IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Aralık 2022, 22:37   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı İçin Ne Yapmalısınız?




Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı İçin Ne Yapmalısınız?





[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı



Hamilelik döneminde anne adayının dişlerinde kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Halk arasında ‘Hamilelikte bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annenin dişlerinin çürümesine yol açtığı, bu nedenle de anne adaylarının diş kaybına uğradığı’ şeklindeki düşünce de bilimsel bir gerçeği yansıtmamaktadır.



Ancak hamilelikte ağız sağlığında bazı değişiklikler olabilmektedir. Östrojen ve progesteron hormonlarının düzeylerindeki artış ile dişler üzerinde plak birikmesi arasındaki doğru orantıyı hamilelikte değişim gösteren ağız sağlığına bir örnek olarak sayabiliriz. Bunu önlemek için günlük ağız ve diş bakımına ara verilmemelidir.

Hamilelikte Dişler Neden Çabuk Çürür?

Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması, annenin özellikle ilk aylarda iyi beslenememesi, dişlerini fırçalarken oluşan kusma refleksi nedeniyle ağız hijyeninin bozulması (asidik ortam oluşması) ya da bu dönemde daha şekerli veya asitli yiyeceklere karşı düşkünlük gibi sebepler diş çürümesine uygun bir ortam yaratabileceğinden dişler normal döneme göre daha çabuk çürüyebilir.

Hamileyken Diş Tedavisi Yapılabilir mi?

Bebeğin organ gelişim evresi olan hamileliğin ilk üç ayında etkili dental tedaviden kaçınılması gerekir.

Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini engelleyeceği bir durum var ise bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda diş tedavisi yapılmalıdır.

Son üç ayda ise anne adayının dental koltukta uzun süre oturamaması nedeni ile diş tedavisi yapılması önerilmez.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Plak birikimi ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt bir ilişki vardır. Bu nedenle anne adaylarına, hamilelik öncesinde tam bir ağız muayenesinden geçerek hamilelik sırasında sorun yaratabilecek tüm şüpheli dişlerini tedavi ettirmelerini öneririz. Optimal ağız hijyenine kavuşan anne adayı hamilelik süresince bu alışkanlığını devam ettirmelidir.

Anne adayları hamilelikte günde en az iki kez diş fırçalamalı, diş bakımına özen göstermeli ve plak birikimine engel olmalıdır. Mide bulantısı riskine karşı, hamilelik sırasında fırça kısmı küçük ve yumuşak bir diş fırçası kullanılması iyi olur. Diş macunu olarak tadı ve kokusu anne adayını rahatsız etmeyecek bir macun seçilmesi anne adayını rahatlatacaktır.

Diş etleri hormonal değişikliğe bağlı olarak şiş, kırmızı ve kanamalı olabilir. Bu durum anne adayını korkutmamalı ve dişlerini fırçalamaya ya da gargara yapmaya devam etmelidir. Kusma refleksinin fazla olduğu ya da dişlerin fırçalanamadığı durumlarda gün içinde ağzı sık sık suyla çalkalamak da bir çözüm olabilir.

Hamilelikte Beslenmenin Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Hamilelik sırasında beslenme, hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için ve anne adayının, günlük olarak 1200 -1500 mg kalsiyum alması gerektiğinden, süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum bakımından zengin gıdalarla beslenmek yararlı olacaktır.

Hamilelik süresince anne adaylarının A, C ve D vitaminleri ile fosfor yönünden zengin temel besinler, meyve ve sebzeler almaya da dikkat etmeleri gerekir. Bunlara ek olarak tahıl, balık ve yumurtanın dengeli tüketilmesi de önemlidir. Anne adayları -özellikle yemek aralarında- şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmalıdır. Kurutulmuş meyve ve karamel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden de kaçınmaları gerekmektedir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ağız ve Diş Sağlığı Funda Ağız ve Diş Sağlığı 0 06 Nisan 2018 07:49
Hamilelikte Ağız Sağlığı Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:40
Ağız Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler - Ağız Sağlığı Hakkında Zen Ağız ve Diş Sağlığı 0 05 Şubat 2013 16:19
Hamilelikte Bacak Sağlığı İçin Ne Yemeli Liaaa Kadın Sağlığı 0 10 Mayıs 2012 12:23