IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Aralık 2009, 20:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cinsel Tacize Karşı Cocuğunuzu Eğitin




Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi aracılığıyla çocukların cinsel tacize uğramamaları için “ebeveynlerin neler yapmaları gerektiği” konusunda uyarılarda bulundu.

Polislerin görev başında karşılaştıkları olaylardan elde ettikleri tecrübeler ışığında hazırlandığı belirtilen tavsiyelere göre “çocukların anne ve babalara her konuda güvenmeleri ve sorunlarını onlarla paylaşabilmelerinin çok önemli olduğu” kaydedildi.

Cinsel tacize karşı çocuklarını bilinçlendirmek isteyen ebeveynlerin öncelikle onları çevredeki yabancı şahıslara karşı dikkatli olmaları ve tanımadıkları kişilere güvenmemeleri konularında uyarmasının gerekli olduğu ifade edildi.

Anne babaların çocuklarının evden çıktıktan sonra nerelere gittiği ve kimlerle oynadığını da takip etmesi tavsiye edilirken çocukların akşam belli bir saatte evde olmaları konusunda diğer ailelerle ortak hareket edilmesi istendi.

“ÇOCUKLARINIZ PRENSİP SAHİBİ OLSUN”

Çocukların başta cinsel eğitim olmak üzere onları yakından ilgilendiren her türlü tehlike hakkında bilgilendirilmelerinin çok önemli olduğuna işaret eden emniyet yetkilileri çocukların cinsel tacize maruz kalmalarının önlenmesinin ancak “onlara bu konuda öğüt verilmesi ve bazı prensiplerin kazandırılması ile mümkün olduğunu” bildirdiler.

Yetkililere göre çocukların düzenli olarak takibi onlara dikkat edilmesi ve onlarla beraber olunması da cinsel tacizi önleyen unsurlar arasında yer alıyor. Çocuklarla sürekli konuşarak taciz tehlikesi hakkında uyarılması sonucunda çocukların daha duyarlı olmalarının ve kendi kendilerini kontrol etmelerinin sağlanacağı ifade edildi.

“TEHLİKE HER YERDE”


Okul yolunda park yakınlarında eve dönüşte spor sahalarının yakınlarında arkadaşlarının evine gelip giderken çocukların tehlikeye maruz kalabilecekleri de belirtilirken ailelerin tehlikenin bulunabileceği yerler hakkında çocuklarını aydınlatmasının önemi vurgulandı.

Çocukların önce iyi ve kötü milli ve ahlaki değerlere göre telkin edilmesi istenirken iyi davranış sergileyen çocukların da aleni olarak takdir edilmesi gerektiği ifade edildi.

Kötü davranış sergileyen çocukların başkalarından misal verilerek cezalandırılmaması ve hataları sebebiyle devamlı azarlanmaması gerektiğini belirten yetkililer ailelerden “tanımadıkları şahıslardan para veya hediye almamaları yabancı şahıslarla herhangi bir yere gitmemeleri yardım talebinde bulunan yabancılara da yadım etmemeleri kesinlikle yabancıların arabalarına binmemeleri” konusunda çocuklarını bilgilendirmelerini istedi.

Emniyet yetkililerinin ailelere yönelik diğer önemli tavsiyeleri ise şöyle:


Çocuklar evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kimseye kapı açmamalı. Telefonda yabancı kimselere bilgi vermemeli.
Issız parklar yollar ve yerlerden uzak durmalı toplu olarak oynayan çocuklardan ayrılmamalı ve tek başına oynamamalı kendilerinden küçük çocuklara da dikkat etmeli.
Takip edildiklerini hissettiklerinde büyüklerinden yardım istemeli ve bu durumlarda ıssız yerlere değil de kalabalığa doğru gitmeli.
Tehlikede olduklarında bağırmalı kaçmaları ve kendilerini müdafaa etmeli kendilerine zarar vermek isteyen şahıslara iyi bakıp onları teşhis etmeli ve araçlarının plakasını almalı.
Kendilerine veya arkadaşlarına bir şey yapıldığında derhal ailelerine veya polise haber vermeli.

İNTERPOL’DEN EL KİTABI

Çocukların istismar edilmesi ve çocuklara yönelik cinsel tacizin insanlığı derinden etkileyen ve nefret uyandıran bir suç olduğunu belirten emniyet yetkilileri polislerin bu suçla mücadelede bilinçlenmeleri için bir de el kitabı hazırladı.

İnterpol Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan kitabın UNICEF Türkiye Temsilciliği ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tercümesi yapılarak hizmete sunulan “Çocuklara Karşı İşlenen Suçlarla İlgili Uzman Görevliler İçin İnterpol İyi Uygulamalar El Kitabı”nda mağdur olan çocuklarla iletişim kurma ve suçun sanıklarının yakalanması gibi konular yer alıyor.



CEZALAR

Çocuklara karşı yapılan her türlü cinsel davranışın suç kapsamına alındığı Yeni Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesine göre 15 yaşından küçüklere yapılan cinsel istismar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Yasaya göre 15 yaşından küçüklere karşı işlenen cinsel suçta verilecek hapis cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis olurken 15 yaşından 18 yaşa kadar cinsel suç; hile tehdit ve korkutma suretiyle işlenirse zanlı 8 ile 15 yıl hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimi tehlikeye girmesi durumunda verilen 15 yıl hapis cezası bu cinsel istismarın anne baba dayı amca ağabey gibi bir aile üyesinden gelmesi ya da çocuğun bakımından sorumlu biri tarafından gerçekleştirilmesi durumunda ise yarı oranında artırılıyor.

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre de çocuklara karşı cinsel istismar tutuklama sebebi sayılıyor. Suça maruz kalan çocuğun ifadesi ise söz konusu kanuna göre çocuğun ruh sağlığı düşünülerek bir kez görüntü ve ses kaydıyla avukat huzurunda alınabiliyor..

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cinsel, Çocuğunuzu, cocugunuzu, editin, egitin, karsi, karşı, tacize


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cinsel tacize 28 yıl Collettivo Haber Arşivi 0 08 Ağustos 2008 08:07