IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ağustos 2019, 02:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarınızın Daha Mutlu Ve Sakin Olması İçin Hayatınızı Sadeleştirin





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Ebeveynler olarak ailemizin günlük hayatından, hafta boyunca yapılacaklardan, çalışma, oyun oynama ve dinlenme ortamlarının düzenlenmesine kadar biz sorumluyuz. Ailemizin günlerinin yapısını ve temposunu biz belirliyoruz. Rutinlerin olmaması, oyuncakların ve dağınıklığın fazla olması, zaman çizelgelerinin karmaşık olması ve fazla bilgi yoğunluğu en sağlam aileyi bile alt edebilir.

Çocuklar en çok, “çok fazla” baskısı olmaksızın kendi dünyalarını keşfedecek zamanları ve yerleri olduğunda mutlu olur ve gelişirler.

Çok fazla ıvır zıvır, çok fazla bilgi, çok fazla etkinlik, çok fazla seçenek ya da çok fazla hız, yani dinlenmeye ve oyun oynamaya hiç vakit ayırmadan, sürekli olarak bir işten diğerine koşturmakta olduğu gibi, “çok fazla” kavramı yıldırıcıdır, stres yaratır. Çok fazla şeyinin olması ve çok fazla şey yapıyor olması bir çocuğu boğup onu evde ya da okulda gereksiz yere strese sokabilir.

Oyuncaklarını ve dağınıklığı azaltmanın yanı sıra üzerlerindeki bilgi ve etkinlik yükünü hafifletip çocukların günlük hayatını sadeleştirmek, aşırı uyarılmış çocukların daha az tartışmacı ve rahatsız edici olmasını sağlayabilir.

Bir çocuğun dünyasını sadeleştirdiğinizde, olumlu gelişmeye, yaratıcılığa ve rahatlamaya yer açmış olursunuz.

Ebeveynliği Sadeleştirmek: Daha Sakin, Mutlu ve Daha Güvende Çocuklar Yetiştirmede Az Kavramının Olağanüstü Gücü kitabının yazarı Kim John Payne, “Günümüzde davranış sorunlarının çoğu çocukların çok fazla eşyası olmasından ve hayatı çok hızlı yaşamalarından kaynaklanıyor” diyor.

Payne, pek çok Amerikalı çocuğun “çok fazla ıvır zıvır, çok fazla seçenek ve çok fazla bilgiyle” aşırı yüklendiğini söylüyor. Sadeliği bir yaklaşım olarak benimserlerse ebeveynler çocuklarının günlük stresini azaltarak daha mutlu ve başarılı olmalarını sağlayabilirler.

Sadeleştirmeye en kolay evinizin ortamından başlayabilirsiniz. Payne, “Çocuklarınızın oyuncaklarını ve eşyalarını azalttıkça onların dikkatlerini ve oyuna dalma kapasitelerini artırmış olursunuz. Çok fazla eşya çocuklar için çevrelerini görüp keşfedecek daha az zaman ve derinlik demektir” diyor Payne.

“Ivır Zıvırı” Biraz Temizleyin

Oyuncakları ayıklarken çocuklarınızın her zaman zevkle oynadığı ve onları uzun süreler boyunca oyalayan oyuncakları kenarda tutun. Çocukların en sevdiği oyuncak genellikle çıngırakları ya da zilleri olmayan, doldurulmuş hayvanlar, oyuncak bebekler, Legolar, trenler ve arabalar gibi klasik oyuncaklar ya da kırtasiye malzemeleridir.

Kitapların sayısını da en sevdikleri birkaçını tutarak iyice azaltın. Ayırdığınız kitaplarla bir “kütüphane” oluşturun, arada sırada buradan yeniden okumak üzere kitap alın. Çocuklarınıza kumaş, ip ya da yastıklar verin, bırakın bu basit oyuncaklarla kendi oyun alanlarını oluştursunlar.

Durup Arkanıza Yaslanmaya Öncelik Verin

Günlük ritminizi de değiştirmeniz gerekiyor. Çocuklar her gün ne yapacaklarını bilirlerse kendilerini rahat hissederler. Ritminizin çok düzenli bir çizelgesi olması gerekmiyor ama öğle yemeğinden sonra dinlenme zamanının geldiğini ve daha sonra oyun oynamak için dışarıya çıkılacağının tahmin edilebilmesi yeterlidir. Böylece çocuklarınız bir şey yaptıktan sonra ardından ne geleceğini bilirler ve bu da günün yumuşak bir şekilde akmasını sağlar.

Bu şekilde ailenizin yapılacak işler programını sadeleştirerek, her an bir şeyler için koşturma telaşını da azaltabilirsiniz. Çok fazla ödevi olan, her gün bir okul dışı etkinliğe ya da spor etkinliğine devam eden çocuklar, oyun oynamaya ve keşfetmeye yeterli vakitleri kalmadığı için stresli ve dağınık olabilirler. Çocuğunuzun ekran saatlerini de sınırlarsanız, hem dikkatini toplamasına hem de anın keyfini çıkarmayı öğrenmesine yardım etmiş olursunuz.

Çocuğunuzu okul dışındaki etkinliklerine götürüp getirmek sizi de yoruyordur muhakkak. Bu etkinliklerden bir ikisini bırakırsanız hem çocuğunuzun oyun oynamak ve keşfetmek için daha fazla vakti olur hem de yer almayı tercih ettikleri etkinliklere odaklanırlar.

Fiziksel dağınıklığı azaltmak, tahmin edilebilir bir zaman akışı saptamak ve etkinlikleri daha rahat hale getirmek ebeveynler açısından da faydalıdır. “Ebeveynler olarak biz de kendimizi dikkatimizi ve varlığımızı verdiğimiz şeyle tanımlarız. Günlük hayat hasta kabul masasında öncelik sıralaması yapmaya benzediğinde bunu kolaylıkla unutabiliyoruz” diyor Payne. Hayatı sadeleştirdiğimizde biz de günlerimizi dünyanın bize dayattığı şeylere tepki vermeye harcamaz, gerçekten değer verdiğimiz şeylere odaklanabiliriz.

Sadeleştirmek devam eden bir süreçtir, bir günde ya da bir hafta sonunda tamamlanabilecek bir şey değildir. Sahip olunan şeylerin sayısını azaltmak, alışkanlıkları değiştirmek ve yeni ritimler geliştirmek zaman alır. Aileniz ışık ızında ilerlerken yön değiştirmek kolay değildir, her an bir kaos hissi olabilir. Aile hayatınızın nasıl olmasını istiyorsanız, onu hedefleyin ve hayatınızı sadeleştirmeye ufak değişikliklerle, yavaş yavaş başlayın.

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aile, mutlu, sakin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Evlilikte mutlu olması çok zor 35 tip Burce Aile Evlilik ve Çocuklar 1 30 Aralık 2017 14:44
Çocuklarınızın Bir Evcil Hayvana İhtiyacı Olduğunu Bir Kez Daha Kanıtlayan 40 Sımsıcak Kare Nogitsune Hayvanlar Alemi 0 12 Ocak 2016 18:53
Hayatınızı daha anlamlı kılmanın 10 yolu Flora Kişisel Gelişim 0 18 Temmuz 2013 01:11
Daha Mutlu Hissetmek İçin! Zen Kişisel Gelişim 0 25 Şubat 2013 20:53
Çocuklarınızın Konuşma Gelişimini Hızlandırmak İçin Neler Yapmalısınız? Ecrin Çocuk Sağlığı 0 20 Şubat 2012 21:22