IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Kasım 2014, 22:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Prematüre bebeği olanlar üzülmeyin!




İyi takip edilen prematüre bebek, yaşıtlarını yakalayabilir.

ÇOCUK Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ceran Çağrıl, 40 hafta olarak kabul edilen gebelik sürecinin 37 haftadan önce sonuçlanmasının, Prematüre olarak tanımlandığını, bebeğin 37 haftadan önce ne kadar erken doğarsa, sağlık sorunlarının da o kadar arttığını belirterek, “İyi takip edilen prematüre bebekler, fiziksel ve zihinsel olarak yaşıtlarını yakalayabilir” dedi.

eriskin psikiyatri cocuk aile iletisimi 0 6 yas gelisimi ve egitimi Prematüre bebeği olanlar üzülmeyin!Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ceran Çağrıl, “Normal gebeliğin süresi ortalama 40 haftadır. Eğer bebek 37 haftadan daha önce doğarsa prematüre bebek olarak kabul edilir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte 24 haftalıktan itibaren bebekleri artık yaşatabiliyoruz. Ancak bu bebekler zamanında doğan bebeklere göre daha hassas ve daha sık sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorlar.

Prematüre bebeğin karşılaşacağı ilk sıkıntı akciğer olgunlaşmasını tamamlamadan doğduğu için yoğun bakımda yatış gerekliliğidir. Bunun sonucunda küvoz ve oksjien desteği ihtiyacının olmasıdır. Bu tedaviler hayat kurtarıcı olmakla birlikte beraberinde birtakım riskleri getirmektedir” dedi.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Prematüre bebeklerin, genellikle erken doğumun etkisiyle göz damarları olgunlaşmadan doğdukları için, bu arada oksijen tedavisi de aldığından bu bebeklerin yüzde 15’inin ROP dediğimiz prematürenin retinopatisi ile karşı karşıya kalabildiğini belirten Dr. Çağrıl, şunları kaydetti:

“ROP gözlerde görme kusurundan görme kaybına kadar varan bir yelpazede soruna yol açabiliyor. Bu durumu erken yakalamak adına belli riskleri barındıran ya da 1500 gramın altında doğan bebeklere doğumdan 4 hafta sonra göz muayenesi yaptırmak gerekir. Prematüre bebekler sadece gözleri açısından değil, diğer tüm sistemleri açısından hassas bebeklerdir. Özellikle yoğun bakım yatışlarında bir aydan uzun süre oksijen alırlarsa kronik akciğer hastalığı olasılığı çok artmaktadır.

Bu bebekler evde oksijen tedavisine ek olarak enfeksiyon koruması için taburcu olduktan sonra özel aşılara ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda kalple ilgili sorun yaşama ihtimalleri zamanında doğan bebeklerden fazladır. Yine erken doğuma bağlı olarak bu bebekler beyin kanaması riskini daha çok taşırlar. Ailelerin hekimleri ile yakın iletişimde olarak taburcu olduktan sonra yaşadıkları problemlere göre bebekler çocuk nörolojisi, çocuk kardiyolojisi, göz hastalıkları ve yenidoğan uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından takip edilmelidir.”

PREMATÜRE BEBEK İÇİN EN UYGUN BESİN ANNE SÜTÜ

Dr. Serap Ceran Çağrıl, prematüre bebek için en uygun besinin anne sütü olduğunu da belirterek, “Anne sütü yetmediği zamanlar özel mamalarla ya da anne sütünün kalorisini artıran mamalarla destek olmak gerekir. Ayrıca bu bebeklerin vitamin mineral desteğine daha fazla ihtiyaçları olduğu için D vitamini, demir, kalsiyum ve diğer mineral desteğine zamanında doğan bebeklere göre erken başlanır. Ek gıdalara geçerken de düzeltilmiş yaşına göre 6 ayı hesaplayarak geçiş yapılır” diye konuştu.

Kronik akciğer hastalığı, beyin kanaması ve kalp hastalıkları yaşayan bebeklerin ileri yaşlarda spastisite, sosyal motor becerilerinin yaşıtlarını geç yakalaması, görme problemleri, astım, sık hastalanma, okul başarısında düşüklük gibi uzun yıllara yayılan sıkıntılar yaşayabileceklerini vurgulayan Dr. Çağrıl, “Ancak ailelere şunu vurgulamak gerekir ki, tablo bu kadar karamsar değil, aksine iyi takip edilen birçok prematüre bebeğin yaşıtlarını hem fiziksel hem de zihinsel beceri olarak yakaladıklarını; akciğer, göz, kalp ve sinir sistemi açısından sorunsuz bir yaşam sürme ihtimallerinin de yüzde 50’den fazla olduğunu görüyoruz” dedi.

DHA

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bebeği, olanlar, prematüre, üzülmeyin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Prematüre Aşk Doğumları Amelia Aşk ve Sevgi Köşesi 0 29 Mayıs 2014 00:18
Prematüre nedir? Ecrin Sağlık Köşesi 0 15 Ağustos 2011 23:10
Öyle İnsanlar Var ki... [Destek Olanlar/Köstek Olanlar/Etkisiz Eleman Olanlar] Hayal IF Ekstra 1 16 Ekim 2010 15:55
Alkolle Arasi Iyi Olanlar Kokteyl Hazirlasin Becerikli Olanlar Berna Oyun Dünyasından Son Haberler 4 28 Haziran 2007 04:47