevaplar karşısındaki kişide arayacağı özelliklere ilişkin ipucu ve bilgiler verecektir.

2. Koşul: EŞ OLARAK SEÇECEĞİNİZ KİŞİYE İLİŞKİN ÖZELLİKLERİ DOĞRU TANIMLAMALISINIZ.

Evleneceği kişide aradığı ve istemediği özellikleri doğru belirlemek son derece önemlidir. Bu özellikler derecesine ve önemine göre sıralanmalıdır. Kişi kendisi için önemli özellikleri göz ardı etmemeli ve sonrasında durum değişir diye kendini avutucu savunmalar geliştirmemelidir.

Eş seçimine dair yapılan araştırmalarda erkeklerin eşlerini fiziksel çekiciliğe sahip olmasına verdikleri önem, kadınlardan daha fazla olmasına rağmen, kadınların da eşlerinin maddi olanaklarına verdikleri önemin daha fazla olduğu gözlenmiştir.

Eş seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de iyi bir evlilik için eşler arasındaki benzerliğin önemidir.

Ayrıca ortak hayat görüşü ve hedeflerin aynılığı da beraberliklerindeki mutluluğu olumlu yönde etkileyecek faktörlerdir.

3. Koşul: EVLENECEĞİNİZ KİŞİNİN İSTEDİĞİNİZ ÖZELLİKLERE NE ÖLÇÜDE SAHİP OLUP OLMADIĞINI DOĞRU DEĞERLENDİRMEK

Kişi karar vereceği müstakbel eşinin diğer insanlarla olan ilişkilerini ve farklı ortamlardaki davranış biçimlerini dikkate almalıdır.

Zira şimdiye kadar öğrendiği ve içselleştirdiği davranış şekli ileriki yıllarda evlilik sırasında göstereceği davranışlara benzer olacaktır.
Müstakbel eşini ilişkinin başındaki duygusal davranışlara göre değerlendirmek çokta doğru değildir, zira hepimiz bu tür ilişkilerde diğer insanlara davrandığımızdan farklı davranabilmekteyiz.

Kadın ya da erkeğin ailedeki karşı cinse nasıl davrandığı son derece önemlidir çünkü eşine de ileride benzer şekilde davranma ihtimali yüksektir. Örneğin; aile içindeki bir genç annesine ve kız kardeşine destekleyici ve yapıcı davranıyorsa ileriki yıllarda karısına da benzer şekilde davranması olasıdır.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dikkat, edilmeli, nelere, seciminde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuk Sağlığı İçin, Sağlıklı Oyuncak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli. Sevda Aile Evlilik ve Çocuklar 1 02 Kasım 2011 12:02
Saç boyanırken nelere dikkat edilmeli YapraK Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 16 Ocak 2010 16:13