IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2013, 22:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuk Gelişiminde Kaliteli Vakit




Çocuk Gelişiminde Kaliteli Vakit Paralel Vakit


Ebeveyn ve çocuk arasında yaşanan etkileşimler çocuğun gelişmekte olan benlik algısı bakımından çok önemlidir. Küçük çocuklar oldukça bağımsız gözükseler de ebeveynle kurulan duygusal bağın sağlıklı olabilmesi için gün içinde hala birebir sevgi ve ilgi görmeye ihtiyaç duyarlar. Ebeveynin çocuğa birebir ilgi ve sevgi gösterdiği vakitlere kaliteli vakit diyoruz. Yani tv seyretmek, yemek yapmak, arkadaşınızla sohbet etmek gibi görsel ve işitsel dikkatinizi bloke edecek başka işler yapmadan bütün dikkatinizi çocuğunuza veriyor, fiziksel ve zihinsel olarak onun seviyesine iniyor ve baş başa vakit geçiriyorsanız bunu kaliteli vakit olarak hesaplayabiliriz. Kaliteli vakit zamanlarına çocuğunuzla birebir oyun oynadığınız zaman dilimleri dahil olduğu gibi çocuğunuza yemek yedirdiğiniz, altını değiştirdiğiniz, banyo yaptırdığınız ya da onu giydirdiğiniz vakitler de dahildir.
Bu vakitler çocuğunuzun kendini kabul edilmiş hissetmesine yardımcı olur ve sizinle olan ilişkisindeki güven algısını arttırır. Ebeveynle güvenli bir bağ kurmuş bir çocuk, gerektiğinde kendinden emin bir şekilde ebeveynden uzaklaşabilir ve çevresindeki dünyayı keşfedebilir çünkü bilir ki yardıma ihtiyacı olduğunda bu özel kişi onun yanında olacaktır.
Çocuk gelişimde oldukça önemli olan bir diğer etkileşim tarzı da çocukla paralel vakit geçirmektir. Toplumumuzda eğitimli ebeveynler kaliteli vakit kavramını genellikle biliyor olsalar da paralel vakit kavramından habersizdir ve bu etkileşim tarzının önemini gözden kaçırırlar. Paralel vakit çocuğunuzla belirli bir fiziksel yakınlıkta durmanız, aynı mekanı paylaşmanız ama bu vakitte sizin kitap okumak gibi kendinize ait bir işi yaparken çocuğunuzun da salıncakta sallanmak, ya da oyuncaklarıyla oynamak gibi kendi kendine oyalanmasıdır. Genelde Türk ebeveynler kendi çocuklarında böyle bir becerinin kesinlikle olmadığını söylerler. Bu konuyla ilgili en sık duyduğumuz cümleler “Oğlumun beni görüp de kucağıma tırmanmaması, kendi kendine oyalanması mümkün değil.”, “Bir dakikalık bir işimi yapmak için onu mama sandalyesine oturtmaya çalıştığımda hemen ağlamaya başlıyor.” gibi ifadelerdir. Oysaki batılı bir ailede bu tarz bir problem neredeyse hiç yaşanmaz. Yine burada kültürel davranış kalıpları devreye girmektedir. Batılı kültürler daha birkaç aylıkken bebeklerine kendi kaynaklarıyla da idare edebilmeyi öğretmeye başlarlar. Bunun en net örneği bebeklerine uyku eğitimi vermeleri ve paralel vakitler yaratmak için bilinçli çaba harcamalarıdır. Bizim kültürümüzde ise çocuklara bebekliklerinden itibaren kendi kendine kalma fırsatı hiç tanınmaz, bebek sürekli birinin kucağından diğerinin kucağına sosyal etkileşimle oyalanır durur. Ancak maalesef ki bu aşırıya kaçan sosyal etkileşim durumunda çocukların özellikle zihinsel gelişimlerinde önemli olan dikkat ve konsantrasyon becerisi, kendi kendini kontrol etme kapasitesi gelişmez.
O yüzden toplumumuzdaki ebeveynlere bir diğer önemli tavsiyemiz de çocuklarıyla paralel vakit geçirmek için çaba harcamaları ve adım adım kendi kendine oyalanma becerisini çocuklarına kazandırmalarıdır. Elbette ki çalışan bir ebeveynin paralel vakitten öncelikli olarak çocuğuyla yeterli kaliteli vakit geçirmeyi önemsemesi gerekir. Zaten çocukla geçirilen vakit kısıtlıdır. Ancak siz yokken çocuğunuzla ilgilenen onunla günde 8-9 saat geçiren bakıcı ve anneanne gibi diğer kişiler paralel vakte özen gösterebilir ve kaliteli vakitle dengesini kurabilirler. Çocuk gelişiminde yetişkinle kaliteli vakit geçiremiyor olmak ne kadar zarar veriyorsa paralel vakit geçirmenin eksikliği de o kadar zararlı olacaktır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk, gelişiminde, kaliteli, vakit


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuk gelişiminde dikkat edilmesi gerekenler neler Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 25 Şubat 2013 20:36
Çocuk Gelişiminde Başarının Anahtarı Zen Kişisel Gelişim 0 19 Aralık 2012 13:03
Çocuk Gelişiminde Babanın Yeri Sue Aile Evlilik ve Çocuklar 0 26 Temmuz 2012 13:31
Çocuk gelişiminde önemli noktalar Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Mart 2012 19:19
Çocuğun Beyin Gelişiminde Sütün Önemi YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Ocak 2010 02:55