IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Ağustos 2019, 11:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda kekemelik veya hızlı konuşmaya dikkat!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kekemelelik, artükilasyon bozukluğu, hızlı-bozuk konuşma gibi sorunların akademik başarıyı etkilediğini belirten uzmanlar, erken müdahalenin önemine işaret ediyor. Dil ve konuşma bozukluklarının kendiliğinden geçmesinin mümkün olmadığını kaydeden uzmanlar, ara dönemin bir fırsat olarak değerlendirilmesini tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, çocuğun gelişimini etkileyen dil ve konuşma bozukluklarının akademik başarı üzerine etkileri olduğunu söyledi.

DÜŞÜK NOTLARIN SEBEBİ İLETİŞİM SORUNLARI OLABİLİR
Yoğun bir okul dönemi sonrası, genel bir değerlendirme niteliği taşıyan karnelerin aileler tarafından büyük bir ilgiyle beklendiğini ve alınan notların tüm bu sürecin sonucu olarak değerlendirildiğini belirten Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, şunları söyledi:

“Notlardaki düşüklük ise okula karşı ilgisizlik, çalışma istediğinin bulunmaması, öğrenme de güçlük veya dikkat sorunları olarak yorumlanabilmektedir. Fakat notlardaki düşüklüğün sebebi bireyin okul içerisinde yaşadığı iletişim güçlüklerine bağlı da olabilmektedir. Bu güçlükler kekemelik, artikülasyon bozukluğu, hızlı-bozuk konuşma ve disleksi gibi çok çeşitli dil ve konuşma bozuklukları temelli olabilir.”

Bu sorunların bireyin okul içi etkin iletişim kurmasına engel olduğunu ve akademik başarının düşük olmasına neden olabildiğini ifade eden İbrahim Yaşa, “Bu nedenle karne başarısındaki düşüklüğün okul, ders ve öğrenci bağlamında genel bir bakış açısı ile değerlendirilmesi oldukça önemlidir” dedi.

SORUNUN KENDİLİĞİNDEN ÇÖZÜLMESİ BEKLENMEMELİ
Sınıf içerisinde konuşurken takılan, belli sesleri telaffuz etmekte güçlük çeken, okuma ve yazmada, sembol tanımada sorunlar yaşayan veya konuşması arkadaşları ve öğretmeni tarafından anlaşılmayan çocuğun okul içi başarısı ve performansının yüksek olmasının beklenmemesi gerektiğini kaydeden Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, şunları söyledi:

“Sürece bırakılan, yaş ilerledikçe geçmesi beklenen ve basit olarak algılanan dil ve konuşma sorunları akademik başarısızlığın en büyük nedeni olabilmektedir. Bu ve benzeri sorunları yaşayan birey, bulunduğu ortamdan uzaklaşma, sınıf içi etkin ders katılımında bulunmama, kendini ifade etmekten ve yanıt vermekten kaçınma, bildiği halde sorulara yanıt vermeme gibi çeşitli iletişimsel güçlüklere dayanan davranışlar gösterebilmektedir. Bu tür davranışlarda bulunan bireyin karne başarısındaki düşüklüğün sebebi gerekli uzman işbirliğinde değerlendirilmesi gerekmekte ve sürece yönelik müdahale gerekebilmektedir.”

TATİL DÖNEMİ BİR FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ
Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, karnelerdeki başarısızlığın öğretmen, aile ve öğrenci bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yaşa, bu süreçte görülen dil ve konuşma bozuklukları temelli ortaya çıkan iletişimsel güçlüklerin çözümü için ara dönem tatilinin bir fırsat olarak değerlendirilip ailelerin gerekli uzman desteğine başvurmalarının oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Alıntı

__________________
Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk aile, çocuk bakımı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuklarda kekemelik belirtileri NerqiS Çocuk Sağlığı 0 05 Kasım 2018 21:04
Dikkat Sorunu, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu veya Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklarda Ödev Düzeni Oluşturma Ecrin Aile Evlilik ve Çocuklar 0 27 Eylül 2014 18:39
Çocuklarda kekemelik xena Aile Evlilik ve Çocuklar 0 10 Temmuz 2014 17:50
66 aylık çocuklarda kekemelik riski Sue Aile Evlilik ve Çocuklar 1 26 Eylül 2012 15:33
Hızlı Agrasif giriş Yapan Bot veya proxs lara oto zlline ? SabotaJ_ mIRC Scripting Sorunları 6 20 Ocak 2010 18:55