IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Aralık 2015, 16:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Uyku sorunları çocuklarda obeziteye neden oluyor




UYKUDER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zerrin Pelin: - "Bilgisayar ve televizyon gibi cihazlar akşam saatlerinde melatonin salınmasına engel olduğundan bu çocukların hem uykuya dalmaları hem de uykuyu kaliteli bir şekilde sürdürmeleri güçleşmektedir. Bu problemlerin ortaya çıkması çocuklarda konsantrasyon güçlüğüne, davranışsal ve hafıza problemleri ile obeziteye yol açtığı çalışmalarla gösterilmektedir"


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Pelin, çocuklar için uykunun en az onların beslenme ve güvenli bir ortamda yaşamalarını sağlamak kadar önemli olduğunu söyledi.


UYKU BESLENME KADAR ÖNEMLİ

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Ebeveynlerin uzun çalışma saatleri, okul saatlerinin uzunluğu, okul sonrası aktivitelerin varlığı ile günlük hayatla ilişkili diğer birçok faktörün çocuklarda gündüz uykularının atlanmasına yol açtığına vurgu yapan Pelin, gece uyku saatlerinin ötelenmesinin sabah erken kalkışlara yol açtığını, bunun da çocukların yeterli sürede ve rahatlıkta uyumalarını engellediğine işaret etti.


ÇOCUKLARDA SIKINTILAR YÜZDE 20
Pelin, çocuklarda uykuyla ilgili sıkıntıların yüzde 20-40 arasında görüldüğünü, uykuya dalma ve sürdürme güçlüğü, gece terörü, kabus bozukluğu ve toplam uyku süresinde kısalma gibi problemlerin yer aldığını belirterek, "Bu problemlerin ortaya çıkması çocuklarda konsantrasyon güçlüğüne, davranışsal ve hafıza problemleri ile obeziteye yol açtığı çalışmalarla gösterilmektedir" dedi.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Uykunun rüya dönemi REM ve rüya dışı dönem non-REM olmak üzere ikiye ayrıldığını anlatan Pelin, şunları söyledi:

"Non-REM uykusu içerisinde derin yavaş uyku adını verdiğimiz vücudu dinlendiren aynı zamanda fiziksel olarak büyümeyi sağlayan büyüme hormonunun salgılandığı dönem bulunmaktadır. Derin yavaş uyku fiziksel büyümeyi sağlarken, REM uykusu da bilgi depolanması ve hafıza organizasyonu ile ilgili düzenlemeleri yapmaktadır. Dolayısıyla sağlıklı ve yeterli sürede uyuyan bir çocuğun hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi desteklenmektedir."



BİLGİSAYAR VE TV UYKUYA DALMA GÜÇLÜĞÜNE NEDEN OLUYOR
Son yıllarda ailelerin çok küçük yaşlardan itibaren çocuklara cep telefonu, tablet, bilgisayarlar ve benzeri araçlardan çizgi film seyredilmesine izin verdiğine işaret eden Prof. Dr. Pelin, şöyle dedi:

"Özellikle hava karardıktan sonra bu cihazların kullanımı ve TV seyredilmesine izin vermek çocuklarda uykunun geç saatlere kaymasına neden olmakta, bu da ihtiyaçları olan süreden daha az süre uyumalarına yol açmaktadır. Bilgisayar ve televizyon gibi cihazlar akşam saatlerinde melatonin salınmasına engel olduğundan bu çocukların hem uykuya dalmaları hem de uykuyu kaliteli bir şekilde sürdürmeleri güçleşmektedir. Ayrıca çocukların seyrettikleri çizgi film içerikleri gece içerisinde korkuya zaman zaman da kabus bozukluğu adını verdiğimiz kötü rüyaların görülmesine neden olmaktadır."

AŞIRI CEP TELEFONU KULLANIMI UYKU SÜRESİNİ ETKİLİYOR


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Pelin, Hollanda'da, 7 yaşında toplam 2 bin 361 çocuk üzerinde yapılan bir çalışmada, baz istasyonları, mobil telefonlar, kablosuz hat kullanımı ve kablosuz telefonların uyku üzerine etkilerinin araştırıldığı çalışmanın sonuçlarını da değerlendirdi.

Söz konusu çalışmada baz istasyonlarının çevrede var olmasının toplam uyku süresinde kısalmaya yol açtığının belirlendiğini aktaran Pelin, mobil telefonların aşırı kullanılmasının uyku süresinde kısalmaya, gece sık uyanmalara, parasomniye ve uykuya dalma güçlüğüne yol açtığının ortaya konduğunu sözlerine ekledi.

hurriyet

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk, cocuklarda, çocuklarda obezite, neden, obeziteye, oluyor, sorunları, uyku, uyku bozuklukları, uyku ve obezite, uykuder


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çay ve kola çocuklarda aşırı sinire neden oluyor Violent Sağlık Köşesi 2 03 Aralık 2014 10:58
Şiddet Çocuklarda Gece Korkularına Neden Oluyor Elysian Aile Evlilik ve Çocuklar 1 27 Şubat 2014 20:33
Çocuklarda Obeziteye Dikkat Liaaa Çocuk Sağlığı 0 23 Mart 2012 01:58
Duygusal Sorunlar Çocuklarda İştahsızlığa Neden Oluyor! Ecrin Çocuk Sağlığı 0 19 Şubat 2012 20:17
Televizyon Çocuklarda Hipertansiyona Neden Oluyor YapraK Sağlık Köşesi 0 25 Eylül 2009 05:26