IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ağustos 2018, 14:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Evliliklerde Doğru İletişim Kurmak




Yıllarca gerek özel hayatımızda gerekse iş ve sosyal hayatımızda hep iletişim kazaları yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Peki nerde yanlış yapıyoruz, neyi eksik veya fazla yapıyoruz? Dilerseniz bizim için hayati bir önemi olan bu kelimeyi biraz açalım doğru iletişim’in ne olduğuna bakalım.

İletişim Nedir?
İletişim kişisel bir yetenek değil, öğrenilebilen bir tekniktir. Duygu, düşünce ya da bilgileri akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarma sanatıdır.

Evlilikte İletişim
Evlilik; sürekli değişen, karmaşık ve çiftler arasında çözülmesi gereken bir ilişkiler sistemidir. Bu sistemin içinde tabii ki çatışmalar ve sorunlar yaşanabilir. Evliliklerde yaşanan sorunların altında yatan en önemli etken iletişim eksikliğidir. Bu sorunların üstesinden gelmek ise doğru iletişim tekniklerini öğrenip bu teknikleri hayata geçirmekle mümkündür.

O halde evlilikte doğru iletişim kurabilmek için neler yapılmalıdır?
Kimi zaman çiftler arasında çok basit iletişim yöntemleri uygulanmadığı için evliliklerde sorunlar yaşanıyor, bu sorunlar kar topu gibi büyüyor ve nihayetinde işin içinden çıkılmaz bir hale dönüşüyor. Öncelikle bu duruma gelmeden önce eşinize duygunuzu, isteğinizi ve düşüncelerinizi aktarırken ne istediğinizden emin olmanız gerekiyor. Ayrıca bunu da açık ve anlaşılır bir şekilde ifade etmeniz gerekiyor.
Çünkü karşınızdaki kişi eşiniz dahi olsa siz doğru ifade etmediğiniz sürece kafanızın içinde ne olduğunu bilemeyebilir ya da bu konuda yanlış tahminler yürütebilir. Dolayısıyla iletişimde ne istediğini bilmek son derece önemlidir. Sonrasında ne istediğimizi aktarırken kullanacağımız kelimeler ve oluşturduğumuz cümleler bizi doğru bir iletişime götürürken, ifade ettiğimiz her yanlış kelime ve yanlış kurduğumuz her cümle bizi iletişim kazalarına götürür. Bunun için eşinizle kuracağınız her iletişimde, “sen dili ve ben dili”ni öğrenmek ve uygun olanı hayata geçirmek çok önemlidir.
“SEN DİLİ”nin yıkıcı bir etkisi vardır, suçlayıcıdır. Kişi kendini suçlu hisseder veya savunmaya yönelir. Davranışa değil kişiye yöneliktir. Yeniden iletişim kurma isteğini yok eder. Eşinizde düşük benlik saygısı oluşturabilir. Örneğin; “Sen hatalısın! Çok yanlış davranıyorsun.” cümlesi suçlayıcıdır ve savunma mekanizmasını harekete geçirir.
“BEN DİLİ”nin ise sorumluluk üstlenerek ve suçlama yapılmadan ifade edilen en doğru dildir. Karşısındaki kişiyi düşünmeye yöneltir insanlar arasındaki iletişimi kuvvetlendirir. Örneğin; “Bu davranışın beni incitti, üzüldüm.” cümlesinde suçlayıcı hiçbir ifade ve savunma gerektiren herhangi bir duygu yoktur. Duygular net olarak ifade edilmiş ve sorumluluk alınmıştır.
Unutmayın ki hislerinizden siz sorumlusunuz ve bu sorumluluğun farkında olmanız gerekiyor.
Diğer yandan, sözsüz davranışlarda “değerli, güvenilir ve sevilmeye layık” mesajları verilmelidir. Ne hissettiğinizden çok hislerinizi eşinize [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] önemlidir. Çatışmanın nedeni duygu değil, sizin o duygu karşısında verdiğiniz tepkidir.
Vereceğiniz her tepkiden önce karşı tarafı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] empati yapabilmeli, yani kendinizi karşıdakinin yerine koyarak ne hissettiğini anlamaya çalışmalısınız.
Özetle, evlilikte yaşanan sorunların çözümü için doğru iletişim tekniklerini uygulamak önemlidir. İşte o zaman hayat, sağlıklı bir iletişimle daha anlamlı olacaktır. Bu yöntemler yaşadığınız sorunları çözmekte yetersiz kalıyorsa evlilik terapistinden yardım alabilirsiniz.


Farkındalığınız ve ışığınız daim olsun…


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dinlemek, evlilik, evliliklerde iletişim, iletişim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Diyalog Kurmak ve Kaliteli İletişim Zen Kişisel Gelişim 0 23 Kasım 2012 23:07
Mutlu Evliliğin Anahtarı; Doğru İletişim YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 21 Mart 2009 03:40