IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ekim 2018, 15:20   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocukların Televizyon Alışkanlığını Kontrol Etmenizi Gerektiren 10 Sebep





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Çocukların Televizyon Alışkanlığını Kontrol Etmenizi Gerektiren 10 Sebep
Alışkanlık
Çocukları sakinleştirmek ya da ilgilerini başka bir noktaya çekmek için sıklıkla televizyona başvuran ebeveynler çocuk gelişimi ile ilgili büyük bir hata yaptıklarının farkına varmalıdır. Yemek yedirmek, kıyafet değiştirmek gibi işleri daha kısa sürede yapabilmek adına çocuğu televizyon izlemeye teşvik etmek çocuğun televizyon izleme alışkanlığına sahip olmasına neden olur. İlerleyen yıllarda televizyon bağımlılığı ise kişinin eğitim hayatına, ilişkilerine ve kariyerine zarar verecek sonuçlar ortaya çıkabilir.

Model Alma
Çocuklar ailede sevdikleri, saygı duydukları ya da imrendikleri kişileri model alırlar. Uzun süre ve kontrolsüz televizyon izleyen çocuklar ekranda gördükleri kişileri de model alabilirler. Hayali bir karakterin kişilik özelliklerinin çocuklar için ne kadar sağlıklı olabileceği düşünüldüğünde çocukların televizyon izleme alışkanlığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiği sonucuna ulaşmak çok kolaydır.

Tek Yönlü Etkinlik
Televizyon izlemek çocuklar için tek taraflı bir etkinliktir. Çocuklar televizyon izlerken genellikle etkileşime girmezler ve iletişim kurmazlar. Gelişme çağındaki çocukların iletişim kuracakları aktivitelerde bulunması gerekir. Televizyonu tamamen hayattan çıkarmak doğru bir davranış değilken televizyon odağında kurulan bir eğitim sistemi de yanlış olacaktır.

Dil ve İletişim Becerilerine Etki
Televizyon izleyen çocuklar doğru içerikler izlediklerinde dil ve iletişim becerilerine artı değer katabilirler. Özellikle müzik programlarının çocukların dil gelişimine olumsuz yönde etki yaptığı bilinmektedir. Televizyon karşısına geçen çocukların takibinin iyi yapılması gerekir. Çocukların eğitimleri için özel olarak hazırlanan okul öncesi eğitim içerikleri ile televizyonun olumsuz etkileri yerine, olumlu etkilerinden faydalanmak daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Uyum Sorunu
Çocukların okul öncesi eğitim almasının en önemli faydaları arasında eğitim hayatına geçtiklerinde uyum sorunu yaşamamalarıdır. Sürekli televizyon veya bilgisayar başında zaman geçiren çocukların okul öncesi eğitimleri eksik kalacakları için bu çocuklar eğitim hayatlarında uyum sorunu yaşayabilirler.

İçerik Uygunsuzluğu

Çocukların izlediği içeriklerin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Sizin animasyon olarak görüp çizgi film sandığınız bir içerik şiddet içeren bir program olabilir. Çocuklar için özel hazırlanan, okul öncesi eğitim için uygun olarak sunulan içerikler izleyen çocuklar televizyonun faydalarından yararlanabilir. Kontrolsüz bir şekilde televizyon izleyen çocuklar ise uygunsuz içeriklerden olumsuz olarak etkilenebilir.

Sosyalleşme Sorunu
Çocuklar sosyalleşme ve kişisel ilişkiler kurma becerilerini 3-6 yaş arasında geliştirirler. 3 yaşına kadar uzun süreli televizyon izleyen çocuklarda geç konuşmaya başlama ve sosyal ilişkilerde zorluk çekme gibi sorunlar yaşadığı gözlemlenmektedir. Çocukların ekran karşısında tek taraflı etkileşim kurmaya alışmaları ilerleyen dönemlerde dış dünya ile etkili bir şekilde iletişim kurmalarına da engel olmaktadır.

Bilinçaltına Etki
Reklamlar izleyenlerin bilinçaltına etki etmek üzere özel olarak hazırlanan içeriklerdir. Reklamlar, tanıtım filmleri, klipler ve bu tür içerikler mesaj kaygısı taşıyarak üretildikleri için çocuklar üzerinde olumsuz etkilere neden olabilirler. Reklam ve kliplerde kullanılan özel yöntemlerin çocukları daha fazla etkilediği de bilinmektedir. Çocukların davranışlarını ve isteklerini değiştirebilecek içerikler izlemesi onlar için zararlı olacaktır.

Duygu Karmaşası
Satış ya da tanıtım odaklı içerikler insanların tercihlerini etki etmeye yönelik alt mesajlar ile hazırlanmaktadır. Bazı durumlarda çocuklar bu alt mesajlarda bir yetişkine nazaran çok daha yoğun bir şekilde etkilenebilir. Bir deterjan reklamında klozet içerisinde büyük ve korkunç mikropları gören bir çocuk tuvalet eğitiminde ciddi sorunlar yaşayabilir. Çocukların algısının çok daha açık olduğu düşünüldüğünde bu tür içeriklerden çocukları uzak tutmak çok daha sağlıklı olacaktır.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alışkanlığı, cocuklar, televizyon


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Merakı Ölümüne Sebep Oluyordu! Pencereden Gelen Sesi Kontrol Etmek İsterken Tüfekle Vuruldu yaSmin Haber Arşivi 0 10 Nisan 2018 09:40
Çocukların Dünyası; Oyunun önemi ve çocukların gelişimine katkısı Ecrin Okul Öncesi Oyunlar 0 10 Şubat 2016 02:52
SmartNav İmleci Kafanızla Kontrol Etmenizi Sağlıyor Desmont Bilim Dünyasından Son Haberler 0 03 Ocak 2015 23:19
Çocuğun ağlama alışkanlığını azaltmak için öneriler Amelia Aile Evlilik ve Çocuklar 0 09 Mayıs 2014 23:25
Cem Yılmaz yemek alışkanlığını anlattı PassioN Haber Arşivi 0 06 Mayıs 2012 12:04