IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Aralık 2014, 10:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cesur çiftler aranıyor!




Pozitif Performans Enstitüsü, kurumsal eğitim, danışmanlık ve koçluk programlarının yanı sıra aile terapisi konusunda hizmet veren bir kurum. Verdikleri eğitimlerde ve terapi amaçlı başvuran bireylerde gördükleri sorunların evlilik müessesiyle olan bağını yakalayarak evlilik öncesi çift eğitim programını oluşturmuşlar.

Evlilik öncesi kafasında soru işaretleri olan ama bunları “evlenince geçer” düşüncesiyle bertaraf etmeyi tercih edenler için çözüme yönelik araştırmalarımız devam ediyor. Bu doğrultudaki sorularımızı Pozitif Performans Enstitüsü’nden Adalet Bağdu’ya yönelttik.

Size kimler geliyor?
Çoğunlukla evlilik öncesi birlikte yaşayanlar, nişanlı ya da evlilik hazırlığına başlamış çiftler yaşadıkları çatışmaları çözemedikleri için geleceğe yönelik bir endişe taşıyorlar. Biz böyle giderse mutlu olamayacağız, ayrılsak mı düşüncesiyle karşılaştıklarında çözüm yolları için bize başvuruyorlar. Çalışmalarda evlilikte sorun olan konuların bir kısmının evlilik öncesinde çalışılabileceğini ve bunların evlilikte minimuma indirilebileceğini gördük. Yine çiftlerin yoğun sevginin ve duygusallığın etkisi ile birbirlerini derinlemesine tanımadan evliliğe başladıklarını saptadık.

Ne oluyor da Leyla’lar ve Mecnun’lar bu hale geliyor?
Aslında pek çok çift evliliğe ütopik hayaller, fanteziler ve gerçekçi olmayan beklentilerle başlıyor: Eğer beni seviyorsa benim beklentilerime cevap vermeli, ne hissettiğimi, ne istediğimi anlamalı, benim istediğim gibi olmalı, sevgisini bana benim istediğim gibi göstermeli gibi. Yaşanmışlık arttıkça duygusal sis dağılıyor ve mantık süzgeci devreye giriyor. Çiftler aynı konulara çok farklı pencerelerden baktıklarını anlıyorlar. Sorunlar yaşantımızın içinde olmazsa olmazlar olarak devreye giriyor ve aynı olaya birbirinden farklı yorumlar getirmemize neden oluyor. Sonra bir durum ya da olay karşısında o kişiye karşı inanç değiştiriyoruz ve onu sonsuza kadar taşıyoruz. Mutsuz, şanssız, anlaşılamamış, değeri bilinmeyen insanlar topluluğu oluyoruz. Gerçek bu değil.

Peki doğru ve mutlu evlilik formülü nedir?
Birlikteliklerde sihirli formül öncelikle değerlerin eşleşmesidir. Eğer çiftlerde önem taşıyan değerler eşleşiyorsa mutluluk; değerler birbirini sabote ediyorsa fırtınalar çatışmalar kaçınılmaz olur. Örneğin çiftlerden birinin en önemli değerler sıralaması; kariyer-para-hobileri ise, diğerininki; aile-ilgi-dostluk ise bu çiftin dünya dengesi çatışmalarla doludur. Mutlu bir evlilik için en büyük kriter değerlerdir. En büyük evlilik düşmanı ise saygı yoksunluğudur.

Çözüm nedir?
Çözüm, Einstein’ın söylediği “problemi oluşturan duygu, düşünce ve davranışlarla problemi çözmeye çalışanlar delidir” sözünde saklıdır. Her birimiz, kendi hayat gerçeğimizi oluşturduğumuz duygu, üşünce, davranış kalıplarını değiştirme-geliştirme-anlama üçgeninde ortak formül arayışlarını başlatırız.

Uyuşmayan çiftlere si mutlu olamazsınız en iyisi ayrılın diyor musunuz?
Bize danışan çiftlerle gerçekleştirdiğimiz terapi-eğitim seanslarında siz ayrılın, uyumsuzsunuz, mutlu olamazsınız gibi yorumlarda bulunmak bizim uzmanlık alanımıza girmez, zaten etik de değildir. Burada bize düşen sorumluluk, oynadıkları rollerde çiftlerin aynaya yansıttıklarını göstermek ve bu konularda onları bilinçlendirmektir. Yorum ve karar tamamen kendilerine aittir.

Çiftlere evlilik kontratı yaptırıyorsunuz...
Bu kontrat, ister evlilik öncesi ister evlilik sonrası olsun, çiftlerin ayrı ayrı ve birlikte yaptıkları uygulamalar sonucu buldukları ortak çözüm noktalarını güzel cümlelerle süsleyerek yazıya döktükleri, ileride problem yaşadıklarında bakacakları, yol gösterici bir metin.

Bu terapinin ücreti nedir?
Evlilik öncesi çift eğitimi terapi değil sekiz modülden oluşan bir eğitim programıdır. Haftada bir, bir saat süren, sekiz seanslık bir paket programıdır. Her çifte özel değişen bir modeldir. Çiftlerle program süresince bazı bölümlerde ayrı ayrı bazı bölümlerde birlikte çalışılır. Programın her seansı 200 YTL’dir.

Sonuçta çiftler memnun oluyorlar mı?
Bu süreçten geçen çiftler olası problemleri ile baş etmeyi öğrendikleri için tabii ki mutlu oluyorlar. Evlilik sonrası terapilere devam eden birçok konuğumuz var. Hatta ÖSS sınav koçluğu ile tanışıp evlendikten sonra da gelen, hatta çocuklarını gördüğümüz konuklarımız bile var.

Problem çıkış nedenleri

Kişilik özellikleri, karakter farklılıkları
Bireyleri yetiştiren aileler
Sosyal çevre
Eğitim
İnanç sistemi
Davranış-huy kalıpları
Paradigmalar
Toplumun dayattığı “sosyal kasetler”

Yanlış inanışlar

Erkekler güvenilmez.
Kadınlar anlaşılmaz.
Mutlu evlilik yok ki!
Hep ben mi özveride bulunacağım?
Bu adam/kadın değişmez.

Problem tablosu

Çocukları büyütmek annenin görevidir.
Çocuğun eğitiminden sen sorumlu olmalısın.
Doğum kontrolünden sen sorumlu olmalısın.
Beni neyin mutlu ettiğini bilmelisin.
Ayrı banka hesaplarımız olmalı.
Her para harcadığımda sana hesap vermek istemem.
Sık sık beni sevdiğini söylemelisin.
Her zaman doğum günümü, evlilik yıldönümümüzü hatırlamalısın.
Tüm boş zamanlarımızı birlikte geçirmeliyiz.
Her zaman önce sen barışmalısın.
Ev işlerini eşit paylaşmalıyız.
Ben o kadar zor işleri başarıyorum, evde iki yardımcın olmasına rağmen bir evi yönetemiyorsun.
Çocukları da kendin gibi sorumsuz yetiştirdin.
Beni para makinesi olarak görüyorsun.
Beni seven-anlayan yok.
Bana zaman ayırmıyorsun.
Hiç parfüm almadın ki!
Acaba beni aldatıyor olabilir mi?
Benim işim ailenin geçimini sağlamaktır.
Aileme daha nazik davranmalısın.
Ailenin bize karışmalarını istemem.
Ben olmadan annene gitmeni istemem.
Önemli kararları ben veririm.
Sözümü kesme.


Kaynak: Bride’s

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aranıyor, cesur, ciftler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık