IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Aralık 2009, 06:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tüp Bebek Uygulama Basamakları




a) Başvuru
b) Muayene ve Tedavi Protokolünün Belirlenmesi
c) Yumurtalıkların Verilen İlaçlarla Uyarılması
d) Yumurtaların Toplanması
e) Embryo Transferi
f) Krioprezervasyon (Embryo Dondurulması)

a) Başvuru
Tüp bebek veya mikroenjeksiyon uygulaması için tüp bebek merkezine başvuran çiftten ayrıntılı bir öykü alınır, daha önce yapılan tetkikler incelenip, eksik tetkikler istenir. İşlemin uygulama aşamaları, maliyeti, tedavinin riskleri ve tedavi sonuçları konusunda bilgi verilir.

b) Muayene ve Tedavi Protokolünün Belirlenmesi
Muayene sırasında hastanın rahim ve yumurtalıkları değerlendirilip, tedavi için uygun olup, olmadığına karar verilir. Ultrasonografide yumurtalıkların görünümü, bize tedaviye nasıl yanıt alabileceğimiz konusunda önemli bilgiler vermektedir ve öngörülen yanıta bağlı olarak tedavi protokolü belirlenmektedir. Ayrıca embriyo transfer aşamasında hangi kateterin kullanılacağı bu muayene sırasında önceden denenmekte ve dolayısı ile transfer işlemi daha kolay hale getirilmektedir.

c) Yumurtalıkların Verilen İlaçlarla Uyarılması
Tedavinin en önemli basamağını oluşturmaktadır. Yumurtalıkların uyarılması sırasında hastaya hangi tedavi rejiminin uygulanacağı, hasta yaşı, ultrasonografide yumurtalıkların görünümü, hormon sonuçları ve daha önce tüp bebek uygulanmış hastalarda bir önceki dönemdeki tedavi yanıtına göre belirlenir. Bu tedavinin belirlenmesinde hekimin deneyimi tedavinin sonucunu doğrudan etkilemektedir. Bu aşamada hekimin rolü bir orkestra şefininkine benzetilebilir.

Genel olarak uygulanan tedavi protokolleri şunlardır:

Kısa Protokol
Burada hastaya adetinin 1. günü GnRH analoğu (Suprecur/Suprefact nasal spray, Suprefact proinjection, Lucrin günlük veya depo, Decapeptyl, Zoladex, Synarel spray) başlanır ve adetin 3.günü yumurtalıkları uyarmak için gonadotropinler (Humegon, Menogon, Pergonal, Metrodin-HP, Puregon, Gonal-F) eklenir. Yumurtalıklarda follikül adı verilen ve içinde yumurta oldugu kabul edilen küçük kistler belli bir büyüklüğe eriştikten sonra hormon seviyesine de bakılarak hem GnRH analoğu, hem de gonadotropinler kesilir ve yumurta çatlatma ignesi adı verilen hCG (Pregnyl, Profasi, Choragon) verilir. Bütün takipler transvajinal ultrasonografi ve kanda hormon tetkikleri ile yapılır. Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra yumurtalar toplanır ve toplama işleminden 2 ile 5 gün sonra embriyo transferi yapılır. Embriyo transferinin yapılacağı gün embriyo sayısı, kalitesi ve hastanın daha önce denemesi olup olmamasına bağlı olarak degişiklik gösterebilir.

Uzun Protokol
En çok uygulanan tedavi yöntemidir. Burada adetin son çeyreğinde GnRH analoğu başlanır, ve bir sonraki adetin 3. günü gonadotropinlere başlanır. Yine hormon durumuna göre ve folliküller belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra hCG yapılır. Daha sonraki tedavi aşamaları yukarıdaki gibidir. Stop GnRH Protokolü: Bu tedavi rejiminde uzun protokolde olduğu gibi adetin 20-21. günleri GnRH analoğu başlanır ve bu ilaç adetin ilk günü kesilir. Adetin 3. günü gonadotropinlere başlanır. Tedavinin daha sonraki aşamaları yukarıdaki protokollerle aynıdır.

Sadece Gonadotropin Verilmesi
Bu tedavi rejimi, yumurtalık yanıtı oldukça düşük olan ve kısırlık nedeni yumurtalıkları uyaran hormonların beyinden salgılanmamasına bağlı olarak hiç adet görmeyen hastalarda uygulanır. Bu tedavi rejiminde hiç GnRH verilmeden doğrudan adetin 3. günü gonadotropinlere başlanır. Tedavinin daha sonraki aşamaları yukarıdaki rejimlerle aynıdır.

CC-hMG Protokolü
Burada gonadotropinler yine yumurtalıkları uyaran haplarla (Klomen, Gonaphene, Serophene) ile birlikte kullanılır. Adetin 3. günü haplara başlanır ve 2-3 gün sonra gonadotropinlere başlanır. Bu tedavi protokolü genel olarak diğer protokollere yetersiz yanıt veren kadınlarda uygulanmaktadır. Yumurtalık cevabı yetersiz olan kadınlarda bu tedavi protokolü ile daha iyi yanıt alınabilmekle birlikte, GnRh analoğu kullanılmadığından yaklaşık %25 oranında zamansız yumurtlama görülmekte ve buna bağlı olarak tedaviyi iptal etmek gerekmektedir.

d)Yumurtaların Toplanması
Yumurtalar olgun hale geldikten sonra hastanın daha önce aldığı bütün ilaçlar kesilir ve gece belirlenen saatte yumurta çatlatma iğnesi yapılır (Pregnyl, Profasi, Choragon). Yukarıda belirtildiği gibi 36 saat sonra hastanın isteği ve bazen doktorun tercihine göre genel veya lokal anestezi altında yumurtalar toplanır. Bu işlem esnasında hasta aç olmalıdır. Hasta işlem sonrasında birkaç saat dinlendirildikten sonra evine gönderilir.

e)Embryo Transferi
Daha önce belirttiğimiz gibi yumurtaların toplanmasından 2 ile 5 gün sonra yapılır.. Bazı ülkelerde transfer edilecek embriyo sayısı konusunda yasal sınırlama vardır. Buna karşılık ülkemizin de içinde olduğu birçok ülkede böyle bir sınırlama konulmamıştır. Embryo Dondurulması: Yeterli sayıda embriyo transfer edildikten sonra fazla embriyolar bu embriyoların kalitesine göre hastanın onayı alınarak dondurulur. Bu embriyoları istenilen süre kadar saklamak mümkündür. Ancak bu süre ülkemizde 3 yıl ile sınırlandırılmıştır. Dondurulmuş embriyo transferi ile gebelik oranı %15-20 arasındadır.

Gebelik Testi
Embriyo transferinden 10-12 gün sonra yapılır. Testi pozitif olana hastalar 2 gün sonra tekrar çağrılarak kan değerine tekrar bakılır ve gebeliğin normal gidip, gitmediği değerlendirilir. Eğer beklenen düzeyde yükselme göstermemişse takibe devam edilebilir.

İlk Ultrasonografi
Gebelik testi yapıldıktan 2 hafta sonra, yani gebeliğin 6. haftasında yapılır. Bazı hastalar 1-2 hafta sonra tekrar çağrılarak gebeliğin seyrine bakılabilir. Ultrasonografisi normal olan hastalar daha sonra aylık takiplere çağrılır.

Dr. Senai AKSOY
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
basamaklari, basamakları, bebek, tup, tıp, uygulama


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pcr Basamakları PySSyCaT Biyoloji 0 19 Ekim 2014 11:10
Şöhret Basamakları / Johnny Depp Sevda Sinema Dünyası 2 03 Eylül 2012 20:39
Öğretmenlerin kariyer basamakları olacak PassioN Haber Arşivi 0 08 Nisan 2012 19:00
Avcılığın Basamakları Ruj Avcılık 0 01 Eylül 2011 15:33
Modern Bebek Sepetleri - Bebek Beşikleri + Bebek, Yatak Modelleri - 2o11 Sevda Ev Dekorasyonu 0 23 Mart 2011 12:14