IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2012, 15:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tek Ebeveyn Olmak




Günümüz şartlarında ebeveyn olmak maddi manevi pek çok yükümlülüğü beraberinde getirirken, tek ebeveyn olmak tabii ki bazı açılardan daha zorlayıcı ve yorucu olabilir. Ancak çekişmesiz, gürültüsüz bir ev ortamının sağlıklı yapısı doğal olarak çocukların hatırı için yürütülen evliliklerden daha yapıcıdır.

Öncelikle tek ebeveynlerin kendilerinin de iyi çocuk yetiştirebileceklerine inanmaları ve bu güveni kendilerinde duymaları işleri daha da kolaylaştıracaktır.

Boşanma veya ölüme bağlı olarak kurulan tek ebeveynli hayat içinde, çocuğunuza bir şeyleri eksik, yarım ya da az sunuyorum duygusunu yaşayabilirsiniz. Bu duygu, çoğu zaman çocuğunuza maddi imkanlar sunarak, onu bu anlamda kendini değerli hissettirerek, onu gereğinden fazla oyuncağa, giysiye, hediyeye boğarak ortaya çıkabilir. Oysa bunun yerine çocuğunuzla beraber geçireceğiniz kaliteli zaman ona daha iyi gelecektir. Kaliteli zaman süre olarak çok uzun olmasa da beraber seçilecek zevkli etkinliklerle keyifli bir beraberliğe dönüşecek ve iki taraf da bu anı yoğun olarak yaşayıp, zevk alacaktır. Önemli olan bu etkinliğin, iki tarafın da istediği anda ve içerikte yapılıyor olmasıdır.


Ayrı ayrı düşünüldüğünde hepsi karmaşık ve zahmetli görünen tüm annelik veya babalık becerileri, tek ebeveynler için de geçerlidir. Unutulmamalıdır ki, ebeveynin kendine, yeni sisteme alışmak için zaman tanıması hayatı biraz daha kolaylaştıracaktır.


Yalnız Ebeveynler Şu Noktalara Dikkat Ederlerse Aile Mutluluğunu Daha Çabuk ve Sağlam Kurabilirler:

• Yeni ev düzeninizde açık ve net sınırlar koyun. Çocukların sınıra ve düzene ihtiyaçları vardır. Beklenti ve görüşlerinizi açıkça belirtin ki onlar da nasıl davranmaları gerektiğini, yanlış davranmadan da öğrenebilsinler.

• Tek ebeveyn olmak oldukça yorucu ve yüklü bir iştir. İşleri olabildiğince paylaşın ve gerektiğinde yardım istemekten çekinmeyin.

• Sevgi dolu ve duygusal anlamda besleyici bir ev ortamı hazırlayın. Çocuklarınızı ne kadar çok sevdiğinizi ve gurur duyduğunuzu onlara sık sık anlatın.

• Kendinizle ilgilenmekten ve kendinize zaman ayırmaktan asla vazgeçmeyin. Tüm hayatınızı çocuklarınıza “adar” şekilde yaşamak kısa sürede enerjinizi tüketeceği gibi ihtiyacınız olan dinginlik ve rahatlığı da ortadan kaldıracaktır.

• Güvenebileceğiniz bir sosyal destek sistemi oluşturun. İçinde anneniz, babanız, akrabalarınız veya yakın dostlarınızın yer alacağı, güç durumlarda bir telefonla ulaşabileceğiniz yakınlarınız size güven verecektir.

• Çocuğunuz durumu ne kadar olgun karşılamış olursa olsun, ona arkadaşınızmış gibi davranmayın. Çocukların her zaman anne babalarına ihtiyaçları vardır ve onlar istediklerinde zor anlarında arkadaşlarıyla birlikte olmayı seçebilirler.

• Yeni hayatınız ve düzeniniz hakkında gerçekçi beklentiler ve amaçlar ortaya koyun. Hangi şartlar altında sizi ve çocuklarınızı neler beklediği konusunda sahip olacağınız öngörüler, herhangi bir durumla karşı karşıya kaldığınızda daha soğukkanlı davranmanızı sağlar.

• Hata yapabileceğiniz veya her şeyin her zaman yolunda gitmeyeceği konusunda kendinizle barışık olun. Uyum sağlayabilmeniz için kendinize zaman tanıyın ve elinizden gelenin en iyisini yaptığınıza inanın.

• Doğum günleri, yılbaşı tatiller gibi özel günlerin rutinlerini tamamen ortadan kaldırmak yerine yeni kutlama rutinlerini belirleyin ve eski rutinlerin de anılmasına saygı gösterin.

• Akrabalarınız ve aile bireyleriyle görüşmeyi sürdürün. Bu hem çocuğun ailenin sürekliliği konusunda kendini güvende hissetmesini sağlar hem de yalnız kalınmadığı mesajını çocuğa ulaştırır.

• Tek ebeveyn olmanın ne kadar zahmetli bir şey olduğunu söylemek veya diğer ebeveyn hakkında olumsuz yargılarda bulunmak, çocuğun aklında oluşturmaya çalıştığı ebeveyn rolüne zarar verecektir.

• Çocuğunuza uygun olmayan sorumluluklar vermeyin. Özellikle kültürümüzde çok rastlanan erkek çocuklarına “evin erkeği” rolü çocuk için oldukça ağır bir sorumluluktur. Bu, çocuğun yaşının hayatını yaşanmasına ve bireyselleşmesine engel olabilir.

• Tek kalan ebeveynler kendi rolleri dışında kalan diğer rolü de üstlenmeye çalışırlar. Ancak bu rol karmaşası hem ebeveyni yorar hem de çocuğun aklının karışmasına neden olur. Dolayısıyla her ebeveyn kendi rolünü üstlenmeyi sürdürmeli ve her türlü sorumluluk ve işi tek başına halletmeye çalışmanın zorluğunu ve yıpratıcılığını unutmamalıdır.

alıntı


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ebeveyn, olmak, tek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
"Erkek olmak" - "kadın olmak" önemli olan ; "insan olmak"‏ aŁmiηa IF Ekstra 4 08 Şubat 2020 16:25
Çocuk - Ebeveyn Çatışmaları Dilaold Aile Evlilik ve Çocuklar 0 14 Mayıs 2010 22:18
RTÜK'e ebeveyn geliyor! Lucifer Haber Arşivi 0 31 Mart 2010 21:31
Hayır Deyince Kötü Ebeveyn Olmazsınız! AngeLus Sağlık Köşesi 0 04 Ocak 2010 20:28
Çocukların velayeti ve ebeveyn yükümlülükleri hakkında yasa ve kurallar Dilara Aile Evlilik ve Çocuklar 0 23 Mart 2009 18:24