IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Ocak 2010, 02:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte Çiğ Et Tüketimi




Hamilelikte tüketilen çiğ etler sakıncalımı sakıncalıysa sebebleri ve bilgileri sizler için uzmanlardan derleyip bilginize sunuyoruz



Gebelik döneminde tüm çiğ ve az pişmiş kırmızı et,tavuk ,balık tüketimi sakıncalıdır. Özellikle geçmiş yıllardaki ‘deli dana hastalığı’ ve son zamanda tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen ‘kuş gribi’ sebebiyle gebelerdeki bağışıklık sistemin de baskılanmış olduğunu düşünürsek ve ülkemizdeki ‘çiğ köfte’ kültürünü de buna eklersek bu etler ile alınan virus ve bakterilerin yol açacağı enfeksiyonların ne kadar önemli olduğunu anlamak mümkündür.

Çiğ etler ile geçen deli dana virusu ve kuş gribi virusu dışında (bu virusların gebeliğe ve bebeğe etkisi hakkında kesin bilgiler yoktur,çok yeni ve az görülen enfeksiyonlardır) daha yaygın olarak enfeksiyon tehlikesi yaratanlar salmonella ve toksoplazmadır.

Salmonella daha çok tavuk eti ve yumurtadan bulaşır.Besin zehirlenmesi tablosu; bulantı,kusma,ishal ,ateş ve ciddi halsizlik yapar. Bebeğe bir sakatlık yapma ihtimali olmamasına rağmen gebenin sıvı kaybı ve ateşten etkilenmesi,sağlıklı beslenememesi ve nadiren yüksek ateşin tetikleyebileceği düşük ve erken doğuma sebep olması riski vardır.Bazen gebedeki şikayetler o kadar fazladır ki,hastaneye yatırılıp serum ile tedavileri gerekir.

Toksoplazma ise kendilerin taşıdığı bir parazit olup kedinin dışkısı ile bulaşmış ve enfekte olmuş yiyecekler,etin yenmesiyle gebeye bulaşır.Gebeliği olumsuz etkileyip düşük,erken doğum ve sakatlıklara sebep olabilmektedir.Gebelik öncesi veya gebeliğin ilk aylarında kanda testler ile teşhisi konur. Antibiyotik ile tedavi edilebilinir.

Önlem alın

Gebeliğiniz sırasında çiğ köfte yemeyin.

Salam,sucuk,jambon,sosis gibi yiyeceklerden uzak durun.Yemek istiyorsanız pişirerek yemeyi deneyin.

Az pişmiş et,tavuk tüketmeyin.

Sushi gibi çiğ balık yemeyin.

Güvenmediğiniz yerden et, özellikle tavuk satın almayın.

Dondurulmuş eti saldırdıktan sonra pişirmemiş iseniz tekrar dondurmayın.

Dondurucuda sakladığınız etleri buzdolabı poşetine koyun, başka yiyeceklerle temas etmelerine izin vermeyin.

Ellerinizde kesik veya çizik var ise çiğ ete, özellikle tavuğa dokunmayın.Tercihen eldiven kullanın.

Et kestiğiniz bıçağı,tahtayı veya çiğ eti bulundurduğunuz tabağı çok iyi yıkayın.İyi yıkamadan başla bir yiyecek için kullanmayın.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çiğ, cig, hamilelikte, tuketimi, tüketimi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Doymuş Yağ Tüketimi Ve Kolesterol Liaaa Sağlık Köşesi 0 30 Mayıs 2012 03:41
Yağ Tüketimi! Dilara Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 11 Aralık 2010 05:49
Hamilelikte Kuruyemiş Tüketimi YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Ocak 2010 02:58