IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Mayıs 2018, 09:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Özgüven ve Olumlu Benlik Saygısı




Özgüven, insanın kendisiyle barışık olması, kendini olduğu gibi kabul etmesidir. Bir insanın mutlu bir hayat sürebilmesi için ihtiyacı olan en önemli öğe özgüvendir. Bu sebeple çocuğun ileride özgüven sahibi olabilmesi için çocukluktan itibaren olumlu bir benlik saygısıyla büyümelidir. Çocuk için benlik kavramı, kendisiyle ilgili kafasında çizdiği görünümdür. Bu görünüm, çocuğun kendine güvenli olup olamayacağını, içe ya da dışa dönük oluşunu belirler. Çocuğun benlik kavramı, dünyayı seyrettiği bir gözlük gibidir ve hiçbir çocuk bu gözlükle doğmaz. Benlik kavramı, anne babalardan, arkadaşlardan öğrenilir.Benlik saygısının yüksek olması için, çocuğun içinde bulunduğu aile ortamı, özgüvenli olmalıdır. Anne baba arasında iyi bir iletişim olmalı ve bu iletişim türü çocuklayken de devam ettirilmelidir. Çocuğa karşı güven verici, esnek, hoşgörülü davranılmalıdır.Aile üyeleri, çocuktaki iç denetim mekanizmasının gelişimine destek vermelidir. Aşırı baskıcı veya otoriter tavırlar, çocuğun ileride kendi kararlarını alamamasına, böylece kendini değersiz hissetmesine sebep olur. Benlik saygısı, çocuğun fikirlerine değer verilen, sözleri dinlenen, fikirleriyle ilgili destek gösterilen bir ortamda oluşur. Çocuğu olduğu gibi kabul etmek, eleştirmek yerine yaptığı olumlu şeyleri görebilip, bunları destekleyen ailelerin çocuklarında benlik saygısı yüksek olur. Ailelerin çocuklarına yalan söylememesi, verdikleri sözleri tutması önemlidir.

Çünkü çocuklar anne babalarına güvenebilirlerse, kendilerine güvenebilirler. Çocukların benlik saygılarını yükseltmek için, ufak tefek de olsa, elde ettiği başarıları övebilirsiniz. Yapamayacağını düşündüğünüz şeylerde, hemen yardımına koşar, koruyucu bir tutum sergilerseniz, hiçbir şeyi başaramayacağını düşünür. Bunun yerine bırakın denesin. Başarısız olursa da, bu onun kendi tecrübesi olarak hafızasına kaydolacak ve aynı durumla karşılaştığında alternatif çözümler üretebilecektir. Hata yapmasına izin verin. Diğer çocuklarla kıyaslamak yerine, kendi çocuğunuzun iyi yönleriyle gurur duyun. Yaptığı şeyleri överken abartmaktan kaçının. Yaptığı etkinlikleri övün. Örneğin merdivenleri kendi başına çıkmaya başladığında, yaptığı eylemleri söyleyerek geri bildirim verin. ‘Merdivenleri tek başına çıkabildin. Seninle gurur duyuyorum’ gibi.

Unutmayınız ki çocuklarınızın büyümesi için taşları üst üste koymak gerekir. Farklı renklerde olan taşları, biz beğenmiyoruz diye, kuleden çıkartırsak, ne kadar çok taş koyarsak koyalım bir eksiklik olacaktır. Farklı da olsa, hatalı da olsa, bırakın kendi kulesini kendisi oluştursun. Anne babaların, çocukları gerektiğinde desteklemesi, birey olma özgürlüğüne kavuşmaları için tek yoldur.

*Uzman Psikolog İrem Erman

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
~

Çok güzel gözlere, kaşlara sahip olman gerekmez.

Yüzüme bakacak kadar, yüzün olsun. ` Kâfi.

#
UzmaN ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
benlik, olumlu, saygisi, Özgüven


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadınlar ve Benlik Saygısı Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 17 Şubat 2012 23:35
Benlik Saygısı İçin; Optimal Düzeyde Özgüven Melodram Felsefe 0 28 Eylül 2011 10:40
Atatürk'ün Ezana Saygısı Kalemzede Atatürk Köşesi 0 18 Eylül 2011 15:10
Atatürk'ün Yargıç Kararına Saygısı Afrodit Atatürk Köşesi 1 14 Eylül 2011 16:49