IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2019, 01:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Narsist Annelerin Çocukları: Bencillikle Kurulan Bir Bağ




Narsist Annelerin Çocukları: Bencillikle Kurulan Bir Bağ

Narsist annelerin çocukları tehdit edici bir kadınlığın gölgesinde büyürler. Bu tarz bir yetişme tarzının ana özelliği kontrol ve empati kurmadaki yetersizliktir. Anne, kızında kendisinin bir kopyasını oluşturmaya çalışır. Ama bu aynı zamanda annenin kendi egosunu koruduğunun ve tüm güvensizliklerini kızına yansıttığının göstergesidir.

Bu yetiştirme tarzı bir kendini reddediş, bağımlılık ve acı çekme durumu yansıtır. Gerçekten iyi bir anne olabilecek miyim? Bu narsist annelerin kızlarının akıllarında beliren en yaygın sorulardandır.

Fakat çoğunun kabul ettiği şey annelerinin kesinlikle annelik içgüdülerinin olmadığıdır. Kişiliği ortadan kaldırma ve herhangi bir bağımsızlık durumunu bastırma konusunda uzman olan narsist anneler en karmaşık ve zararlı insan tiplerindendir.

Bununla ilgili bir film: Mommie Dearest
1980’lerde tam olarak bu durumla ilgili bir film yapıldı. Mommie Dearest filmi, ünlü aktris Joan Crawford’un kızı Christina Crawford’un başarılı kitabına dayanan bir filmdir.

Sayfalar arasında, yazarın aslında film endüstrinin en başarılı ve en güçlü kadınlarından birinin biyografisinin yer aldığını ve onun hikayesinin aslında sürekli bir psikolojik istismarı anlattığını görebilirsiniz. Bu narsist bir annenin tüm geleneksel çocuk yetiştirme yöntemlerine karşı gelme hikayesi. Yapmak istediği şey kızı aracılığı ile kendinin başka bir versiyonunu yaratmaktı. Tahmin edebileceğiniz üzere, sonuçlar korkunçtu…

“Yarı ölü olana dek durmadan çalıştım ve insanların şunu dediklerini duydum: “Yaşlanıyor.” Ve elime geçen ne? Bir kız evlat… beni ona verdiğim güzel elbiseler kadar umursayan bir evlat…”
– Mommie Dearest (1981)​
Narsist annelerin çocukları: hiçbir şey yeteri kadar iyi olamadığında
Belirtmemiz gereken şeylerden biri, tüm narsist davranışlara sahip kadınların DSM-5’deki tanıma dayanan (Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatiksel El Kitabı) narsist kişilik bozukluğu yoktur. Benzer davranışlar sergiliyor olabilirler fakat hala sosyal ve kişisel seviyede hayatlarını sürdürebilirler. Fakat onlarla ilgili kesin olan bir şey varsa o da konu çocuk yetiştirmeye gelince tamamen yetersiz olduklarıdır.

Bu annelik narsizmi anne-kız arasındaki bağda kısa devre olmasına sebep olur. Bu durum aynı zamanda küçük kızların bağımsız ve kendine güvenen kadınlar olmalarına da engel olur.

Kendinize bu noktada erkek çocukların ne durumda olduğunu soruyor olabilirsiniz. Basitçe yanıtlamak gerekirse durum onlar için de harika değildir. Bu tarz ailelerde, tüm dinamik narsist annenin etrafında gelişir. Annenin kişiliğinin etkisi ve yoğunluğu tüm aileyi etkiler.

Fakat narsist annelerin kız evlatları birkaç sebepten ötürü daha çok zorlanırlar. Bunlardan biri, bu annelerin kendi kişiliklerini kızlarına yansıtmalarıdır. Kızlar annelerinin egoları için boş levha gibidirler fakat anneleri onları tehdit olarak görürler.

Bu anneler kızlarının her zaman onların önüne geçebileceklerini bilirler. Bunun güzellik, zeka, uzlaşma, bağımsızlık vb. hangi konuda olduğu önemli değildir. Şimdi bu tarz zararlı bağların nelere sebep olduğunu daha detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Narsist bir anne ile ilişki dinamiklerini sürdürme yorucu olduğu kadar karmaşıktır da. Bu annelerin kızlarıyla herhangi bir empati kurma durumundan yoksun oldukları unutulmamalıdır.​
Narsist annelerin kızlarının çaresizliği
Narsist annelerin acımasız bir disiplini vardır. Kızlarının nasıl hissettiklerini, ne istediklerini ya da neye ihtiyaçları olduğunu anlamaya çalışmaktansa dünyanın onları nasıl gördüğüyle ilgilenirler. Erken yaşlardan itibaren bu tarz anneler kızlarının duygularını umursamayarak ya da eleştirerek hiçe sayarlar.

Bu davranış kalıpları kızlarının kendi kişiliklerini geliştirme yetilerini yok eder. Düşük özgüven her zaman onlar için büyük bir sorun olur. Fakat aynı zamanda düşük güven duygusu, çaresizlik ve her durumda annelerinin onayını alma ihtiyacı hissedeceklerdir.

Bu bağımlılık yıllar geçtikçe utanç duygusuna evrilecektir. Bu utanç zehirli hale gelir çünkü çoğu zaman kendilerinin sevilmeye değer olmadığını düşünürler.

Narsist annelerle boy ölçüşemezsiniz
Önceden de bahsettiğimiz gibi, narsist anneler kız çocuklarını kendilerinin bir yansıması olarak görürler. Kızlarının onların bir parçası gibi olmalarını isterler. Bu yüzden kızları mükemmel olmalıdır ve onlarla aynı seçimleri yapmalılardır. Bu tarz anneler kızlarını kişisel zevklerinde, gündemlerinde, arkadaşlıklarında ve ilişkilerinde etki altında bırakırlar.

Fakat bu genellikle zararlı olduğu için paradokslara yol açar. Bu anneler sürekli olarak kıskançlık hissederler. Kızlarını yalnız bırakmayan bir gölge, onları boğan bir bağ gibidirler. Sonuç olarak ortaya çıkan şeyler genellikle gerçeküstü görünür. Kızlarının belirli insanlarla flört etmelerine izin vermemeleri yetmezmiş gibi o insanlarla kendileri flört ederler. Narsist annelerin kızlarının bildikleri bir şey annelerinin hiçbir zaman onları savunmayacaklarıdır.

Narsist annelerine hizmet ve onları memnun etmek için doğmuş kız evlatlar
Narsist bir anne kızının sürekli ilgisini ister. Kızını kendi isteklerini, beklentilerini tatmin etmesi için zorlar ve fazla öne çıkmasına izin vermez. Bu şekilde, evlat annesini gölgesinde bırakmayacaktır. Bunların işe yaradığından emin olmak için bu anneler kızlarını isteyerek manipüle eder, aşağılar ve özgüvenlerini alt üst ederler.

Narsist anneye sahip olmanın verdiği yaraları nasıl sararsınız?
Narsist annelerinin kızlarının çoğu ciddi travmalar yaşarlar. Belirsiz bir kişilikle büyümekten ve tonlarca dibe gömülü, yoğun, reddedilmiş duygularının var olmasından çok fazla yara almışlardır. Utanç duygularıyla yüzleşmişlerdir. Bu bağımlılıklarının etkisinden kendilerini kurtarmalıdırlar. Fakat tahmin edeceğiniz gibi bu pek kolay değildir.

Bu ancak doğru yardımı alıp iyileşebildiğinizde kurtulabileceğiniz bir durumdur. Bu tarz durumlar üzerine yoğunlaşmış terapistler vardır. Bu travmayı atlatabilmeniz için bu yolda her adımı atmanıza yardımcı olurlar. İlk adım, annenizin içselleştirilmiş, eleştirel ve olumsuz sesini yeni biriyle doldurmalısınız: kendi sesinizle. Bu ses size saygı duyacak, sevgi gösterecek ve büyümenizi arzu edecektir.

İkinci adım kendinizi onlardan ayırabilip araya sınır koyabilmenizdir. Kendinizi önceliklendirmeyi ve kendinize hak ettiğiniz alanı tanımayı öğrenmelisiniz. Bu şekilde kendi projelerinize başlayabilirsiniz. Ya da hatta annenizin narsist etkisinden kurtulup bağımsız olarak var olabilir, hareket edebilir, yaşayabilir ve nefes alabilirsiniz.

Fakat tabii ki bunu yapmak zaman olur. Çoğu durumda, bu kendinizi narsist annenizden uzaklaştırmanız anlamına gelir. Hayatınızda ilk defa, açık bir şekilde size hep inanılmaz bir anksiyete yaşatmış bir durumun içinde olacaksınız: annenizi hayal kırıklığına uğratmak. Fakat bu adımı atmak ruh sağlığınıza ve hayat kalitenize yaptığınız bir yatırım olacak.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
annelerin, bad, bencil, çocukları, narsist


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Narsist Misin? Lcia Cinsel Sağlık 10 18 Mayıs 2022 04:46
Annelerin Yetiştirilmesi Elysian İslamiyet 0 17 Mayıs 2014 13:13
Bu annelerin çocukları kısa kalıyor Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 15 Mayıs 2013 18:27
Mükemmel Annelerin Sıkılgan Çocukları Liaaa Ruh Sağlığı 0 24 Ekim 2012 21:18
Mutlu yıllar ''Narsist''im.. Ruj Tebrikler & Kutlamalar 29 26 Mayıs 2011 05:50