IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Aralık 2014, 22:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kerem ve Dev Kutup Ayıları




Kerem, bilime çok meraklı bir çocuktu. Sürekli bilim dergileri okur, hoşuna giden yerlerin altını çizer, sonra da onları arkadaşlarına anlatırdı. Özelikle hayvanları çok yakından tanımaya çalışan Kerem, bunları yaratan Allah'ın üstün kudreti karşısında her zaman heyecana kapılırdı. Kerem o gün yine abilerinin onun için aldıkları bilim dergilerini okurken, yazıda kutup ayıları ile ilgili bir bölüm gördü ve hemen okumaya başladı.

"Hayvanların en iri yapılılarından biri olan kutup ayısını gördüğünüzde, onu kocaman bir kardan adama benzetebilirsiniz. Kutup ayılarının erkeklerinin ağırlığı 800 kiloyu, boyları da 2.5 metreyi bulur. Bu kilo ortalama 10 insanın toplam kilosuna eşittir.

Kutup ayısının vücudu bütün özellikleriyle yaşadığı ortama göre tasarlanmıştır. Dondurucu soğuklara, buzullara ve kar fırtınalarına rağmen, Allah'ın yarattığı bir mucize olarak, kutup ayılarının derilerinin altında bulunan kalın bir yağ tabakası onları soğuktan korur. Kürkleri kalın, sık, uzun ve kabarıktır. Bu özelliklere sahip olan kutup ayısının neden Afrika'da çölde yaşamadığını hiç düşündünüz mü?"

Bu soru çok ilgisini çekti Kerem'in ve şöyle düşündü: "Elbette ki sorunun cevabı, Allah'ın onu yaşayacağı iklimin özelliklerine göre yaratmış olmasıdır. Çölde yaşasaydı çöl sıcağında kavrulup ölürdü."

O zaman Kerem bir kez daha Allah'ın her şeyi bir düzen içinde ve tam olması gibi yarattığının farkına vardı ve ardından da yazıyı okumaya devam etti.

"Kutup ayılarıyla ilgili bir başka konu da onların diğer ayılardan farklı olarak kış uykusuna düşkün olmamalarıdır. Yalnızca dişi olanları, özellikle de hamile olanları uzun dönemler halinde kış uykusuna yatarlar. Yeni doğan yavrular için ihtiyaç duyacakları besinler de hazırdır. Kutup ayısının sütü çok yüksek oranda yağ içerir. Bu yağlı süt yavruların en çok ihtiyacı olan besindir. Böylece yavrular çok çabuk büyüyüp, baharda inlerinden çıkmaya hazır hale gelirler.

Peki, size bir soru daha: Kutup ayılarının çok iyi bir yüzücü ve dalgıç olduğunu biliyor muydunuz?"

Yazının böyle sorulu-cevaplı üslubu çok hoşuna gitmişti Kerem'in. Böylece konu üzerine düşünme fırsatı oluyor ve konuyu daha iyi anlayabiliyordu. Kerem'in ilgiyle okumaya devam ettiği bu yazıda kutup ayısıyla ilgili diğer anlatılanlar ise şunlardı:

"Kutup ayıları çok iyi bir yüzücü ve dalgıçtırlar. Yüzerken ön ayaklarını kullanırlar. Bu ayakları bir kürek gibi kullanabilmeleri, Allah'ın onlar için yarattığı bir kolaylıktır. Diğer bir kolaylık ise suyun içindeyken burun deliklerini kapatabilmeleri ve gözlerini açık tutabilmeleridir. Dahası, parmak aralarının ördek ayağı gibi perdeli olması yüzmelerine yardımcı olur.

Kuzey Kutbu, Kuzey Kanada, Kuzey Sibirya ve Antartika gibi dünyanın en soğuk bölgelerinde yaşayan bu hayvanların ayaklarının üşüme problemi yoktur. Çıplak ayakla bir buzun üzerinde birkaç dakika durursanız, bir süre sonra ayağınız soğuğa dayanamayacaktır. Oysa kutup ayıları bu soğuğu fark etmezler bile. Çünkü Allah onların ayaklarını kalın kürkle kaplı olarak, yani soğuktan etkilenmeyecek şekilde yaratmıştır. Böyle olmasaydı, asla o ortamda yaşayamazlardı. Ayrıca, kutup ayılarının derilerinin altındaki 10 cm'lik yağ tabakası ısı yalıtımı sağlar. Böylece buzlu sularda saatte 10-11 km. hızla, 2000 km. uzağa kadar yüzerek gidebilirler."

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ayıları, dev, kerem, kutup, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kutup Ayıları Arasında Yamyamlık Seth Hayvanlar Alemi 0 21 Ekim 2014 22:12
Dans Eden Kutup Ayıları Seth Hayvanlar Alemi 0 13 Eylül 2014 15:14
Obezite Tedavisinde Kutup Ayıları DNA'sı Elysian Sağlık Köşesi 0 10 Mayıs 2014 09:43
Kutup ayıları yamyam oldu! KarakıZ Hayvanlar Alemi 0 11 Aralık 2011 16:51
Kutup Ayıları Neden Hiç Üşümez Biliyor musunuz? Kralice Merak Ettikleriniz 0 04 Temmuz 2008 17:09