IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Kasım 2012, 18:03   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuğunuz Ve Konuşma Becerisi




Çocuğunuz sıklıkla kelimeleri yanlış telaffuz ediyor (kelimede harflerin yerini karıştırıyor olabilir) ya da unutuyorsa konuşma ile ilgili bazı sorunlar yaşıyor diyebiliriz. Ama şunu biliyoruz ki bu sorunları yaşayan birçok çocuk, ailesinin ve öğretmeninin yardımı ile sorunlarını aşabilir ve konuşma becerilerini geliştirebilir. Peki anneler ve babalar olarak neler yapabilirsiniz? En önemli cevap: Özel ilgi ve düzenli çalışmalar ile çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz. Ve unutmayın (!): Konuşma sorunları ile uğraşırken asla çocuğunuza karşı ısrarcı ve aşağılayıcı tutumlara başvurmayın, çünkü bu tutumlar çocuğunuzun kendine olan güvenini zedeleyecek ve onun sorununu daha kötü bir noktaya taşıyacaktır.

Neler Yapabilirsiniz?

-Çocuğunuz işitsel ve sözel becerilerini geliştirin. Yapılan çalışmalar gösteriyor dinleme ve okuma becerileri gelişmiş olan kişilerin konuşma becerileri de gelişiyor, bu nedenle çocuğunuza dinlemesi ve okuması (okuma bilen çocuklar için geçerli) için fırsatlar yaratın. Örneğin ona sevdiği bir kitabı okuyabilirsiniz ya da sadece gazete onun da ilgisini çekebilecek bir haber bulur bu haberi çocuğunuzla paylaşabilirsiniz. Okuma bilen çocuklar için ise ilgi çekici kitaplar edinip bunları okumasını sağlayabilirsiniz, hatta o okurken onu dinlemek için zaman ayırırsanız çocuğunuzu gerçekten tam anlamıyla desteklemiş olursunuz.

-Hikayeler oluşturun. İki farklı şekilde hikaye oluşturabilirsiniz. Örneğin bir kitabı okur ve sonuna eklemeler yaparak hikaye oluşturabilirsiniz. Yani okuduğunuz kitaptaki hikayenin devamını kurgulayabilirsiniz ya da çocuğunuzla beraberken aklınıza gelen bir cümle ile hikayeye başlar sonra sırayla bu hikayeyei geliştirebilirsiniz. Bu tip aktiviteler çocuğunuzun konuşma becerilerini desteklemek için çok ideal bir yöntemdir. Ayrıca bu hikaye kurgulama oyunları ile çocuğunuzun hayal gücünü de geliştirmiş olursunuz.

-Kafiye oyunları oynayabilirsiniz. Sonu aynı hece ile biten sözcükleri bulması için çocuğunuzu cesaretlendirin ve bu oyunu onunla sıklıkla oynayın. Özellikle zorluk yaşadığı kelimeleri tespit edin ve bol bol egzersiz yapın. Bu oyun okuma bilmeyen çocuklar için biraz zor olsa da onların geçiş döneminde heceleri daha kolay algılamalarına yardım edecektir, unutmayın!

-Hafıza oyunlarına önem verin, örneğin hafıza kartlarını kullanıp oyunlar oynayabilirsiniz. Hafıza ile ilgili çalışmalar yapmak önemli, çünkü çocuğun konuşma hatalarının bir sebebi de bazen unutkanlık olabiliyor.

-Şifre çözme oyunu oynayın. Çocuğunuzun sorun yaşadığı kelimeleri tespit edinö daha sonra bu kelimeyi anlatan bir şifre oluşturun ve çocuğunuza bu şifreyi söyleyin, onu kelimenin kendisini bulması için teşvik edin. Birçok çocuk şifre çözme oyunlarını çok sever, bu oyunu oynarken dikkat etmeniz gereken tek şey çocuğunuzun bu şifreyi çözebilecek yeterlilikte olup olmadığı. Çünkü çözebileceğinden çok daha ağır şifreler hazırlarsanız eğer, bu durum çocuğunuzu demoralize edecek ve onun oyuna olan ilgisini kaybetmesine neden olacaktır.

-Çocuğunuza günlük hayatta kelimelerle ilgili farklı görevler verin. Örneğin manava alışverişe giderken almanız gereken meyve ve sebzelerin adını çocuğunuza söyleyin ve manava gittiğinizde çocuğunuzdan kelimeleri hatırlamasını isteyin.

-Çocuğunuzu şarkı söylemesi için teşvik edin. Şarkı söylemek için şarkı sözü ezberlemek gerekir, bu da çocuğunuza farklı kelimeleri öğrenme ve kullanma fırsatı verir.
-Okuma ve yazma bilen çocuklarla “iz takibi” oyunu oynayabilirsiniz. Çocuğunuzun telaffuz etmekte zorlandığı kelimeleri tespit edin. Daha sonra oyunu oynamak için çocuğunuzdan gözlerini kapamasını isteyin. Kelimeyi onun işaret parmağı ile masanın üzerine yavaş yavaş yazın ve sonra kendisinden kelimeyi okumasını yani tahmin etmesini isteyin.

-Çocuğunuzla uzun periyotlar halinde çalışmalar yapmayın çalışmaları 15’er dakikalık kısa periyotlara bölün. Onunla çalışırken asla bir öğretmenmişsiniz gibi hareket etmeyin. Sabırlı olun. Aktivitelerin eğlenceli ve çeşitli olmasına özen gösterin.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
becerisi, Çocuğunuz, konuşma, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Konuşma Sanatı, Hitabet ve İyi Bir Konuşma İçin 5 Altın Kural Sue Kişisel Gelişim 0 22 Temmuz 2012 10:58
Yuva yapma becerisi içgüdüsel değil! KarakıZ Bilim Dünyasından Son Haberler 0 28 Eylül 2011 12:59
Çatışma Çözme Becerisi Kazandırma Eğitimi (Sunu-Slayt) Pentagram Ödev ve Tezler 0 18 Şubat 2010 15:10
konuşma pensereleri status konuşma logo koyma ? manyak mIRC Scripting Sorunları 6 27 Şubat 2005 12:47