IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Aralık 2014, 11:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
3-6 YAŞ ÇOCUKLARI İÇİN DİL GELİŞİMİNE YÖNELİK AKTİVİTELER




Çocuğunuzla tv seyretmek ya da parka gitmek dışında bir şeyler yapmaya ne dersiniz? !!
3-6 yaş çocuğu ile keyifli saatler geçirmek istiyor, hem eğlenceli hem de eğitici ve gelişimine katkıda bulunacak neler yapabilirim diyorsanız işte size konuşma ve dil gelişimine, sosyalleşme ve oyun becerisine, hatta ince ve kaba motor gelişimine yararlı olacak öneriler.

Birlikte oynarken unutmayın ki; çocuğun aktiviteden keyif alması ve aktivitenin hedeflenen becerilerinin gelişmesine katkıda bulunacak şekilde seçilmiş olması önemlidir. Pek çok aktivite sadece bir tek amaca yönelik değildir. Örneğin ince motor becerileri geliştirmeye yarayan bir aktivite başka bir yönü ile dil gelişimine yardımcı olabilir.

Kostüm giyme, mış gibi giyinme ve dramatik oyun: Dinleme, sözel ifade, yaşıtları ile ilişki kurma, mış gibi oynama, giyme ve çıkarma için parmaklarını kullanma ince motor becerilerine yöneliktir. Size ya da eşinize ait giysi ve aksesuarları, çanta ve eşyalarınızı kullanmak istemesine şaşırmayın. Ona katılın, belki size çocuk rolü vererek o anne olmak isteyecek. Bu oyun sırasındaki diyaloglarınız sizden öğrendiklerini yansıtacağı gibi onun özelliklerini de tanımak fırsatı bulacaksınız.

Kitap okuma: Erken okuma becerilerinin gelişmesi, harf ve yazılı materyale aşinalık, duygu ve hissettiklerini ifade etme, sözcük bilgisini geliştirmeye yöneliktir. Diyaloglu kitap okuma dediğimiz metod; sadece resimli kitaplardaki yazıları okumanızdan ibaret olmayan karşılıklı sözel ifadeye dayalı ve soru cevap şeklinde yapılan bir kitap okuma metodudur.

Burada basit düzeyde bazı objeleri göstermesini isteyebilir ya da siz göstererek ne olduğunu sorabilirsiniz. Eğer çocuğunuz daha büyük ise; duygulara yönelik sorular ve duruma ait çıkarsamalar yapabilirsiniz."Evet kedi camdan atladı ama köpek havlamasaydı atlamazdı değil mi?" gibi.

Puzzle,blok,lego ile oyun: İnce motor ve bilişsel becerilere yöneliktir. Birlikte parçaları takmanız bu sırada yapmak istediğiniz obje hakkında konuşmanız onu iletişime yönlendirecek sadece mekanik şekilde oynamaktan çok sizinle paylaşmaktan da hoşlanacaktır.

Tüneller,atlama zıplama aktiviteleri: Kaba motor becerilere yöneliktir. Bu aktiviteler sırasında duygularınızı katarak olanları ifade etmeniz "çok şaşırdım sen nereden çıktın öyle" çocuğunuza model olmanızı sağlayarak, kendini ifade ederken duygu ve endişelerini dile getirmesine yol gösterir.

Aktiviteler için çevreyi düzenlemek;

Çevreyi aktivitelere yönelik düzenlemek onun aktiviteye katılmasını kolaylaştırır. Tv, bilgisayar gibi dikkatini dağıtacak etkenlerden uzak bir ortamda olmasını tercih edin.

Çocuğun sizin hazırladığınız ve onu yönlendirecek ortamda kendiliğinden aktiviteye yönelmesi amaçlanmalıdır. O sizin ilgi ve yardımınızı istemeden onu yönlendirmeye çalışmamalısınız. Seçim yapmasına olanak vermek bu konuda çocuğa ısrar ve baskı yapmamak önemlidir.

Aktiviteleri çocuğun ilgi alanlarına yönelik seçmelidir. (kitap okuma saatinde hayvanları seven bir çocuğa hayvan resimleri ile dolu bir kitap sunarsanız sizi dinleme süresi artacaktır) Motivasyon hem dikkat süresinin uzamasına neden olur hem de aktiviteye katılımını kolaylaştırır.

Çocuğun bir aktiviteden diğerine geçmesine izin vermek ve oyun sırasında onu izlemek bağımsız olmasına olanak verir. Sizi yönlendirmekten keyif alacaktır.

Aktivite sırasında sessiz olmamalı, soru sormalı, anlatmasını desteklemelisiniz.

Önemli olan aktivite sırasında kendiliğinden öğrenmesini sağlamaktır. Aktivitenin kendisi değildir. Örneğin annesi ile birlikte saksı boyayıp içine fide diken çocuk aslında bu aktivite sırasında sıra beklemekte, dinlemekte ve ince motor becerilerini geliştirmektedir. Saksıya dikilen fidenin mükemmel olması amaç değildir. Saksı sadece araçtır.

Aktivite sırasında eleştirici olmamalı, ürettiği işi ve ifade becerisini eleştirmemelidir. Ama yarım bırakılan cümleleri tamamlanmalı, yanlış söylediği sözcüğün yerine doğrusu kullanılarak model olunmalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
36, aktİvİteler, cocuklari, dİl, gelİŞİmİne, yaŞ, İcİn, yÖnelİk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
HAYDİ BARBAROSLARIN ÇOCUKLARI Desmont Tarih 0 20 Kasım 2014 19:33
Sibel can eşiyle barişti, Çocuklari evi terk etti! Dilara Haber Arşivi 0 05 Haziran 2010 15:26
Erkek Çocuklari İçin Kotlar AngeLus Ah Erkekler 0 30 Ekim 2009 10:50
CocukLari Evde Birakti Esi ILe ßaLayina Giti Dilara Haber Arşivi 0 03 Eylül 2008 18:25