IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Zen

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2012, 19:25   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda saygı kavramı




Çocuklara saygı kavramını öğretmek için ebeveynlere düşen çeşitli görevler vardır:

-saygıyı kendinizde örnekleyin; karşındakini gerçek anlamda dinlediğinizi gösterin. bilhassa çocuğu dinlerken "dinliyorum! " diye belirtin ve gerçekten dinleyin.

-bağımsız düşünceyi destekleyin; örneğin "canım sıkılıyor! şimdi ne yapacağım ?" diye sorduğunda sorusunu kendine çevirip "neler yapabilirsin bir düşün, bana sen söyle " biçiminde yönlendürün.

-problem çözmeyi cesaretlendirin; birlikte gözlemlediğiniz olaylar ile ilgili "sen olsaydın ne yapardın ?" biçiminde düşünmesini sağlayın.

-kendi seçımlerini yapmasına olanak verin; iki ya da üç taneden fazla olmayacak seçimler sununuz.

-hazır olup olmadığına saygı gösterin; çocuğun yaş ve gelişim çağına ideal beklentilerde bulunmanız gerektiğini unutmayın. örneğin iki yaşındaki çocuk inatlasiyor diye "saygısızlık ediyorsun! " demeyiniz.

-taktirinizi belirtin; yıkıcı eleştiri kum gibidir, sürte sürte aşındırır. pozitif eleştiri ise yağ gibidir esnekleştirir, yumuşatır.

-başka kaynaklar bulmasını cesaretlendirin; akrabalarınız ve arkadaşları arasında da çocuğunuzun duygu, düşünce ve kabiliyetlerini paylaşmasına ortam yaratarak, onlardan da övgü ve cesaretlendirme almasına yardım ediniz.

-tv yazılımlarını sansür ederek seçici olunuz; televizyon karakterlerinin uygun davranışta kişiler olmadıklarını anlamalarına yardımcı olunuz.

-aile değerleriniz üstünde konuşunuz; "ailemizde neler olsun, nasıl davranışlar gösterebilelim " biçiminde çocuğu da katacak konuşmalar yaratınız.

çocuklar yapmalarını istediğimiz şeyleri ender yaparlar, ama bizi taklit etmekten de nadiren geri kalmazlar. onların taklitçi yönlerini gelişimlerinin faydasına kullanmak bizim elimizde.

çocukların "saygı" kavramını anlamaya başlamaları 11 yaş civarindadır. iki yaşındaki oğlunuz size başkasının yanısıra uygunsuz bir davranışta bulunduysa ve bu kişi çocuğunuzun saygısız olduğu yönünde bir değerlendirme yaparsa bile sakin olun. en mühimi kendinizden ve uyguladıklarınızdan emin olun. bu yaştaki çocuk henüz kavramları bilemez. bunun yerine çocuğunuz elini kullanıp sizi tokatladıysa tokatladığı elini tutup "anne tokatlanmayı sevmiyor. biz kimseyi tokatlamayız" gibi kısa bir cümleyle olayı pozitif bir öğretiyle noktalamaya çalışın.

ebeveyn olarak göreviniz; kontrol ve güvenlik için kuralları yerleştirmek, çocukların lisan ve düşünme kabiliyetleri geliştikce bu kuralların niçinleri üstünde çocukla konuşup kuralların oturmasını sağlamak, onların kurallara uyuslarını yakalayıp onaylamak ve övgüyle cesaretlendirerek ileride "karşılıklı saygı" öğelerini bilen yetişkinler olmalarına uğraşmak olmalı. ve bu gidiş yönünde de yavaş fakat emin adımlarla büyüyüşlerinde beklentilerinizin kararında olup olmadığını sorgulamak olmalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuklarda, kavramı, saygı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Saçma Kavramı Kalemzede Felsefe 0 07 Ekim 2011 16:15
Bölge Kavramı Sır Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 30 Nisan 2011 19:20
Çocuklarda Parmak EmmeParmak emme, normal çocuklarda herhangi bir pisko-patolojik etk YapraK Çocuk Sağlığı 0 25 Eylül 2009 05:25
Çocuklarda Oyun Kavramı Dilara Aile Evlilik ve Çocuklar 0 18 Nisan 2009 15:28