IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ocak 2015, 20:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte su çiçeği hastalığı




Su çiçeği, hamilelik döneminde riskli boyutlarda yaşanabiliyor. Op. Dr. Cihan Erdoğdu, hamileleri kolayca bulaşan su çiçeğine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor ve su çiçeğinin belirtilerini, tedavi yöntemlertini anlatıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Çocukluk dönemi hastalığı olarak bilinen su çiçeği, erişkinlerde ve hatta hamilelik döneminde de görülebiliyor. Hamilelik döneminde oldukça ağır geçirilen su çiçeği binde 5-7 civarında görülebiliyor. Cankat Kadın Sağlığı Merkezi'nden Op. Dr. Cihan Erdoğdu hamilelikte su çiçeğiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Su çiçeği nasıl bir hastalık?
Su çiçeği, aynı adı taşıyan virüsün (varicella) yol açtığı, genellikle döküntü ve ateş ile seyreden bir hastalıktır.

Hamilelikte su çiçeği nasıl bulaşır?
Hastalık, virüsü taşıyan yani hasta olan kişiyle temas veya aynı ortamda bulunulması sonucu bulaşır. Çok bulaşıcı olduğundan, kapalı bir alanda, hasta kimsenin öksürmesi veya hapşırması sonucunda o mekanda bulunan herkes etkilenebilir.

Hamilelikte su çiçeğinin belirtileri neler?
Virüsle temastan sonra, 4 gün ile 21 gün arasında değişen bir kuluçka süreci olur. Vücutta döküntü başlar, beraberinde ateş yüksekliği de olabilir. Döküntünün genel özelliği hem içi su dolu keseciklerin (vezikül) hem de kabuklanmış döküntünün aynı anda görülmesidir.

Hamilelikte su çiçeği hangi sıklıkla görülür?
Su çiçeği yaklaşık %80 döküntülü deri hastalığı olarak geçer. Ancak erişkin hastaların %20'sinde ciddi akciğer, böbrek rahatsızlığı yapar. Akciğer hastalığı çok ciddi boyutta yaşanabilir, yaklaşık %40''ı ölümle sonuçlanabilir. Bu, kişilerin bağışıklık sistemi ile doğrudan ilgilidir.

Hamilelikte su çiçeği nasıl tedavi edilir?
Su çiçeği tanısı, döküntülerin ortaya çıkması ile fizik muayene sayesinde ya da şüpheli ile temas sonucu yapılan kan testlerinde virüsün varlığının ispatı ile konur.

Hamilelikte su çiçeği anne veya bebek için tehlikeli mi? Ne gibi riskler var?
Ülkemizde çocukluk çağında su çiçeğinin yaygın olarak geçirilmiş olduğu düşünülür. Ayrıca, çocukların aşılama programı içinde su çiçeği aşısı yer alıyor. Bu nedenle çoğu kadının hamile kalmadan bu hastalığa karşı bağışıklık kazandığı düşünülür. Ancak bağışıklık kazanmak bu hastalığın bir daha geçirilmeyeceği anlamına gelmez. Bağışıklığın önemi, yeniden virüsle karşılaşıldığında hastanın akciğer ve böbreklerinin etkilenme riskinin yok veya çok düşük olmasıdır. Hamilelikte binde 5 ile 7 arasında rastlanan bu hastalık için, rutin gebelik testleri içinde tarama yapılmıyor. Gebelikte ilk üç ayda anneye aktif enfeksiyon tanısı konursa bebekte anormallik yapma ihtimali %2 civarındadır. Son dönemde, özellikle doğuma yakın dönemde geçirilirse yenidoğan enfeksiyonu yapma ihtimali de kuvvetli.

Su çiçeği için batıda hamilelik öncesi tarama testleri yapılıp hastalığı geçirmeyenler aşılanıyor. Ülkemizde rutin taraması yapılmıyor. Hastalık şüphesi olanlara immünglobulin tedavisi yapılıyor. Tanı konulan hastalara ise ilaç tedavisi uygulanıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Çiçeği, hamilelikte, hastalığı, su


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
At Çiçeği Hastalığı Tufan Hayvan Hastalıkları 0 10 Kasım 2014 18:28
Güvercin Hastalıkları - Kuş Çiçeği Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 3 20 Eylül 2014 11:58
At Hastalıkları - At Çiçeği Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 0 17 Eylül 2014 19:30
Yelken Çiçeği, Yelken Çiçeği Bakımı, Yelken Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 24 Mart 2014 20:43
Söz Çiçeği - En Güzel Söz Çiçeği Nasıl Hazırlanmalıdır Liaaa Evlilik Hazırlıkları 0 31 Mart 2012 15:29