IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Haziran 2014, 14:25   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuğun Anne-Baba Üzerindeki Hakları




Namaz söz konusu olunca çocuğuna kıymayan anne, maalesef okul olunca çok erken saatlerde veya soğuk olmasına rağmen her sabah çocuğunu kaldırıp okula göndermektedir.
Bismillah!

Bütün ebeveynler çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek ister, ama İslami hassasiyetleri olan ebeveynlerin bunun üzerine daha çok düşünmesi ve “en doğru eğitimi nasıl verebilirim” endişesine girmesi gerekir.

6 yaş, çocukların ‘çocukluk dönemi’nin son devresidir. Bu dönemde İslami eğitimin en iyi şekilde çocuğun benliğine yerleştirilmesi gerekir ki çocuğu ilerde erdemli bir birey olarak topluma kazandırabilelim.

Çocuklarımızı öyle bir İslami atmosferde yetiştirmeliyiz ki bir Hz. Ali, Hz. Osman, Musab b. Umeyr ya da Süfyan ibn-i Uyenen (RA) gibi olsunlar(bi-iznillah).

Süfyan ibn-i Uyenen, Tebe tabilerinden olup daha dört yaşındayken Kur’an’ı ezberleyen ve daha çocuk yaştayken âlimler arasında fikir belirten harika bir zekâya sahipti. Beddiüzzaman, onun bu güç ve imkânını yaşadığı o harika atmosferin sağladığını anlatıyor. Bizler de çocuklarımızın bu örnek şahsiyetler gibi olmasını istiyorsak bulunduğu ortamlara çok dikkat etmeliyiz. Çocuklarımızı kötülükten korumak için onları bir fanusun içinde büyütemeyiz. Muhakkak ki aile dışındaki dış dünyayla da ilişkileri olacaktır. Bu yüzden okuduğu okul ve özellikle arkadaşlarına çok dikkat edip onları gözetim altında tutmalıyız.

Peygamberimiz (SAV), arkadaşlığın önemini bize çok güzel bir şekilde anlatmaktadır:

“İyi arkadaş, güzel koku satan kimse gibidir. Sana koku sürmese de yanında bulunduğu sürece güzel kokusundan faydalanırsın. Kötü arkadaşın misali ise körükçü gibidir. Siyah tozu bulaşmazsa bile sana kokusu, dumanı sirayet eder.”

Genelde bu yaşta çocuklar arkadaşları arasından sıyrılıp büyüklerinden ilgi görmek için yalan söyleme, kendini ispatlamak için bağırarak küfürlü konuşmalar yapmaktadırlar. Anne ve babalar bunu ilk etapta önemsemez ve hatta bunu bir eğlence olarak görmektedirler. Hâlbuki bu davranışlar ilerde ortaya çıkınca çocuğu cezalandırmaya kalkarlar. Çocukların yaptıkları bu yanlışlara kayıtsız kalmak, onların bu kötü alışkanlıklarının benliklerine yerleşmesine sebep olacaktır. Yaptıkları bu kötü alışkanlıkların sebebini ve doğru yolu çocuğa anlatmadan ceza vermek çocuğun psikolojisini bozulmasına da sebep olacaktır.

Önceki yazılarımızda çocuğun eğitiminin ana rahminden başladığını söylemiştik. Artık çocuk altı yaşındadır ve çocukluğun son dönemini yaşamaktadır. Ve birkaç sene sonra ergenliğe doğru adım atacaktır.

Bu dönemde, çocuk kendini bir birey olarak görmekte, kendine göre haklı konuşmalar yapmakta, herhangi bir olay karşısında hüküm vermekte ve sonuç çıkarmaktadır. Anlatma yeteneği iyice gelişmiş, olaylarla ilgili ‘neden, nasıl’ sorularını sormaya başlamıştır. Soru sormaya başlayan çocuğa dini bilgileri verme zamanı gelmiştir. Bunun en güzel delili de Peygamber efendimiz (SAV)’in, “Çocukları yedi yaşından itibaren namaza alıştırınız”hadisidir. O halde ebeveynler, en az yedi yaşından itibaren namaz kılınış şeklini, sureleri, dualarını çocuğa öğretmelidir(bazı ebeveynlerin çocukları daha yedi yaşına girmeden bu güzel hasletlerin tümünü onlara öğretmeleri hepinizin malumudur).

Burada şunu unutmamak gerekir ki yedi yaşında dahi olsa çocuk daha çocuktur. Bunları ona öğretirken onun seviyesine inerek takdir, övgü ve ödüllendirerek teşvik etmek gerekir. Çocuğumuza zorla değil sevdirerek veya neden kılması gerektiğini anlatarak, belki de uzun bir süre bıkmadan namaz vakitlerini ona hatırlatarak namaz alışkanlığını kazandırmamız gerekir. Özellikle namaz alışkanlığı küçük yaşlarda başlaması gereken bir ibadettir. Nasıl ki okula başlayan çocuklarımızı her sabah erken saatlerde kaldırıp okula gönderiyorsak sabah namazlarında da çocuklarımızı uyandırıp namazlarını kıldırmalıyız.

Namaz söz konusu olunca çocuğuna kıymayan anne, maalesef okul olunca çok erken saatlerde veya soğuk olmasına rağmen her sabah çocuğunu kaldırıp okula göndermektedir. Tabii ki okula gönderecektir, fakat burada unutulmaması gereken namazın okuldan daha öncelikli olduğudur.

Çocuğumuza en güzel örnek bizler olmalıyız! Bizlerin günlük yaşantısında tanık olduğu ibadetlerimize (namaz, Kur’an-ı Kerim okuma, dua, oruç) göz aşinalığı yaptığı için onun İslami hayata geçişini kolaylaştıracaktır. Onlara sevgiyle yaklaşmalı, bu ibadetleri onlara sevdirmeli, yaptığımız ibadetleri neden yaptığımızı onlara anlatırken anlatım tarzımıza çok dikkat etmeliyiz.

Mesela Kurban Bayramı biz Müslümanlar için ne kadar önemlidir. Kurban bayramında kesilen kurban, Allah (CC)’a bir şükür nişanesidir. Ama çocuk bunu anlamayabilir.

Bir örnek vermek gerekirse: Bir Kurban Bayramında baba, kurbanı kesmek için çocuğunu da yanına alır ve kurbanı kesmeye giderler. Tam kurbanı keserken çocuk birden babasına “Baba ne olur kurbanı kesmeyelim” diye bağırır. Çocuğun seviyesine inemeyen baba sinirli bir şekilde “Bu kurbanı kesmezsek onun yerine seni Allah`a kurban etmemiz gerekir” demiş. Çocuk birden bağırarak “Ben, Allah’tan ve Kurban Bayramından (haşa) nefret ediyorum” demiş.

Hâlbuki bilinçli bir baba olsaydı ilk önce Hz. İbrahim’in kıssasını çocuğun seviyesine inerek anlatıp çocuğun Allah’a ve Kurban Bayramına karşı kinlenmesine sebep olmayacaktı. Bundan dolayı bu yaştaki çocuklara yaptığımız ibadetleri neden yaptığımızı, sebep ve sonuçlarını, Allah’ın bize verdiği güzel nimetleri, özellikle cennetin güzelliklerini doğru bir dille anlatmalıyız.

Sonuç olarak biz ebeveynlerin üzerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Anne ve babalar olarak kendi günlük yaşantımızla, İslami çizgimizle çocuklarımıza örnek olduktan sonra onları iyi tanımalı onların seviyesine inebilmeli, onları geleceğin birer ferdi olarak görüp Allah’ın izniyle Allah’ın razı olacağı nesiller yetiştirmeliyiz.

Selam ve dua ile...

Sultan Demir / Nisanur Dergisi -

__________________
~ Adım YaLnızLık ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anne baba hakki, annebaba, ÇocuĞun, cocuk hakki, cocuk hakkinda, hakları, Üzerindeki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuğun Anne-Baba ile Uyuması Doğru mu? Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 05 Şubat 2013 16:07
Anne Baba Tutumları & Çocuğun Kişiliği Üzerine Etkisi Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 20 Mart 2012 00:28
Kadınların erkekler üzerindeki hakları nelerdir? MasteR06 Genel İslami Konular 0 14 Aralık 2010 22:03
Bir erkek çocuğun kaleminden ANNE! pyracantha IF Ekstra 0 29 Kasım 2010 18:18