IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Haziran 2013, 16:31   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ekonomik Krizin Çocukların Ruh ve Beden Sağlığı Üzerindeki Etkisi




Kriz döneminin zorlu şartlarından çocuklar da en az büyükler kadar etkilenir. Çocuklar, ailelerinin yaşadığı stresi hisseder ve kendilerini de bu durumdan sorumlu tutar. Bu nedenle, çocuklarınızı sık sık yüreklendirmeyi ihmal etmemelisiniz..





Memorial Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Leyla Aklaş, ekonomik krizin çocukların ruh ve beden sağlığı üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

* Annemi-babamı üzersem babam işten atılır mı?
Ekonomik kriz çocuğa kendini suçlu hissettirebilir. Çocuklar; kendi yaşam deneyimleri, soyut düşünme becerileri ve yaşlarına bağlı olarak düşünmeye başlarlar. Çocuklar; 'Dedem kalp krizi geçirip ölmüştü, şimdi hepimiz mi hastalanacağız', 'Babamı da işten atarlarsa kötü şeyler olabilir, eğer ben yeterince uslu olursam babamı bugün işten atmazlar...' gibi yersiz korku ve takıntılı davranışlar gösterebilir. Ya da kızgınlık anında annesinin; 'Biz bu krizde sana ne imkanlar sunuyoruz, oysa senin umurunda değil, iyice fakirleşelim, bak o zaman ne oluyor...' gibi sözlerini, bir tehdit olarak algılamasına veya kendini suçlu hissetmesine neden olur.

ÇOCUKLARA DA YANSIR
* Babam işsiz kalırsa kurs paramı nasıl öderiz?
Çocuğu öncelikle ailesinin tutumu etkiliyor. Çünkü ailenin; çocuğu, ekonomik kriz nedeniyle yaşanan süreçten uzak tutması mümkün değil. Ailenin, ekonomik sıkıntılar nedeniyle gelecek hakkındaki korkuları, süreci tahammül edilmez bir hale getiriyor. Bu da çocuklara yansıyor. Çocuklar, aile içinde yapılan tasarruflardan kendine de pay çıkarmaya başlıyor. Okul, dershane, kurs parası, doğalgaz faturası, kredi ödemeleri, çeşitli harcamalar için en uygun yerlerin bulunması, işten çıkarılınca yapılacakların konuşulması gibi ayrıntılar; çocuğun da sorunun farkına varmasına neden oluyor. Olayları çocuğa yansıtmamaya çalışmak, bu noktada yanlış bir tutum. Ailenin bu sürece, mutlaka çocuklarını da dahil etmesi gerekiyor.

* Aileler, bugüne kadar hiç 'Hayır' demedikleri çocuklarına tasarrufu nasıl öğretebilir?
Çocuklar savaşlara, doğal afetlere ve her türlü olumsuzluğa, büyüklere göre daha hızlı uyum sağlarlar. Burada önemli olan çocuklara bakan ailelerinin tutarlı hareket etmeleridir. Eğer bunu yaparken suçluluk hissetmez ve yaptıklarının doğru olduğuna inanırlarsa, çocuklarının bu süreci kabul etmesi daha doğal ve hızlı olur. Başta 'Hayır' demelerine rağmen sonra isteklerini yerine getirmeleri, çocuklarda kafa karışıklığına neden olacağı için, istikrarlı davranmaları çok önemlidir. Çocuklar bu tür istikrarsız davranışlar ile karşılaşırlarsa, sürece uyum sağlamaları zorlaşır.

ONA ANLATIN
* Bu süreçte çocuğa nasıl yaklaşılmalı?
Ebeveynlerin, özellikle de babanın iş garantisinin olmaması ailenin dengesini de bozar. Babaların kendini yetersiz ve güçsüz hissetmesi, hep evde oturması aile bireylerini, özellikle de çocukları rahatsız eder. Gamlı yüz ifadesi, umutsuzluk, ailede herkesin ağzının tadını kaçırır. Çocuklara yansıtmamayayım diye yemeyip yedirmek, giymeyip giydirmek, bazen ebeveynlerin çocuklarına çok fazla sinirlenmesine ve öfke patlamalarına neden olur. Bu nedenle, çocuğun gelişmeler hakkında yaşına uygun olarak bilgilenmesi, olaylara katılımı sağlanmalıdır. Aileler, tasarruf sürecinde kendilerine destek olan çocuklarına minnettarlıklarını göstermeli, örneğin lambaları söndürdüğü, az malzeme kullandığı için kendisine teşekkür etmelidir.

* Çocuğa kriz anlatılsın mı?
Çocuklara maddi sıkıntıları ve ekonomik krizi 'kriz' olarak anlatmak uygun değildir. Çocuklara ekonomik olarak tasarruf yapmanın gereği; 'Hepimiz biraz daha dikkat etmeliyiz, dünyadaki bütün insanlar ve çocuklar da harcamalarına dikkat ediyor' şeklindeki ifadelerle anlatılmalıdır. Çocuklara yapılan bu uyarılar sadece anne-babayı değil, tüm aile bireylerini, çocuğun çevresindeki eğitimcileri ve arkadaşlarını, akrabalarını da ilgilendirir.




* Çocukların nelerinden tasarruf edilmeli?
Öncelikli olarak çocuğun yiyecek, eğitim, sağlık, konaklama ihtiyaçları karşılanmalı, sıcak bir ortamda hayatını sürdürmesi sağlanmalıdır. Ancak kriz ortamında bir çizme alınacaksa, pahalı bir çizme yerine kaliteli, sıcak tutacak ama daha uygun fiyatlı olanı tercih edin.

* Ekonomik zorluk yaşayan çocukların sonraki hayatları etkilenir mi?
Krizler, insanı olgunlaştıran etmenlerdir. Ekonomik krizler, çocukların alışık oldukları şartları bir ölçüde değiştirse de, ileride bu tür sıkıntılara daha alışkın, daha dayanıklı ve önceden önlem alarak kontrolü elinde tutan bir yapı sergilemelerini sağlar.



'Keşke doğmasaydım' demesin

Çocuklar; mutsuz, endişeli bakan ama kendilerini görmeyen, işiten ama kendisini dinleyip anlamayan, ihtiyaçları karşılayan fakat sevgiyle vermeyen yüzlerin, puslu ebeveynlerin karşısında kendilerini suçlamaya başlıyor. Her türlü eğitim, sağlık, giysi, yiyecek, barınak ihtiyaçlarının; ailesinin üstüne yük olduğunu düşünüyor. 'Keşke doğmasaydım', 'Keşke büyük olsaydım' diye düşünüp, ihtiyaçlarını ailesine iletmemeyi de seçebiliyor.

MİNNET ETMEYİ BİLİR
Bu nedenle çocuğunuza ayırdığınız zamanda; onun gözlerinin içini gördüğünüz eve ona imkânlarınızı net bir şekilde sunduğunuza eminseniz, çocuğunuz bunu minnet ve anlayışla karşılayabilir. Çocuklar, çevreden etkilenebilir. Ama ona; kedisiyle ilgilendiğinizi, onu sevdiğinizi, ona değer verdiğinizi tutarlı bir şekilde hissettirmeniz karşısında, durumu kabullenmesi daha kolay olacaktır. Çocukların paylaşmayı öğrenmeleri, ekonomik bir şekilde kaynakları kullanmaları durumunda takdir edilmeleri, okulda ve ailede bu değerler üzerinde durulması; toplumun geneline olumlu etki edecektir.




Kızınızla kek yapın oğlunuzla arabaya binin

Sıkıntıda olan akraba ya da komşuya yardım etmek, çocuğunuza imkanları paylaşmayı öğretir. Ortak kitap kullanımı, kullanılmış malzemeyi tekrar kullanmak, eğlenmek için daha masrafsız ortamlar, oyunlar hazırlamak bu dönemde öğrenilebilir. Çok pahalı bir oyun evi almak yerine karton kutudan ev yapmak, müzik açıp dans etmek, evde tiyatrolar hazırlamak, bahçedeki çeşitli canlılara yakından bakmak, örgü örüp giymek, tüketmekten çok, üretmeyi sağlayacaktır. Çocuklar doğaları gereği ürettikleri, sergiledikleri, takdir edildikleri durumlarda çok daha mutlu olur. Bu onların kaynakları, zamanı doğru kullanmalarına, yaratıcılıklarının gelişmesine yardımcı olur. Maddiyatınız çok kötü değilse; kızınızla kek yapabilir, oğlunuzla arabaya binebilirsiniz.

Daha hızlı adapte olur

Anne-baba krizden ya da başka her türlü kötü olaydan nasıl etkileniyorsa, çocuklar da o şekilde ve o oranda etkilenir. Ama çocuklar ailelerden çok daha fazla korku ve endişe yaşamazlar. Çünkü çocukların olaylara adaptasyonları ebeveynlerinkinden çok daha hızlı olur.

Sabah: Esra Tüzün

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Üzerindeki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık