IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2022, 17:45   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gül Sunal′dan Ailelere Notlar




Gül Sunal′dan Ailelere Notlar




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Çocuğunuza Nasıl Davranmalısınız?


18 yıldır sabah erken saatten akşam çocukların hepsi gidinceye kadar yerimden kalkmadan atölyedeyim. Tabi bunun bir ödülü var elbette... Ailelerle sürekli iletişim halinde olmak, özellikle ilk çocuğu olan annelerle sohbet imkanı bulmak, birlikte zaman geçirdiğimiz çocukları iyi tanıma fırsatı... Benim için ödüllerin en güzeli...


Ailelerle paylaştığımız birçok konu var gün içinde... Elbette hepsi çocuğuna en iyiyi sunmak istiyor. Ama zaman zaman tıkandığımız veya iyi yapalım derken istenmeyen durumlara yol açtığımız olabiliyor.

Çocuk gelişimi nde en çok paylaştığımız birkaç konuyu önerilerimle birlikte sizlere aktarmak istiyorum

Kıyafet konusu problem olarak görülüyor. Bu konuda bildiklerimiz tekrarlayalım.

Çocuklara Seçim Yapmayı Öğretmek

Sosyalleşmeye başladıkları zaman seçtiği kıyafetleri eleştirmeyelim. Ya istediğini seçmesine izin verelim, ya da çok olmayacak kıyafetler giymeye başladıysa iki kıyafet seçeneği sunup yine kendi beğendiğini giymesine izin verelim. Seçimlerine hep olumsuz bakarsak zamanla kendini her konuda yetersiz olduğunu düşünmesine yol açabiliriz.

Çocuklarınıza Dışarıda Nasıl Davranması Gerektiğini Anlatın

"Koşma düşersin" bunu hepimiz heyecanla kim bilir kaç kere söyledik. Veya buna benzer uyarılarda bulunduk… Çocuk koşuyor ama düşmüyor. O zaman bizim uyarımızın manası kalmıyor. Bu gibi uyarıları sebep sonuç ilişkisi kurarak anlatabilirsek daha yararlı olacaktır. Veya elimizden tutup yürürken onunla sohbet edebilirsek, dikkatini sevdiği bir konuda toplayabilirsek istenmeyen durumlarla karşılaşmayız. Parkta, alışverişlerde, lokantada vb. bu formül işe yarayacaktır. Evden çıkmadan gideceğimiz yer hakkında konuşursak (tabi yaşına göre) ve nasıl davranacağımıza birlikte karar verirsek istediğimiz sonuca ulaşabiliriz. Biz atölyedeki öğrencilerimizle oyuncak mağazası, kırtasiye gibi gezilere gidiyoruz. Yaklaşık 30 çocuk 3-5 yaş aralığında. Önceden konuşarak onların da fikirlerine değer vererek hazırlığımızı tamamlıyoruz ve gittiğimiz yerlerde sorun yaşamıyoruz. "Yapma, dokunma, sessiz ol " gibi uyarıları sadece o anı kurtarıyor. Sözünüzü bir an dinliyor sonra yine istediğini yapıyor. Aslında yönergeyi yerine getirmiş oluyor.

Çocuklar Aranızdaki Otoriteyi Nasıl Sağlarsınız?

Bazı ailelerin çocuktan korktuğunu gözlemledim. "Ayyy oyuncak alacağımı söylemiştim. Unuttum beni mahveder şimdi" "Parka götürecektim ama işim var, kıyameti koparır şimdi" gibi sözleri sıkça duyuyorum. Çocuklar sınırlarını zorluyor, nerede duracaklarını bilmek istiyorlar. Bize düşen görev çocuğun bizden farklı bir birey olduğunu unutmadan otoriteyi ele almak. Yani ne biz ondan korkalım ne de o bizden korksun. Çocuklar ebeveynlerine güvenmek ister. Bunun için tatlı sert bir tutum, anne-baba ve diğer ilgilenenler aynı dilde konuşurlarsa problem yaşanmaz. Yani birinin "hayır" dediğine diğeri "evet" derse hangi yaş olursa olsun çocuğun kafası karışıp kendi bildiğini yapmaya çalışacaktır.



Çocuğu Sevmediği Yemeğe Nasıl Alıştırabilirsiniz?

· Yemek konusunu olay haline değil de zevk haline getirebilirsek çocuğumuzu ve kendimizi yıpratmadan çözebiliriz. Bütün kaygılarda olduğu gibi çocuğumuza bu konuda da kaygılarımızı hissettirmezsek problem olarak gördüğümüz beslenme işini çözebiliriz. Bazı aileler çalışma şartlarından dolayı birlikte sofraya oturamayabiliyor. Ancak hafta sonları ailece kahvaltı yapmak, öğle ve akşam yemeklerinde birlikte olmak çocukları mutlu edecektir. İstemediği yemeğin sadece tadına bakmasını isteyebiliriz. Sakince yapılan bu teklifi geri çevirmeyeceklerdir. 3 yaşından itibaren " bu yemeği ben de pek sevmiyorum ama vitaminini almak için yiyorum" gibi onları anladığımızı hissettirirsek sorun çözülüyor gözlemlerime göre...

Çocuk İle Empati Kurarak Doğru Davranışlar Sergilemesini Sağlayın

Çatışma her yaşta çok tehlikeli bir durum. Çocuğumuzun iyi yaptığı şeyleri öne çıkarırsak istenmeyen davranışlarında azalma görürüz. Onları yüreklendirmek, kabul eder tutum sergilemek, eleştirilerimizin şahsına değil de olaya olduğunu hissettirmekle daha sakin olmasını sağlayabiliriz. Yani duygularını anladığımızı belirtmekle öfkesinin azaldığını gözlemleyebiliriz. Çocuğumuzun kendini ifade etmesine yardım ederek empati kavramını kullanmış ve aşılamış oluruz. Bazen öyle bir kelime sarfediyorlar, öyle bir cümle kuruyorlar ki… Herşeyi anladıklarını düşünüyoruz. Hatta işlerine geldiği gibi davrandıklarından eminiz .. Ne kadar akıllı olurlarsa olsunlar yaşlarına uygun şekilde davranırsak çatışma yaratmayabiliriz.

Çocuklarda Yanlış Kullanılan Kelimeler Nasıl Düzeltilir

· Konuşmaya yeni başladığında yanlış kelimeler söyleyebilir. Harflerin yerini değiştirebilir...evliden (eldiven), aksey (asker) vavi (mavi) gibi... Bu kelimeleri düzeltmek yerine doğrusunu söyleyerek tekrar edebiliriz. " Böyle söylenmez" uyarısı, gülmek veya tekrarlaması için ısrar etmek çocuğumuzun konuşma cesaretini kırabilir.

· Ben dahil bütün anneler çocuğunun ne kadar tatlı ve akıllı olduğunu tanıdık olsun olmasın herkesin farketmesini, hayran olmasını isteriz. Bunun için azami çaba sarfettiğimiz zamanlar var. Özellikle 0-6 yaş arasında sanki elimizde kumanda varmış gibi çocuğumuzu yönetiyoruz. Buna aile büyükleri de katılınca çocuk her hareketinde yönerge beklemeye başlıyor. El salla, öpücük yolla, baybay de, teşekkür et, bi çirkin ol, köpek nasıl havlar, kedi nasıl basit olanları… Biraz düşünürsek yüzümüzde gülümsemeyle neler hatırlayabiliriz. Bu gülümseme mahcubiyet anlamına geliyor benim için...

Kontrolü elden bırakmadan kendilerine yetmelerini sağlayabiliriz. Unutmayalım onların bizden farkı deneyim eksikliği sadece...

Özgüvenli, toplu yaşama kurallarını kazanmış mutlu bireyler yetiştirmek istiyorsak ihtiyacımız olan tek şey sabır bence... Eğer çocuklarımızı iyi tanıyıp eğlenceli taraflarını keşfedebilirsek sabıra da gerek kalmayacaktır.

Her ne olursa olsun onu çok sevdiğimizi sözlerimizden çok davranışlarımızla, dokunuşumuzla, bakışımızla anlatabilirsek hayatı boyunca sevgi dolu bir insan olmasını başarabiliriz...

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
1′den 1000′e kadar olan sayıların toplamını bulup sonucu ekranda gösteren program Kaf_Dağı C# 1 17 Nisan 2023 12:12
Need For Speed’in Tarihçesi: 1995′den 2013′e NFS Tarihi AftieL Bilgisayar Oyunları 2 11 Ağustos 2014 18:35
1′den 49′a Kadar Girilen İle Tutulan Sayılardan Eşleşenleri Bulma aSi C ve C++ 0 24 Şubat 2012 22:26
Witcher 2′nin Xbox 360′a çıkışı ertelenebilir KarakıZ Oyun Dünyasından Son Haberler 0 17 Ocak 2012 14:48
2009′dan 2010′a Kalan Trendler YapraK Ah Kadınlar 0 05 Mart 2010 01:10