IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2010, 03:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Doğum Sonrası




Küçük bir bebeğin aileye katılması ve her şeyi ile size ait bir canlıya sahip olmak son derece heyecan ve mutluluk verici bir olaydır.

Annelik bir canlının hayata gelmesine vesile ve tanık olmak açısından ancak yaşanarak tarif edilebilecek sevgi, şefkat, aşk, koruma ve sorumluluk ile harmanlanmış çok yoğun bir duygudur.

Büyük bir sabırsızlık ile geçen hamilelik döneminden sonra, doğum ile birlikte annenin hayatında yaşam boyu devam edecek yepyeni bir sayfa açılmaktadır.

Bebeğin her şeyi ile anneye muhtaç olmasından kaynaklanan bu süreç hem çok keyifli, hem de oldukça yorucu ve sabır gerektiren bir dönemdir.

Doğumdan hemen sonra bebeğinizi kucağınıza almış olmanın heyecanı ile son derece mutlu ve zinde olabilirsiniz, ancak birkaç gün içinde kendinizi hiçbir neden yokken olur olmadık şeylere ağlarken ya da son derece mutsuz, alıngan ve huzursuz hissedebilirsiniz. Bu duygusal dalgalanmalar doktorların postpartum depresyon olarak adlandırdıkları hamilelik sonrası depresyonudur.

Her on yeni anneden sekizinde doğumu takip eden ilk on gün içinde ortaya çıkan doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra ve özellikle de plasentanın atılması ile östrojen ve progesteron hormon seviyelerinin hızla düşmesinden kaynaklanır. Östrojen düzeyi bebeğinizi emzirdiğiniz sürece düşüktür ve emzirmeyi kestiğinizde hormon seviyesi tekrar artmaya başlar.

Doğum sonrası depresyonu 2 - 3 gün içinde ya da 1 - 2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Artık hem yeni hayat tarzı ve sorumluluklarınıza adapte olmaya başlamış ve ilk acemiliği üzerinizden atmışsınızdır ve en önemlisi de bebeğinize duyduğunuz sevgi ve şefkat, onun sıcaklığı ve kokusu her şeyin üstesinden gelmenize yardımcı olmaktadır.

Ancak bazı durumlarda doğum sonrası depresyon haftalarca devam edebilir. Bu aslında sizin elinizde olan bir durum değildir ve hormonsal değişimlerin de etkisi ile daha önce hiç alışık olmadığınız bir tempoya ayak uydurmakta zorluk çekebilir, kendinizi sürekli aynı şeyleri yapmaktan dolayı kapana kısılmış ve dış dünyadan kopmuş hissedebilir, henüz hamilelik kilolarınızı atamadığınız için, istediğiniz gibi giyinemediğiniz ve dilediğiniz zaman dilediğiniz yere gidemediğiniz için ve yeterince uyku uyuyamadığınız için kendinizi son derece yorgun, bitkin ve mutsuz hissedebilirsiniz.

Aslında bunların hepsi son derece normaldir ve unutmayın ki dünya üzerinde milyonlarca kadın bu süreci yaşamaktadır, yani yalnız değilsiniz.

İlk acemilik döneminizi atlattıktan sonra siz bebeğiniz ile birlikte son derece huzurlu, mutlu ve keyifli bir hayat bekliyor. Ona her baktığınızda sevgi ile içiniz dolup taşacak ve her yeni günde onun ilk gülüşüne, ilk adımlarına ve ilk kez anne deyişine tanık olduğunuzda dünyalar sizin olacak.

Eğer doğum sonrası depresyon tahmin edilenden uzun sürerse hem bebeğin, hem de annenin sağlığı açısından mutlaka en kısa sürede konunun uzmanı bir doktora gidilmeli ve gereken destek alınmalıdır.

Doğum sonrasında kendini daha iyi hissetmek için:

Doğum sonrasında gerek bebek bakımı ve gerek ev işleri için size yardımcı olacak birilerinin olmasını organize edin.

Eğer yalnızsanız asla her şeyi yapmaya, her şeye koşturmaya çalışmayın. Çünkü bu şekilde işin içinden çıkamazsınız. Öncelik bebeğinizde olacak şekilde işleri günlere bölün. Ev biraz dağınık olabilir ya da ütüler de biraz bekleyebilir. Unutmayın siz biyonik kadın ya da sihirbaz değilsiniz.

Bebek bakımı ve ev işlerinde mutlaka eşinizden yardım isteyin. Onun da bu sorumluluğun bir parçası olması gerekir.

Zaman zaman ağladığında bebeği babasının sakinleştirmesi ve biberonunu vermesi baba ile bebek arasındaki bağı daha da güçlendirecektir.

Eski enerjinize ve gücünüze çabuk bir şekilde dönmek için bebeğinizin uyuduğu saatlerde siz de uyuyun ya da dinlenin, kafanızı boşaltın.

Hamilelik kilolarından kurtulmak için doktorunuza danışarak, onun uygun gördüğü dönemden itibaren hafif hafif egzersiz yapmaya başlayın.

Emziriyorsanız ki bu hem bebek hem de sizin için çok faydalıdır, emzirerek ayda ortalama 1 kg verebilir ve emzirme sırasında salgılanan oksitoksin hormonu ile karın kaslarınızın daha çabuk toparlanmasını sağlarsınız.

Bebek bakımı ve ev işleri konusunda bir yardımcınız varsa haftanın belirli günleri kendiniz için bir program yapın, kuaföre gidin, cilt bakımı, vücut bakımı, manikür-pedikür ve masaj yaptırın. Bu işlemler kendinizi özgür hissetmenizi sağlayacaktır.

Rahatlamak ve dinlenmek için yaptıracağınız masajın vücudunuzun biçimlenmesinde çok faydası olacağını unutmayın.

Bebeğinizi emzirirken gazete, kitap ve dergileri sesli okumanız hem sizin gündemi takip etmeniz, hem de bebeğinizin sesleri algılaması açısından çok faydalıdır.

Bebeğinizle ilgilenir ya da ev işi yaparken televizyonun ve radyonun açık olması sıkılmanızı önler, ilginizi çeken programları takip edebilirsiniz. Ancak bebeğinizin televizyon seyretmemesi gerektiğini unutmayınız.

Yardımcınız varsa haftanın belirli günleri pilates, yoga gibi hem rahatlatıcı hem de vücudu forma sokan programlara katılabilir, açık havada yürüyebilir ya da yüzebilirsiniz.

Dinlenme esnasında ya da bebeğiniz uyurken müzik dinlemek sizin ve bebeğiniz açısından oldukça yararlıdır.

Bebek bakımı konusunda çok tecrübesiz olduğunuzu düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştırmak için ilgili kitap, dergi ve internet sitelerini takip edebilirsiniz.

Bebek sahibi olan diğer kişilerle bir arada olmak bir şeyler paylaşmak size yalnız olmadığınızı gösterecek, bazı konularda fikir almanızı sağlayacak ve işlerin üstesinden daha kolay gelmenizi sağlayacaktır.

Tüm bu koşturmaca içinde eşinizle olan paylaşım ve dialoğunuzun devam etmesine, fırsat buldukça birarada bir şeyler yapmaya ve en önemlisi birbirinize zaman ayırmaya özen gösterin.

Doğum sonrasında eşinizle aranızda bir kopukluk olduğunu düşünüyorsanız birbirinizle konuşarak bunun üstesinden gelebilirsiniz. Unutmayın o da çok yeni bir yaşam tarzına uyum göstermeye çalışıyor.

Süt sağma aletlerinin size gün içinde çok ciddi zaman kazandıracağını unutmayın ve eğer süt veriyorsanız bu aletlerin kolaylığından faydalanın. (En azından birkaç öğünü bu şekilde verebilirsiniz)

Eğer çalışıyorsanız, güvenli bir şekilde bebeğinizin bakımını organize ettikten sonra en kısa sürede işinize dönmeyi planlayın. Bu hem sizi dünyaya bağlayacak, hem size özgürlük duygusu verecektir.

Bebeğinizi bırakıp işe giderken suçluluk duygusu hissetmeyin, bebeğiniz kısa sürede bu sisteme alışacaktır ve işin en güzel yanı gün sonunda özlemle bebeğinizi kucaklamak ve onu koklamaktır.

Unutmayın siz mutlu ve üretken olduğunuz sürece bebeğinizde mutlu olacaktır ve ona daha kaliteli, daha verimli zaman ayıracaksınız.


Bebeğinizin hem zihinsel hem de fiziksel anlamda iyi gelişmesi için çaba sarf edin, bu konudaki yayınları takip edin. Böylece manevi anlamda tatmin olacak ve öğrettiğiniz şeyleri öğrendiğini gördükçe çok mutlu olacaksınız.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
doğum, dogum, sonrasi, sonrası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Doğum Sonrası Depresyon Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 27 Mayıs 2013 23:26
Doğum Sonrası 3 Tip Depresyon Liaaa Kadın Sağlığı 0 19 Ağustos 2012 02:32
Doğum sonrası saç dökülmesi AnqeL Aile Evlilik ve Çocuklar 1 07 Şubat 2012 01:07
Doğum sonrası vücudunuz pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 0 11 Kasım 2010 15:34
Doğum Sonrası Kanamalar YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 27 Aralık 2009 06:22